Functiile organelor YANG in acupunctura

1

Azi vom vorbi despre functiile organelor YANG in acupunctura: Stomac, Intestin Subtire, Intestin Gros, Vezica Biliara, Vezica Urinara. In principiu, organele YANG sunt constant „umplute si golite”.

Stomacul

Stomacul e cel mai important organ YANG. Functia YANG, este constant „umplut si golit”. Impreuna cu Splina constituie „Radacina Qi-ului Post-Heaven”, e originea Sangelui si Qi-ului care se formeaza zilnic. Ca si functii controleaza digestia mancarii, este originea fluidelor, transporta esentele nutritive. Stomacul pregateste terenul pentru ca Splina sa separe si sa extraga esentele din mancare. Oboseala cronica e un semn al deficientei Qi-ului Stomacului si Splinei. Dupa transformarea mancarii in Stomac, aceasta e trecuta mai departe in Intestinul Subtire pentru alta separare si absorptie. Stomacul fiind originea Qi-ului, este sinonim cu un bun prognostic in caz de boala. De asemenea Stomacul se manifesta pe limba, daca veti studia limba veti vedea ca e acoperita cu un „invelis” de culoare alba sau galben (depinde de problemele fiecaruia). Acest invelis este un indicator foarte bun in afectiuni ale Stomacului, absenta totala, pe alocuri, culoarea reprezinta indicatii asupra problemelor (alb pe toata limba indica un Qi bun al Stomacului, absenta lui indica faptul ca digestia este serios afectata, alb subtire indica Frig in Stomac, galben indica Caldura). Qi-ul Stomacului coboara (evident, digestia se continua „in jos” in intestine). Stomacul este la originea fluidelor; daca fluidele sunt insuficiente, persoanei ii va fi sete, limba va fi uscata si cu o linie crapata pe ea. La nivel mental Stomacul influenteaza in functie de problemele lui. Foarte usor Stomacul sufera de patologii de exces, gen Foc. Excesul in Stomac se poate manifesta la o persoana inchizandu-se in casa, vrand sa fie singura, vorbire neincetata, confuzie mentala, anxietate, hiperactivitate.

Intestinul Subtire

Intestinul Subtire primeste mancarea si lichidele dupa ce au trecut prin Stomac si Splina. Face inca o separatie in „curat” si „murdar”, esentele curate sunt transportate de Splina in corp pentru a hrani tesuturile, cele „murdare” sunt trimise la Intestinul Gros. Intestinul Subtire influenteaza urinarea, avand o relatie directa cu Vezica Urinara, in practica puncte de pe meridianul Intestinului Subtire pot fi folosite pentru tratarea problemelor urinare. Din punct de vedere psihic, Intestinul Subtire are rol in claritatea mentala, judecata, discernamantul. Ajuta la distingerea optiunilor dintr-o situatie pentru a lua o decizie. Totusi, curajul luarii deciziei este asigurat de Vezica Biliara, Intestinul Subtire ne ofera discernamantul. Cand Intestinul Subtire este afectat, persoana nu poate sa ia o decizie, ii lipseste claritatea mentala de a vedea optiunile si de a face alegerile corecte. Unul dintre punctele pentru a trata discernamantul unei persoane este SI5.

Intestinul Gros

Functia Intestinului Gros este reprezentata de excretie, dupa absorbirea fluidelor ramase in urma transformarii mancarei de Stomac, Splina si Intestin Subtire. Patologiile Intestinului Gros se regasesc de obicei in cele ale Splinei si Ficatului. Astfel simptome ca diaree, sange in scaun sunt atribuite Splinei, durere abdominala, constipatie sunt atribuite Ficatului. La nivel mental, Intestinul Gros se asociaza cu capacitatea „de a lasa trecutul in urma” si de a nu ramane ancorati in trecut.

Vezica Biliara (Colecist)

Vezica Biliara are rol important in digestie. Stocheaza bila secretata de Ficat pe care o elibereaza la momentul digestiei. La nivel mental controleaza decisivitatea, spiritul de initiativa, curajul de a lua decizii. Timiditatea unei persoane, indecisivitatea poate fi un simptom al deficientei Vezicii Biliare. Controleaza tendoanele si articulatiile prin faptul ca furnizeaza Qi pentru a asigura mobilitatea si agilitatea.

Vezica Urinara

Vezica Urinara este raspunzatoare de separarea fluidelor primite de la Intestinul Subtire in urina. La oamenii in varsta una din probleme o reprezinta retentia urinara, ea este data de faptul ca Qi-ul Plamanilor nu coboara catre Vezica Urinara. La nivel mental, un dezechilibru in Vezica Urinara duce la emotii negative precum gelozie, suspiciune si a tine „pica” pe termen lung.

In teoria Organelor Interne, fiziologia si patologia organelor YIN e mai importanta decat a celor YANG, din punct de vedere al tratamentelor meridianelor sunt la fel de importante. Tratarea organelor YANG se poate face si indirect prin actionarea asupra celor YIN.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Un comentariu

  1. Foarte buna descriere a rolului organelor Yang.
    Completez cate ceva:
    Patologia organelor INN este intr-adevar mai importanta pentru ca boala care a afectat organele INN este mai profunda , a stat mai mult timp in organism fara sa se faca nimic importriva ei. Se va vindeca si mai greu.
    In acupunctura , dar in general in terapiile asiatice este foarte normal a considera mentalul si afectivul ca fiind cauze ale patologiilor omului. Chiar si energiile perverse ( externe) nu isi fac loc usor in organism decat daca organismul are energiile de aparare slabite. A simti corect, a gandi corect, a dormi bine si a manca ceea ce trebuie si la timpul potrivit sunt de baza in a ne prelungi viata si a trai in sanatate.
    Patologia apare din straturi vibrationale inalte si coboara usor usor ca forma de vibratie catre fizic. Cu cat un terapeut are capacitati de „detectie”( ca sa nu il numim mediumice) mai avansate cu atat poate detecta patologii aflate in stadii incipiente. Inclusiv a vedea ca un pacient are fixatii mentale sau trairi afective exagerate este un semn ca evolueaza catre o patologie clara fizica care se va manifesta in cateva luni sau cativa ani.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
TIAHUANACO – Poarta zeilor – partea 1

de Dan Eden Intrebati marea majoritate a oamenilor care sunt cele mai vechi civilizatii sau unde au trait acestea si...

Închide