4 strategii pe care le folosește un manipulator de „profesie”

2

Manipulatorii sunt printre noi, perfect integraţi în societate, perfect camuflaţi: zâmbitori, şarmanţi, mai mult decât binevoitori, te iau sub aripa lor protectoare, te prind în mreje, te vrăjesc şi dau cu tine de pământ când ţi-e lumea mai dragă şi încrederea în ei mai deplină. Motivaţiile lor, spun psihologii, ţin de narcisism, iar metodele lor sunt atât de bine rodate, încât doar cei avizaţi le recunosc. Aviz amatorilor!

Patronul mi-a reproşat că întârzii la muncă. Eu, care sunt punctualitatea întruchipată!”. ”Am rupt relaţia cu prietena mea din copilărie după ce mama a dat de înţeles că îi face ochi dulci soţului meu”. ”Aproape că m-a luat pe sus, abia ne cunoşteam de o lună şi, înainte să apuc să mă dezmeticesc, m-am trezit spunând DA în faţa ofiţerului de la Starea civilă…”

Identificarea unui manipulator, fie el partener de cuplu, patron, prieten sau părinte, nu este nici pe departe un lucru simplu. Fiindcă stăpânesc arta ”deghizării”, schimbă cu uşurinţă ”măştile” şi seduc fără drept de apel. Motivul? Nevoia narcisistă de a ridica propria imagine ”pe culmi”. De cele mai multe ori, manipulatorul este un strateg rafinat, care urmăreşte exclusiv propriul interes în detrimentul interesului tău. Să îi decriptăm metodele!

 

1. TE SEDUCE, TE FASCINEAZĂ

seduce-manipuleazaPrima etapă. Eşti total cucerit de farmecul său. Este atât de prevenitor, de atent – este perfecţiunea întruchipată. În relaţia de cuplu fascinează, te copleşeşte cu atenţii şi răspunde pozitiv la toate dorinţele tale. Este posibil chiar să te ceară în căsătorie foarte curând. Prea curând, din păcate (iată un semnal ce ar trebui să îţi atragă atenţia). La locul de muncă te susţine cu fervoare, îţi dă noi responsabilităţi şi te promovează cu o viteză aiuritoare. De ce atâta grabă?!

În realitate, manipulatorul foloseşte o întreagă gamă de măşti. Şi începe cu masca perfecţiunii, pentru a te vrăji şi a te manipula cât mai bine, cât mai repede. Fiindcă ştie că vraja nu va ţine mult. Chiar el o va rupe. E destul să încerci sau doar să aibă el impresia că încerci să îi încalci teritoriul, să îi ştirbeşti puterea şi se transformă instantaneu. Or, în acel moment, tu trebuie să fii într-atât de subjugat, într-atât de angajat în a-i servi interesele, încât să nu vezi, să nu pricepi, să nu zici nici ”pâs”.

 

2. TE SUBMINEAZĂ PRIN MICRO-DEVALORIZĂRI

Aceasta este a doua etapă. ”Iubito, arăţi ca un pom de Crăciun cu cerceii ăştia!”. Mici remarci perfide, apropouri ironice, atitudini persiflante – manipulatorul a întors foaia. Acum operează prin micro-devalorizări. Este suficient de insidios, pentru ca schimbarea să nu mai poată fi trecută cu vederea. Iniţial te simţi prost, fără să poţi defini clar starea şi motivul. Dar, repetate neobosit, aceste mici fraze sapă eficient la temelia respectului tău faţă de tine, a sentimentului propriei valori.

Altă carte pe care o joacă: înlănţuirea de ordine şi contra-ordine. Destabilizat puţin câte puţin, rişti să nu mai gândeşti de unul singur, să adopţi modul său de funcţionare, pur şi simplu fiindcă ai obosit, după cât te-a hărţuit. De pildă tu, care adori muntele şi drumeţiile lungi, eşti pe cale să accepţi lâncezeala unei vacanţe în cuplu, într-un hotel all inclusive. Un caz tipic de invadare psihică.

 

3. SEAMĂNĂ ZÂZANIE ŞI TE IZOLEAZĂ

demoralizat-jignitEtapa a treia. Influența unui manipulator degradează adesea relaţiile din echipă, fie că este vorba despre familie sau despre cercul de prieteni. A provoca distorsiuni în grupurile deja constituite este o a doua natură a manipulatorului. Cine spunea: ”Dezbină şi cucereşte?”. Fireşte, principele Machiavelli, cine altul?

Infiltrarea suspiciunii are drept obiectiv să bage zâzanie între oameni. Puterea stă în unire, aşa că această unitate trebuie spartă. Când vezi cum relaţii cordiale vechi se disipează, cum grupul care îţi era o a doua familie te izolează şi nu înţelegi de ce, întreabă-te dacă a apărut un personaj nou în echipă. Răspuns afirmativ? Din păcate, v-aţi extins echipa cu… un manipulator.

 

4. TE CULPABILIZEAZĂ

ne-invinovatesteUltima etapă: manipulatorul îi face pe ceilalţi să se simtă culpabili în numele legăturii de familie, al prieteniei, al iubirii, al conştiinţei profesionale… Aşa te poţi trezi că îi faci servicii care te vor costa mult şi care nici măcar nu-l vor mulţumi vreodată. ”Ai fost aşa drăguţă că te-ai ocupat de plantele mele în lipsa mea! Trebuie să fi fost o căldură teribilă, totuşi, de vreme ce bonsaiul a murit…”. Vezi ce frumos ştie să-ţi mulţumească mătuşa ta? Sunt şanse maxime să îi oferi un alt bonsai, deşi chiar le-ai purtat de grijă plantelor ei mult mai bine decât o făcea ea însăşi. De vreme ce ne dorim atât de mult să nu fim judecaţi de către ceilalţi, intrăm de bunăvoie în jocul manipulatorului ignorând un lucru ce ţine de esenţa lui: nu-l vom mulţumi absolut niciodată!

Pentru cei mai mulţi dintre noi, manipulatorii sunt cei mai mari factori de stres relaţional. După parcugerea celor patru etape amintite, victima poate ajunge la depresie sau la dependenţă totală faţă de manipulatorul ei.

Concluzia: cunoaşterea înseamnă putere. De îndată ce ai recunoscut fie şi un singur element al strategiei lui şi îţi este clar că în viaţa ta a intrat un manipulator, ai o singură scăpare: să îi contracarezi jocul!

Creative Commons License
4 strategii pe care le folosește un manipulator de profesie by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

2 comentarii

  1. <>

    Niccolò Machiavelli a fost diplomat si politician al Republicii Florenta, nu principe. Probabil faceti confuzia cu opera sa cea mai cunoscuta, „Il Principe”. De asemenea, el doar a preluat acest dicton care exista de ceva vreme, fiind atribuit lui FIlip al II-lea al Macedoniei si lui Iulius Caesar.

  2. Cine spunea: ”Dezbină şi cucereşte?”. Fireşte, principele Machiavelli, cine altul?

    Niccolò Machiavelli a fost diplomat si politician al Republicii Florenta, nu principe. Probabil faceti confuzia cu opera sa cea mai cunoscuta, „Il Principe”. De asemenea, el doar a preluat acest dicton care exista de ceva vreme, fiind atribuit lui FIlip al II-lea al Macedoniei si lui Iulius Caesar.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
5 ingrediente cheie care amplifică telepatia

Credința în telepatie este adânc înrădăcinată în mulți dintre noi, fără a fi neapărat atrași de ficțiune. Mamele își sună...

Închide