Puterea sugestiei și efectul placebo

0

Un iepure norocos. Un pahar de vin. O pastilă. Ce au toate aceste lucruri în comun? Efectele lor care depind de puterea minții.

S-a format o întreagă industrie în jurul efectelor sugestiei, pornind de la idea că ne putem schimba viața și ne-o putem îmbunătăți imprimând mintea (conștientul și subconștientul) cu sugestii pozitive. Cărți, reviste, programe tv cu toate oferă sfaturi și reguli prin care, cu ajutorul sugestiei și al gândirii pozitive, putem renunța la dependențe, putem atinge obiective ce păreau imposibil de realizat și avem șansa să ne facem viața așa cum ne dorim. Funcționează pentru unii oameni, de ce nu ar funcționa pentru toți?

Însă pentru a înțelege cu adevărat puterea sugestiei, este nevoie să apreciezi modul în care funcționează și natura ei. O regulă de aur în lucrul cu subconștientul tău este aceasta: sugestiile trebuie să fie întotdeauna pozitive.

Folosește cuvinte pozitive, deoarece ți se vor întipări în subconștient. Degeaba îți repeți în minte că nu e nevoie să te îngrijorezi. Odată folosit cuvântul ”îngrijorat”, subconștientul lucrează în defavoarea ta și se va focusa pe înțelesul lui. La fel, nu este sănătos să spui: “Nu vreau să mai fiu bolnav”, ci “Mă simt din ce în ce mai bine cu fiecare zi ce trece!”. Creierul nu reține negațiile. Le ignoră pur și simplu. Ce reține el din exemplele de mai sus este: “trebuie să fiu îngrijorat”, “vreau să fiu bolnav” și “sunt bolnav”.

 

Cum ne influențează viața puterea sugestiei?gandire-sugestie

În nenumărate studii, cercetările au arătat că sugestia deliberată poate influența modul în care oamenii efectuează sarcini de învățare și de memorie, ce fel de produse preferă, dar și modul în care aceștia răspund la consumul de medicamente( efectul placebo).

Dar cum anume poate fi explicat efectul puternic și influent pe care-l are sugestia în viața noastră? Răspunsul se află în așteptările noastre sau în modul în care anticipăm răspunsurile în diverse situații. Aceste așteptări ne setează răspunsuri automate care pot influența rezultatul. Când suntem setați să vedem ceva… chiar vedem acel lucru.

 

Efectul placebo și nocebo: cum funcționează

Puterea credinței este încă plină de mistere inclusiv pentru experți. Ceea ce se cunoaște este faptul că dacă tu crezi cu tărie că ceva îți face bine, propria ta convingere va lucra în beneficiul tău astfel încât acel lucru chiar va avea efecte pozitive asupra ta.

placebo bigMedicii se folosesc de secole, de efectul placebo, ca și tratament, iar efectele sugestiei au fost demonstrate ori de câte ori a fost nevoie. Însă unii pacienți au raportat și efecte secundare negative, pe care oamenii de știință le-au denumit efect nocebo. Adică, sugestia funcționează și în sens negativ, dacă transmitem subconștientului în mod repetat mesaje negative.

Există mai multe teorii care au încercat să explice fenomenul. Printre ele și aceea că, atunci când oamenii cunosc efectul medicamentului, inconștient, organismul își schimbă reacția pentru a ajunge la rezultat închipuit. De asemenea, oamenii au tendința să experimenteze odată cu medicația și o stare de ușurare, de relaxare. Este starea absolută de încredere că medicamentul își va face efectul și ei se vor simți mai bine.

Cum se poate întâmpla acest lucru? Cercetătorii susțin că identificarea unui rezultat, înainte de a lua medicametul, determină organismul să se seteze conform efectului așteptat. O altă teorie susține că unii oameni ar avea gene predispuse să reacționeze la efectul placebo, pe când alții, nu.

 

Puterea sugestiei depinde și de persoana care o face

puterea-sugestiei-placeboÎn medicină, pe lângă senzația de putere oferită de medicamente, efectul placebo ”s-a instalat” mai rapid și a avut succes mai mare, după cum arată anumite studii, la pacienții care au intrat în contact cu un medic optimist, prietenos, în care aceștia au căpătat încredere. În astfel de cazuri, și folosirea anumitor cuvinte și fraze pozitive ajută foarte mult procesul de vindecare.

Pe de altă parte, frazele negative auzite de pacient, nu fac altceva decât să înrăutățească starea bolnavului. Oricine poate invoca efectul placebo sau nocebo doar vorbind sau manifestând anumite reacții și implicații care ar putea să schimbe comportamentul celor din jur.

 

Spre exemplu:

– dacă cel de lângă tine cască, cel mai probabil și tu vei face acest lucru.

– dacă cineva aduce vorba de purici sau păduchi, cu siguranță te va încerca o senzație de mâncărime.

– dacă cineva sugerează că mâncarea este alterată, există șanse să ți se facă rău.

– dacă se zvonește că locul vizitat este blestemat, te poate încerca o stare de disconfort.

– dacă pe ceaiul pe care-l bei scrie că te va ajuta să slăbești, e posibil să se întâmple, indiferent de conținutul lui.

 

Iată câteva exerciții simple pe care le poți face pentru ca sugestia să își pună amprenta în mod pozitiv asupra ta:

– fii atent la dialogul tău interior și urmărește pe cât posibil să îți vorbești cu blândețe, în termeni pozitivi.citeste-o-carte

– focalizează-te întotdeauna pe rezultul final dorit, nu pe ceea ce nu vrei

– ai răbdare, este un proces care necesită timp și practică

– dirijează-ți gândurile în direcția dorită și fă din asta un obicei zilnic

– ascultă des mesaje inspiraționale de la oameni de succes

– citește cărți motivaționale și alege-ți acele practici pozitive care ți se potrivesc ție și pe care le faci cu drag

– folosește afirmații pozitive pe tot parcursul zilei pentru a-ți direcționa energia pe rezultatele dorite

Faptul că citești acum acest articol înseamnă că te interesează să-ți îmbunătățești viața și ești pregătit să lucrezi cu tine. Fă din asta un obicei. Lucrează cu toate resursele de care dispui și ai încredere deplină că fiecare pas pe care îl faci, oricât de mărunt, se cumulează, iar efectele în timp sunt inestimabile! Puterea sugestiei de a-ți schimba viața depinde doar de măsura în care te dedici tu practicii pozitive.

Află mai multe informații despre puterea minții și cum să lucrezi corect cu afirmațiile pentru a produce schimbări masive în viața ta din cartea , Dr. Robert Anthony.

Creative Commons License
Puterea sugestiei și efectul placebo by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum se practica Zazen

Jules Shuzen Harris ne invata cum sa practicam meitatia care este inima Zen Buddhismului, don sectiune "Cum sa practici" a ....

Închide