In locul unde fericirea prinde radacini

0

   

    Toți oamenii au o dorință înnăscută de a-și atinge potențialul maxim. Și este natural să fie așa. Problema apare când dorința de a evolua ne face să ne simțim nefericiți cu ceea ce avem în prezent. Aspirația spre evoluție continuă nu trebuie să atragă după sine nemulțumirea față de ce ai, ești și faci acum.

    Problema izvorăște din cele trei crezuri despre viață care ne pot împiedica să fim fericiți dacă nu le înlocuim cu altele constructive. Primul crez spune: ceea ce nu am este mai bun decât ceea ce am. Acesta este o variantă a proverbului potrivit căruia iarba este întotdeuna mai verde de cealaltă parte a gardului.

Al doilea crez sună așa: să ai mai mult e mai bine. Indiferent cât de mult aș avea, mai mult ar fi mai bine. Uităm că deseori dușmanul binelui nu este răul, ci mai binele.

Al treilea crez spune: când voi obține ce vreau, voi fi fericit.

Să fie adevărat oare…?

Îți dedici viața rezolvării problemelor?

    Cunoști poate sintagma etica succesului. Pe scurt, ea afirmă așa: când vei obține ce îți dorești, vei fi fericit. Are la bază teoria că dacă muncim din greu și rezolvăm toate problemele din viața noastră, într-o zi vom fi fericiți. Majoritatea gândurilor și activităților noastre se concentrează pe rezolvarea problemelor. După cum știm, ceea ce gândim iar și iar și iar ne modelează caracterul, ne determină comportamentul și ne modelează viața.

 

    Acest obicei limitat de gândire, referitor la focalizarea pe probleme, vine din educația pe care cei mai mulți dintre noi am primit-o, aceea de a ne gândi la ce nu avem și la cum ar trebui să fie lucrurile. Totuși, o analiză sinceră a acestui tipar de gândire ne conduce la concluzia că focalizarea pe lipsuri și probleme nu reprezintă motorul al îmbunătățirii vieții.

 

    Intenția ta pentru tine este să îți creezi viața în cea mai bună manieră posibilă, da? Pentru a face acest lucru, trebuie să curgi cu viața, în loc să curgi împotriva ei. Ca să urmezi fluxul vieții e necesar să creezi pe baza modelului a fi-a face-a avea. Universul curge în direcția lui a fi, a face și a avea. În această ordine, nu invers. A fi este o experiență interioară – provine din interiorul tău. Poți permite circumstanțelor exterioare să determine starea ta de a fi, nivelul tău de fericire sau mulțumire, dar în felul acesta te expui riscului ca aceste situații să-ți controleze viața și modul în care te percepi pe tine însuți. De fapt, când lăsăm fericirea pe seama lui a avea ne pedepsim singuri să trăim într-o continuă stare de incertitudine și nemulțumire. Dacă spunem: “Voi fi fericit atunci când….” nu vom simți niciodată că merităm să fim fericiți pur și simplu.

 

Orice e nou se învechește

Să presupunem că ne dorim un job nou. Și îl obținem. Suntem mulțumiți o vreme scurtă până când și aici încep să apară problemele, minusurile, situațiile criză, discuțiile deranjante cu colegii, responsabilitățile, etc. E o realitate. Apoi, ne întoarcem de unde am plecat – nemulțumiți și în căutarea fericirii. Ideea nu este să evităm cât de mult putem ce nu ne convine pentru că în viață ne lovim și de situații neplăcute, evenimente inevitabile și pierderi dureroase. Ideea este să ne dezvoltăm un obicei sănătos de a privi și gestiona aceste probleme.  

 

   Poate crezi că un alt partener de viață, o casă sau un copil te vor face fericit. Le obții și realizezi că totuși lipsește ceva. Motivul este simplu. Nimic din ceea ce se află în exterior nu-ți poate împlini cu adevărat sufletul. Fericirea este o experiență care se produce în interior. Și începe la nivelul lui a fi.

 

De ce nu funcționează etica succesului

    Am vorbit despre cum universul curge în direcția lui a fi, a face, a avea. Din păcate, etica succesului, pe care cei mai mulți dintre oameni o folosesc pentru a-și modela viața, curge în direcția lui a avea, a face și a fi. Dacă înveți să fii fericit și mulțumit din interior spre exterior, vei începe să faci și să ai ceea ce fac și au oamenii împliniți. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să creezi mai multe lucruri în viața ta. Dimpotrivă, ești o ființă creatoare și ai scopuri. Însă nu pierde din vedere ceea ce ești, ce faci și ce ai acum. Mulți dintre noi avem impresia că dacă vom obține ce ne dorim, vom da lovitura vieții noastre. Iar când intrăm în posesia lucrului respectiv ne întrebăm în secret: “Asta-i tot? Pentru asta am așteptat eu atâta vreme și mi-am pierdut timpul?” Adevărul e că oricât de intensă este bucuria în momentul când obținem ce ne-am dorit, în scurt timp ne obișnuim cu acel lucru și nu ni se mai pare palpitant. De aceea este atât de important să înțelegem că fericirea și mulțumirea se contruiesc din interior spre exterior, nu invers.

 

    A trăi în prezent nu înseamnă că trebuie să accepți pur și simplu ce ai și să încetezi să mai creezi. Nu înseamnă decât că ai deja ceea ce îți dorești la nivelul lui a fi! Asta este adevărata înțelepciune a sufletului.


Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
RASPUNS PRIN VIZORUL SUFLETULUI – pierderea celor dragi

Un subiect care e sensibil, e aproape de centrul fiinţei umane: inima. O călătorie în acel loc porneşte întodeauna cu...

Închide