Empatia: ingredientul cheie al relațiilor armonioase

0

Empatia este actul imaginativ de a te pune în locul altei persoane și de a viziona lumea din perspectiva ei. Asta înseamnă că într-adevăr încerci să-i înțelegi sentimentele, credințele, speranțele și experiențele care îi modelează viziunea asupra lumii.

Este important să înțelegem ce este, dar și ce nu este empatia. Spre exemplu, dacă vezi o persoană fără adăpost care se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta, este posibil să-ți pară rău de pentru și să fii tentat să-i oferi bani sau lucruri. Aceasta este milă sau simpatie, în niciun caz nu putem vorbi de empatie. Pe de altă parte, dacă încerci să privești lumea prin ochii lui, să încerci o conversație care să-ți dezvăluie omul ca individ unic, și nu sărmanul, atunci se poate vorbi despre empatie.

Suntem înzestrați cu capacitatea de a fi empatici

Azi, empatia este un concept mult mai popular decât era în trecut. Este pe buzele tuturor, indiferent că vorbim de traineri de spiritualitate, experți în gestionarea relațiilor sau oameni de știință. Și nu e de mirare, din moment ce în ultimul deceniu, neurologii au descoperit că 98% dintre oameni sunt înzestrați cu puternice conexiuni empatice la nivelul creierului. Vechea legendă, care susținea că suntem, în esență, ființe egoiste, creaturi interesate doar de binele propriu, a fost demascată. Se pare că partea egoistă stă ”umăr la umăr” cu partea empatică. Prin urmare, suntem homo empathicus.

Deși avem baza necesară pentru empatie, puțini dintre noi ”profităm” de întregul potențial empatic. Vestea bună, însă, este faptul că empatia poate fi învățată. Cum anume? O primă cale este concentrarea intensă pe încercarea de a înțelege sentimentele și nevoile altor oameni – făcând acest lucru, ne extindem grija și preocuparea, dar ne și impulsionăm să înțelegem comportamentele respectivilor oameni. De asemenea, un alt exercițiu eficient este ieșirea în stradă și hrănirea curiozității în ceea ce-i privește pe străini. Se pot purta conversații profunde, pentru a contesta presupunerile, adesea greșite, despre alții.

De ce este bine să fii empatic?

Pe lângă faptul că este o piatră de temelie morală pentru ca oamenii să urmeze Regula de Aur (evoluția), empatia este un ingredient cheie în dezvoltarea armonioasă atât pe plan personal, cât și profesional. Cu puțin exercițiu, putem înțelege mai ușor intențiile, nevoile și perspectivele celor cu care interacționăm. Astfel, putem evita conflicte inutile și multe presupoziții care ne îndepărtează de ceea ce ne propunem. Oamenii sunt ușor de citit atât timp cât suntem deschiși să-i privim cu adevărat. Iată câteva dintre beneficiile practicării conștiente a empatiei:

Empatia reduce prejudecățile și rasismul. În urma unui studiu în care participanții albi au fost determinați să empatizeze cu cei de culoare, s-a observat o scădere vizibilă a părtinirii pe motive rasiale.
Armonizează relația dintre partenerii de viață. Mai multe cercetări au demonstrat că un partener empatic reușește să înțeleagă mai bine trăirile și emoțiile celuilalt, creând o atmosferă de familie mai relaxată și mai sănătoasă din punct de vedere emoțional.

Empatia eficientizează relația doctor-pacient. Un studiu efectuat la scară largă a dezvăluit că pacienții care erau tratați de medici înzestrați cu un simț mai ridicat al empatiei răspundeau mult mai bine la medicație față de cei ai căror medici arătau mai degrabă indiferentă și răceală față de pacienți. Empatia creează senzația de confort emoțional și crește nivelul de încredere care se stabilește între doi oameni.

Pe plan profesional, dezvoltarea conștientă a empatiei conduce la o relație mai productivă între angajați, dar și între angajați și manageri. Managerii care se preocupă de cei cu care lucrează, îi ascultă și manifestă înțelegerile față de problemele lor se bucură de o afacere mai prosperă și de angajați loiali.

Cum îți poți dezvolta empatia față de oamenii din viața ta?

Atât pentru sănătatea ta emoțională, psihică și fizică, dar și pentru oamenii importanți din viața ta, dezvoltarea empatiei are efecte benefice. Deși această calitate presupune conectarea cu ceilalți, ea pornește din modul în care gestionezi relația ta cu tine însuți. Este esențial să fii atent la ceea ce simți și la dialogul tău interior. Doar așa îți poți da seama când anume judeci un om și uiți să te privești lucrurile și din perspectiva lui.

Empatia nu înseamnă să faci toate acele lucruri pe care se așteaptă cei din jurul tău să le faci pentru ei, ci să înțelegi comportamentul și modul de gândire al unui alt om, astfel încât să îl eliberezi de așteptări, pretenții și orgolii care conduc la conflicte și răcirea relațiilor. Dincolo de a ni se face pe plac, toți avem nevoie să fim înțeleși și acceptați așa cum suntem. Atât timp cât practicăm înțelegerea și empatia față de noi înșine, o putem extinde și în relațiile cu oamenii din viața noastră. sunt secretul conexiunii cu ceilalți.

Creative Commons License
Empatia: ingredientul cheie al relațiilor armonioase by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Lumi întregi pe degetul tău

Modelate din lemn, rășină și ceară de albine, bijutierul canadian  crează mici lumi ce pot sta chiar pe degetul tău. Aceste...

Închide