7 modalități prin care grădinăritul îți crește calitatea vieții

0

După cum știm, lună martie nu vine singură, ci vine însoțită de mirosul ghioceilor, mărgăritarelor și zambilelor, de bucuria primei luni de primăvară, și nu în ultimul rând, de începutul lucrului în grădini și livezi. Deși este o muncă uneori obositoare, beneficiile oferite compensează tot efortul fizic depus. Grădinăritul nu este o simplă pasiune, ci poate fi și sursa alimentelor mai sănătoase, proaspete și nepoluate.
Cu siguranță, cei care obișnuiesc să petreacă timp îngrijind grădina proprie sau legumele și ierburile aromate puse în ghiveci, au observat beneficiile pe care, cele 20-30 de minute de grădinărit le aduce minții, sufletului și corpului lor.
Fie că ai o grădină mare de care îți place să te ocupi, fie că ai doar o bucățică de teren în fața blocului pe care o îngrijești cu plăcere sau obișnuiești să plantezi legume, flori și plante aromate în ghivece puse în balconul casei, toate acestea aduc beneficii importante vieții tale.
Așa că, dacă unul dintre hobby-urile tale este grădinăritul, iată 7 beneficii îți pot da motivația și energia de care ai nevoie pentru a-ți continua pasiunea primăvara aceasta.

1. Te conectează mai mult cu natura

Primele lecții și beneficii pe care le-am aflat, au fost confirmate chiar de bunica mea. Țin minte că una dintre bucuriile ei era grădinăritul. Îmi spunea că era fericită să se trezească vara la prima oră a dimineții, imediat după ce răsare soarele, ca să ude grădina. Adora răcoarea aceea a dimineții, îi plăcea să asiste, ca un simplu observator, la momentul în care toată natura se trezește după o noapte lungă de somn. Era momentul care o împlinea sufletește, momentul care o făcea să fie recunoscătoare pentru nouă zi. Acele 20-30 de minute petrecute în diminețile de vară și îi dădeau calmul, bucuria și energia de care avea nevoie pentru întreaga zi.
Principalul avantaj al acestui hobby este conectarea cu natura. Nu este greu să observăm câtă putere are natură asupra noastră. Ne simțim bucuroși și pozitivi în zilele senine, și lipsiți de energie și motivație în zilele ploioase când atmosfera este apăsătoare și greoaie. Așadar, zilele petrecute în aer liber, la soare, observând cum fiecare lucru are locul și rolul lui, îți vor aduce simpla bucurie că exiști, că trăiești, te învață să fii recunoscător pentru faptul că te poți bucura de tot ceea ce este în jurul tău. Totodată, clorofila pe care o au plantele din ghiveci sau din grădină, aduc culoare și eleganță cotidianului nostru, purifică aerul și creează o stare de bine și de confort.

2. Reduce stresul

Trăim într-o eră a vitezei, a lucrurilor care se schimbă repede. De aceea, uneori este dificil să găsim timp pentru a ne relaxa și reușim cu greu să ne deconectăm total de presiunile vieții. Însă, odată ce pășim în micul nostru paradis creat în grădină, în livadă sau chiar pe balconul plin cu flori și plante aromate, lucrurile încep să se liniștească, agitația se oprește, iar calmul șterge tot stresul creat până atunci.
S-a dovedit științific faptul că acțiunile repetitive pe care le facem în grădină, momentele de observare pe care le antrenăm și concentrarea asupra activităților desfășurate afară, reușesc să diminueze stresul, să reducă tensiunea arterială și ne ajută să ne relaxăm, să ne deconectăm de cotidian.

3. Îți dă o satisfacție generală și o stare de fericire

gradinar-vesel

Când ești înconjurat de plante verzi, de flori colorate, de lucruri frumoase la care știi că ai contribuit, starea de spirit se îmbunătățește, iar bucuria de viață devine mai mare. Ai o satisfacție și o împlinire sufletească atunci când știi că pe toate le-ai crescut cu mâna și cu munca ta.
Grădina, livada sau locul în care ții numeroasele plante de ghiveci, reprezintă un colț de natură care prinde formă și viață din pasiunea ta, din mâinile tale și timpul tău dedicat lor. Numeroase studii au arătat că oamenii care au ca hobby grădinăritul se simt bucuroși, optimiști, norocoși și fericiți.

4. Îți dezvoltă creativitatea

Cu toții ne-am născut pentru a crea. Fie că este vorba de lucruri mărețe cum sunt arta, muzica, știința, fie că este vorba de un desert pe care l-ai creat copiilor tăi, fie că îți creezi singur garderoba sau îți recreezi spațiul în care locuiești, toate acestea sunt modalității prin care creativitatea ta se exprimă. Grădinăritul îți poate dezvolta creativitatea la fel de bine, prin mai multe modalități.
În primul rând creativitatea vine din modul în care îți planifici grădina și modul în care vizualizezi cum va arăta ea la finalul lucrărilor. Știi unde vei pune anumite flori, unde vei pune legumele sau plantele aromate, unde vor fi puse fructele precum zmeura, căpșunile, murele. Activitățile acestea, fără să îți dai seama, au un impact important asupra creativității tale. Planificarea grădinii se face din punct de vedere estetic și poate fi diferită de la an la an, de la un sezon la altul, în funcţie de gusturile tale, de florile și legumele specifice anotimpului respectiv. Prin planificare, vizualizare și entuziasm, grădinăritul te ajută să îți dezvolți imaginația și puterea creatoare.

5. Te ajută să devii mai ordonat

gradinar

Planificarea specificată anterior dezvoltă, nu doar creativitatea, ci și capacitatea noastră de a ne organiza activităţile în funcție de anotimp, sezon și timpul alocat acestui hobby. Grădinăritul te învață să îți organizezi mai bine timpul, astfel încât să poți încheia cu bine ceea ce ți-ai propus să faci. Înainte de toate, trebuie să alegi plantele pe care vrei să le cultivi, trebuie să te documentezi asupra modului lor de îngrijire, să fertilizezi solul pentru a primi, așa cum se cuvine, viitoarele plante. Toate aceste procese se fac într-o ordine anume, într-un timp anume care te obligă să fii organizat și ordonat.

6. Grădinăritul este un exercițiu de răbdare

Toate legumele, plantele aromate, fructele și florile pe care le îngrijești nu vor crește de pe o zi pe alta. Trebuie să ai răbdare și să fii perseverent pentru a vedea rezultatele și pentru a culege roadele. De aceea, grădinăritul este o activitate care odată începută, te molipsește și te antrenează zi de zi. Este un exercițiu bun pentru cei care din fire sunt nerăbdători și vor să obțină rezultatele rapid și ușor de pe o zi pe alta.

7. Te poate ajuta să elimini depresia

Un studiu realizat în Norvegia a demonstrat această ipoteză cu ajutorul unor pacienți diagnosticați cu depresie sau tulburare bipolară de tip II. Ei au fost încurajați să își dezvolte acest hobby – grădinăritul, îndrumându-i să petreacă șase ore pe săptămână, ocupându-se de creșterea legumelor și florilor. După aproximativ trei luni, mai mult de jumătate dintre pacienți au susținut că starea lor de spirit s-a îmbunătățit și simptomele depresiei au încetat. Partea bună a acestui studiu a fost faptul că starea lor pozitivă s-a menținut chiar și după încheierea lui.
Așadar, grădinăritul nu este o simplă pasiune relaxantă. Ea este sursa alimentelor sănătoase și nepoluate, este activitatea care îți pune corpul în mișcare și nu în ultimul rând, este un stil de viață care te ajută să fii mai aproape da natură, de liniște, de tine, de miracolele vieții și de tot ceea ce însemnă o viață trăită simplu, natural și frumos.

Creative Commons License
7 modalități prin care grădinăritul îți crește calitatea vieții by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ceva ce căutătorii spirituali ar trebui să citească

În starea de conștiință prezentă, individuală, ne identificăm cu gândurile și emoțiile care apar în mintea noastră, și în acest...

Închide