11 Tehnici pentru a gestiona furia

0

Ai probleme cu furia?  Eşti iute la mânie? Şi eu sunt. Una-două iau foc. Uneori, recunosc, din te miri ce. Alteori din motive cât se poate de întemeiate. Lucrez de o bună bucată de viaţă cu mine însămi ca să mai pun batista pe ţambal şi, în bună parte, am reuşit. Zic eu. Ce or zice şi cei din jur, iarăşi recunosc, nu ştiu. Nu ştiu pentru că sunt conştientă că am reuşit să îmi controlez în bună măsură reacţiile verbale, dar ce o spune privirea mea… Plus că e de ajuns să-ţi scape un oftat ”discret” şi tot se prinde lumea că nu eşti întruchiparea seninătăţii, aşa cum pretinzi.

RISC PENTRU TRUP, MINTE ŞI SUFLET

Furia este un sentiment pur omenesc, pe care îl experimentează fiecare dintre noi, din când în când. Dar furia extremă, recurentă, care te dirijează şi te duce unde vrea ea, este un pericol real pentru sănătatea mentală, fizică şi sufletească. Aşa că primul gest de autoprotecţie pe care-l poate face mâniosul de profesie este să înveţe să o controleze.

SUNT FURIOS, DAR MĂ TRATEZ

  1. Ia o pauză 

pauza-nervi-suparare-furieOpreşte-te din ceea ce faci şi îndepărtează-te de sursa enervării tale. Dacă eşti acasă, ai două variante: una activă – îţi găseşti altă ocupaţie, speli vasele, împătureşti aşternuturile etc.; şi una pasivă: te duci într-o cameră unde poţi fi singur (ideal, în baie, acolo rareori au loc două persoane) şi numeri până la 10 (20… 30… 100…), zicându-ţi: ”Voi reflecta la asta şi abia după aceea voi relua discuţia”. Dacă eşti la serviciu, ieşi să faci o plimbare în aer liber sau, dacă ai maşina personală aproape, refugiază-te pe banchetă pentru câteva minute – mediul familiar, strict personal, te ajută să te calmezi.

  1. Respiră profund

Dacă inima bate să-ţi sară din piept, potoleşte-o prin exerciţii de respiraţie profundă. Sunt o etapă importantă a tehnicilor de meditaţie, dar oferă aceleaşi avantaje şi celui care nu intră propriu-zis în starea deplină de meditaţie: inspiră profund, aşa încât aerul să îţi umple total plămânii (toracele şi abdomenul se dilată la maximum), apoi goleşte complet plămânii de aer. Fă o pauză înaintea următorului inspir. Continuă până când simţi că ai recăpătat controlul asupra propriilor emoţii.

  1. Vizualizează un loc idilic

Exerciţiile de respiraţie nu te-au calmat complet? Închide ochii, relaxează-te şi imaginează-ţi că te afli în locul sinonim, pentru tine, cu fericirea: în grădina bunicii din copilărie, într-o pădure foşnitoare, pe o insulă pustie (umbrită de nişte cocotieri, ca în reclamele agenţiilor de turism care te fac să visezi) etc. Concentrează-te asupra detaliilor: lumină, sunete, temperatură, mirosuri, până când simţi că ai plonjat şi eşti acolo. Rămâi pentru câteva minute, până când simţi cum te invadează calmul.

  1. Practică autosugestia pozitivă

Meditating closed eye businessman in office with arguing colleagAcum, că te-ai calmat, poţi discuta despre ceea ce te-a enervat. Cum cu cine? Cu tine! (Ştii glumiţa aceea: ”Ce faci, vorbeşti de unul singur?”. ”Nu, vorbesc cu un om inteligent!”). Discută pozitiv, calmant. De exemplu: dacă te-ai înfuriat la volan, transformă reacţia ”idiotul ăla era să mă omoare, lasă că-l omor eu pe el!” în ”ce noroc am avut, n-am păţit nimic şi maşina a scăpat fără o zgârietură!, să-mi păstrez calmul şi să mă concentrez, din nou, că mai am drum de făcut”.

  1. Confesează-te

Dacă simţi nevoia să vorbeşti şi cu altcineva decât cu tine însuţi, alege o persoană apropiată, care ştie să asculte şi nu se repede să-ţi dea sfaturi mai înainte să i le ceri. Stabileşte chiar tu, de la început, ce aştepţi de la ea: să te lase să-ţi descarci sufletul şi atât sau să te şi consilieze, la final. Şi spune-i foarte clar ce ”are de făcut”. Foarte important: nu lungi discuţia! Stabileşte o limită de timp – 3 minute, 5 minute… – şi, când ”a bătut ceasul”, opreşte-te. Sau schimbă subiectul. Îţi faci şi mai mult rău dacă ”aprofundezi” tema furiei.

  1. Exersează-ţi umorul

Încearcă să vezi latura amuzantă a situaţiei care te-a enervat. O dată ce te-ai calmat, descoperă şi partea bună a lucrurilor. Privind incidentul care s-a consumat într-o lumină mai pozitivă, poţi schimba reacţia chimică a corpului tău şi să treci de la furie la umor.

De exemplu, dacă unul te depăşeşte neregulamentar pe şosea, ai putea să te amuzi pe seama comportamentului său stupid: va ajunge cu doar 15 secunde înaintea ta şi tot va prinde semaforul!

CE-I DE FĂCUT CU FURIA CRONICĂ?

Tehnicile de mai sus sunt foarte eficiente împotriva furiei pasagere. Temperamentele colerice, pentru care viaţa este o succesiune continuă de crize de mânie, au nevoie însă de un veritabil program de dobândire a autocontrolului, aplicat riguros, în viaţa de zi cu zi:

  1. Activitate fizică susţinută jogging-sport-activitate-fizica

Enforfinele produse în corp în timpul exerciţiului fizic schimbă starea de spirit în bine, iar mişcările energice elimină tensiunea din corp. Pentru rezultate optime, este important să alegi un sport care îţi face plăcere: jogging, ridicarea greutăţilor, mers pe bicicletă, înot, dans etc.

  1. Dormi suficient noaptea

Adulţii au nevoie, în genere, de 7-8 ore de somn bun pe noapte, ca să fie în formă toată ziua. Altfel, ceasul biologic perturbat ticăie anapoda, generând felurile probleme de sănătate, printre care şi incapacitatea de a gestiona corect emoţiile.

  1. Ţine un jurnal al mâniei

Nu e de râs: descrie în detaliu cine/ce te-a înfuriat, unde şi când, cine mai era de faţă, cum te-ai simţit, cum ai reacţionat. După un timp, recitind jurnalul, vei identifica lucrurile/persoanele şi contextele care te scot din sărite. Şi vei şti şi să le ocoleşti, şi să te detaşezi, când nu pot fi ocolite.

   10. Pune la punct un plan de gestionare a mâniei

O dată ce ai identificat sursa mâniei, poţi plănui cum să o gestionezi. Folosind tehnicile de mai sus şi pregătindu-ţi în avans reacţia şi replicile. De pildă, ştii că, la fiecare vizită, mama soacră face comentarii răutăcioase cu privire la modul în care îţi creşti copiii. Poţi adopta rezistenţa pasivă: zici ca ea şi faci ca tine. O asiguri că apreciezi opinia ei, dar continui să-ţi educi copiii aşa cum crezi. Iar dacă ea va continua să te împungă, vei părăsi camera sau vei pleca imediat acasă. Atenţie, luându-ţi politicos la revedere!

  1. Exprimarea afirmativă a furiei

Despre ce este vorba? Despre un antrenament de zi cu zi: te rezumi la fapte (fără a le exagera sub imperiul emoţiilor) şi exprimi, în mod respectuos, ceea ce simţi şi ce doreşti (nu încerci să te impui).

De exemplu, dacă un coleg dă muzica prea tare (situaţie atât de des întâlnită!), te duci lângă el şi îi spui: ”Înţeleg că îţi place să asculţi muzică în timp ce lucrezi, dar şi eu am de lucru şi pe mine muzica mă împiedică să mă concentrez. Aş vrea să îţi pui căştile, în loc să dai sonorul atât de tare. Aşa o să avem amândoi un mediu de lucru plăcut”.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Pe mine, una, planul de mai sus m-a convins. Pornim împreună să-l punem în aplicare? Să nu-mi spui că te mai gândeşti! Vezi să nu mă-nfurii!

Creative Commons License
11 Tehnici pentru a gestiona furia by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Puterea singuratatii

Misterul singuratatii este unul dintre cele mai mari din viata noastra. Ca fiinte umane, suntem creaturi sociale si, fara cei...

Închide