Curajul, bucuria de a trăi îndrăzneț în viziunea marelui înţelept Osho

0

 

Probabil ţi s-a întâmplat de multe ori să doreşti cu ardoare să faci un lucru, dar frica te-a paralizat pe loc. În rândurile de mai jos vei găsi o expunere a lui Osho despre cât de important este să ai curajul de a face ce îți dorești cu viaţa ta. Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, susţine că o persoană poate evolua foarte mult numai dacă este curajoasă, adică dacă se avântă în necunoscut în ciuda tututor temerilor.

„Curajul nu înseamnă lipsă de teamă. Curajul înseamnă să nu te laşi dominat de frică. La început nu există mare diferenţă între omul laş şi omul curajos. Singura diferenţă este că laşul îşi ascultă temerile şi le urmează, iar curajosul le pune deoparte şi merge înainte”, susţine Osho.

Aşadar, să accepţi provocarea necunoscutului, în ciuda tuturor temerilor, înseamnă să fii curajos. Odată cu înfruntarea necunoscutului APARE MARELE EXTAZ care te va face mai puternic şi îţi va ascuţi inteligenţa.

Doar calea inimii contează

Cuvântul curaj are rădăcina în latinescu „cor”, care înseamnă inimă şi, deci, a fi curajos înseamnă a trăi cu inima.

„Calea inimii este calea curajului. Curaj înseamnă să trăieşti în nesiguranţă, înseamnă să trăieşti în iubire şi încredere şi să te avânţi în necunoscut. Curaj înseamnă să mergi pe cărări periculoase”, Osho.

Marele lider spiritual ne îndeamnă să trăim ascultând numai ce ne spune inima, întrucât doar astfel ne vom îndrepta către direcţia cea bună.

„Pentru noua omenire, întreaga artă va consta în secretul de a-şi asculta inima în mod conştiincios şi a o urma, indiferent unde va duce. Uneori va duce la primejdii, dar ele sunt necesare pentru că ajută la maturizare. Vei cădea de multe ori, dar te vei ridica, pentru că numai căzând şi ridicându-te prinzi putere”, susţine Osho.

De asemenea, permite-ţi să faci cât mai multe greşeli, pentru acestea sunt un semn că mergi pe drumul cel bun al dezvoltării personale, însă fereşte-te să repeţi de două ori aceeaşi greşeală.

Când noul îţi bate la uşă, deschide!

Avem nevoie de curaj nu doar pentru a acţiona, ci şi pentru a lăsa lucrurile să se întâmple. Cu toţii suntem într-o aşteptare permanentă a ceva nou în viaţa noastră care să ne scoată din starea de amorţeală şi de monotonie. Însă, pentru a lăsa noul să intre în viaţa ta ai nevoie de curaj,dar nu de un curaj obişnuit, ci de unul extraordinar. „Lumea este plină de laşi şi de aceea mulţi nu se mai dezvoltă. Cum să te dezvolţi, dacă eşti laş? Şi pentru că nu poţi să te dezvolţi, nici nu poţi creşte şi atunci cauţi creşteri înlocuitoare. Contul din bancă este un astfel de înlocuitor. El creşte şi crezi că începi şi tu să creşti. Devii mai respectabil. Numele şi faima ta încep să crească şi crezi că, implicit, creşti şi tu? Nu faci decât să te amăgeşti singur. Dacă vrei să creşti, leapădă-te de laşitate”, este o altă pledoarie a lui Osho pentru curaj.

De ce este important să nu te opui schimbărilor? Osho susţine că numai intrarea noului în viaţa ta te poate transforma cu adevărat, deoarece vine de la Dumnezeu. „Fă-i loc lui Dumnezeu să intre în tine”, este un alt îndemn celebru al lui Osho. De altfel, acesta este şi îndemnul rugăciunii şi al meditaţiei: de a te deschide. Chiar dacă, uneori, noul pare incomod, merită să-l primeşti cu braţele deschide, deoarece numai din greşeli înveţi şi numai prin greutăţi te dezvolţi. Osho mai atrage atenţia că nu putem aduce noul în viaţa noastră, ci el vine singur. „Tu poţi fie să-l accepţi, fie să-l respingi. Dacă îl respingi, vei rămâne o piatră, închis şi mort. Dacă îl primeşti, vei deveni o floare, vei începe să te deschizi”, mai susţine Osho.

helping one another

Ieşi din tipare!

Pentru a prinde curaj trebuie să fii relaxat. Numai atunci când te vei comporta aşa cum eşti tu de fapt, vei simţi o stare de relaxare fantastică şi o pace interioară adâncă, promite Osho. Asta este ceea ce adepţii filosofiei zen numesc „faţa originală”. „Faţa originală este o expresie poetică frumoasă, dar asta nu înseamnă că vei avea o altă faţă, ci că faţa ta îşi va pierde toată încordarea, va fi relaxată.

De asemenea, marele lider spiritual ne mai sfătuieşte să nu facem compromisuri în nicio privinţă, întrucât „însuşi compromisul este începutul distrugerii noastre”. „Dacă vezi că ceva nu este corect, mergi mai departe. Dacă știi că ceva este corect, chiar dacă toată lumea consideră că este greșit, rămâi pe poziţie şi acest lucru îţi va da tărie şi o anumită integritate. Pentru asta însă este nevoie de curaj. Împotrivindu-te lumii întregi, vei simţi o stare de bucurie pe care cei care nu au fost niciodată inadaptabili nu le pot înţelege”, potrivit lui Osho.

Meditaţie pentru dizolvarea vechilor şabloane ale fricii

Ori de câte ori apare o situaţie care provoacă frică, există două posibilităţi: fie lupţi, fie o iei la fugă. Atunci când fugi, te simţi inferior, iar închiderea în sine este trucul laşului. În ţările vechi, copilul nu luptă aşa cum se întâmplă în Statele Unite, de exemplu. Şi atunci singurul mod de a se proteja este să se închidă în el. Exact asta faci şi tu. Singura posibilitate de a scăpa de acest şablon este ca, ori de câte ori simţi că îți vine să fugi, să rămâi pe loc, să fii încăpăţânat şi să lupţi. Încearcă măcar o lună să faci lucrurile altfel decât de obicei şi rezultatele te vor uimi.

„După ce vei reuşi acest lucru, îţi voi spune să nu mai faci nimic pentru că niciuna dintre aceste atitudini nu mai este bună. Eu ţi-am spus să faci opusul pentru a contrabalansa vechiul obicei care s-a înrădăcinat prea adânc în tine. Dar, odată ce poţi face opusul, frica dispare, aşa că nu mai trebuie să faci nimic”, susţine Osho.

SURSA: Curajul, bucuria de a trăi periculos, OSHO

Licenţa Creative Commons
„Curajul, bucuria de a trăi îndrăzneț în viziunea marelui înţelept Osho” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Scara lui Iacob

Suntem in postul Pastelui si poate, cautam cu totii sa patrundem dincolo de obsinuintele zilnice, de rutina si de problemele...

Închide