9 Beneficii ale terapiei prin dans și mișcare

0

 

Terapia prin dans și mișcare este o combinație între dans și psihoterapie și pleacă de la ideea că mișcarea poate influența starea psihică, fiind, în acest context, o formă de exprimare și comunicare menită să ajute individul să se dezvolte, să se vindece și să capete o stare generală de bine. Efectele se produc la nivel fizic, emoțional și mental.

”Ținuta și mișcarea corpului reprezintă indicatori sensibili și unici în determinarea stilului personal. Modul în care noi ne mișcăm le spune celor din jurul nostru, cel puțin la nivel subconștient, ce fel de persoane suntem și câte ceva despre starea noastră emoțională” (, C. Norman Shealy)

9 beneficii importante:

  • Te ajută să te dezvolți și să te descoperi, să înțelegi ce vrei, ce îți dorești și ce cauți;
  • Crește încrederea în sine, în propriile forțe;
  • Este un remediu antistres;
  • Aduce beneficii mari pentru relațiile interumane, în special între partenerii de cuplu;
  • Ajută la o exprimare mai ușoară și eliberează emoțiile negative;
  • Restabilește echilibrul emoțional;
  • Benefică pentru mușchi și articulații și ajută la scăderea în greutate;
  • Diminuează stările de neliniște;
  • Îmbunătățește coordonarea.

Cum se desfășoară o ședință

dans nebunescTotul trebuie să aibă loc sub îndrumarea unui terapeut calificat. Ora începe cu încălzirea corpului prin exerciții specifice și pregătirea unui cadru confortabil. Apoi pacientul este rugat să se miște spontan și să își exprime liber, cu ajutorul dansului, emoțiile, stările și sentimentele, ”permițând astfel mișcării să ia naștere ca răspuns la senzația corporală, pornind de la o imagine sau ca răspuns la ceilalți membri ai grupului.” Urmează apoi etapa în care, cu ajutorul terapeutului, pacientul încearcă să ”traducă” mișcările de dans, să le dea un înțeles. La final, este momentul discuțiilor, o evaluare a pacientului, a experienței și impactului acesteia asupra lui.

Ce obții în urma terapiei prin dans

Te relaxezi

Unul dintre principalele obiective ale acestei terapii este eliminarea stresului și detensionarea. Vei învăța să diminuezi și să stăpânești sentimentele negative și chiar să le elimini mai ușor din viața ta. Nu există reguli stricte sau pași ce trebuie urmați. Totul se desfășoară spontan, ” se folosește mai degrabă mișcarea corpului liber improvizată a pacientului ca punct de plecare pentru explorarea temelor personale prin intermediul mișcării sau pentru explorarea relațiilor cu cei din jur.” (Ghidul terapiilor complementare, C. Norman Shealy)

Întărești oasele, îmbunătățești articulațiile și arzi caloriile

Și din punct de vedere fizic ai o mulțime de beneficii, căci dansul te menține în formă, tonifică musculatura picioarelor, îți dă o mai bună mobilitate și este una dintre cele mai plăcute modalități de a arde caloriile. Ajută și persoanele în vârstă care își îmbunătățesc astfel echilibrul. De pe urma ședințelor de dans beneficiază și sistemul respirator și cel circulator.

Socializezi și comunici mai ușor

Ajută în special persoanele cu dificultăți de comunicare sau de exprimare, dar și în general, pentru o exprimare liberă și mai ușoară sau pentru exteriorizarea unor sentimente apasătoare sau nespuse. Atunci când se realizează în grup, participanții pot și ajung să interacționeze cu ușurință. Terapia prin dans și mișcare te ajută să te exprimi mai ușor, mai ales dacă ai dificultăți în a vorbi liber în fața unui grup.

dansatoare in costum indian

Te ajută să te descoperi

Terapia prin dans poate fi privită și ca un mijloc de autocunoaștere sau chiar redescoperire, de identificare a propriilor dorințe, de stabilire a țelurilor. Totodată, contribuie la dezvoltarea personală, te pune în legătură cu tine, te face să te simți mai bine în propria piele și te ajută să îți exprimi mai ușor sentimentele și să îți gestionezi mai bine emoțiile.

”Abilitatea terapeutului de a observa și analiza mișcarea îi permite ca, prin evaluarea inițială sau intervențiile ulterioare, să-i ajute pe pacienți să capete o mai bună înțelegere asupra drumului pe care îl parcurg în viață.” (Ghidul terapiilor complementare)

În interiorul corpului nostru există o inteligență fascinantă, al cărei scop e să ne aducă în permanență cel mai înalt potențial de funcționare și dezvoltare. Să cunoști legile acestei inteligențe înseamnă să-ți valorifici la maximum înzestrarea genetică naturală. Personalitatea ta determină tot ce obții în viață. Iar personalitatea poate fi transformată prin reprogramare corporală. Este vorba despre tehnici cu totul inovatoare, care te ajută să-ți reproiectezi întregul destin pornind de la explorarea posturilor corporale și impactul lor asupra stării mentale și emoționale. Despre aceste tehnici inovatoare afli mai multe informații din cartea: , apărută la editura Vidia.

Surse: Ghidul terapiilor complementare (C. Normal Shealy)

Licenţa Creative Commons
„9 Beneficii ale terapiei prin dans și mișcare” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Particulele de aur retin lumina la scara de nanoparticule

O echipa multidisciplinara de cercatatori de la the Centre d'Elaboration de Matériaux et d'Etudes Structurales (CEMES, CNRS), in colaborare cu...

Închide