Zece teorii care iti vor schimba modul in care privesti lumea – partea 2

1

5. Presentismul

Timpul este ceva ce noi percepem ca fiind un curs al naturii, daca il privim prin prisma momentului prezent, atunci il putem divide in trecut, prezent si viitor. Presentismul argumenteaza ca trecutul si viitorul sunt concepte imaginative, si numai prezentul este real. Cu alte cuvinte, micul dejun de azi si fiecare cuvant din acest articol va inceta sa mai existe dupa ce iti veti fi citit, asta pana in momentul in care reveniti la el. Viitorul este doar imaginar, pentru ca timpul nu poate exista inainte si dupa ce s-a intamplat, spune Sf. Augustine.

6. Eternalismul

Enternalismul este exact opusul Presentismului. Este o teorie filosofica ce spune ca timpul este multi-strat. Poate fi comparat cu un cozonac (totusi, spre deosebire de timp, un biscuit nu este subiect de discutie filosofica). Tot timpul exista in mod simultan, insa masuratoarea este determinata de catre observator. Ceea ce vedem depinde de punctul catre care privim.

In concluzie, dinozaurii, cel de-al doilea Razboi Mondial si Justin Bieber exista toti simultan insa nu pot fi observati decat dintr-un anumit punct. Daca cineva foloseste aceast punct de vedere asupra realitatii viitorul este iluzoriu iar liberul arbitru este tot o iluzie.

7. Creierul intr-un borcan

Experimentul „Creierului intr-un borcan” este o abordare discutata de catre ganditori si cercetatori, care, la fel ca marea majoritate a oamenilor, cred ca intelegerea realitatii de catre oameni depinde numai de sentimentele subiective ale fiecaruia. Deci, care ar fi discutia? Imaginativa ca sunteti doar un creier intr-un borcan, iar totul este controlat de catre extraterestri sau de catre nioste oameni de stiinta nebuni. Cum v-ati da seama? Si cum puteti nega cu adevarat ca aceasta este de fapt propria voastra realitate?

Aceasta este o interpretare moderna a Problemei carteziene a demonului rau. Acest experiment al gandirii conduce catre aceiasi concluzie: nu putem confirma existenta actuala in afara constiintei noastre. Daca aceasta concluzie seamana cu cea din filmul “The Matrix“, este numai din cauza ca aceasta idee este chiar baza din spatele filmului. Din pacate, in realitate nu avem pastile rosii…

8. Teoria Multiversurilor

Oricine nu a locuit in ultimii zece ani pe o insula pustie, a auzit cel putin o data de Multiversuri sau de Universuri paralele. Dupa cum am aflat, lumile paralele, in teorie sunt lumi foarte asemanatoare cu a noastra, cu foarte putine (sau in unele cazuri) foarte multe schimbari sau diferente. Teoria multiversurilor speculeaza faptul ca pot exista un numar infinit de realitati alternative.

Care ar fi sensul? Intr-o realitate paralela, deja am ucis dinozaurii si suntem sub pamant la o distanta de 2 m si jumatate (pentru ca asta este ceea ce s-a intamplat aici). Intr-o alta, ati putea fi un dictator puternic. In alta, ati putea sa nici nu va fi nascut de vreme ce parintii vostri nu s-au intalnit niciodata. Asta da imagine memorabila!

9. Realismul fictional

Aceasta este ramura cea mai fascinanta a teoriei multiversurilor. Superman ester real. Da, probabil unii dintre voi ar fi ales o poveste diferita de dragul argumentarii iar Harry Potter ar putea sa fie prea real. Aceasta ramura a teoriei argumenteaza ca datorita faptului ca exista un numar infinit de universuri, atunci orice trebuie sa existe undeva. Asadar, toate fictiunile si fanteziile voastre favorite ar putea fi descrieri ale unui univers alternativ, acolo unde toate piesele s-au asamblat in asa fel incat sa faca acele lucruri sa se intample.

10. Fenomenologie

Cu totii suntem interesati cu privire la ce anume se intampla cu lucrurile atunci cand nu ne uitam la ele. Cercetatorii au studiat atent aceasta problema si unii dintre ei au ajuns la o concluzie simpla – ele dispar. Ei bine, nu chiar in modul acesta. Filosofii fenomenologicred ca obiectele exista doar ca un fenomen al constiintei. Asadar, laptopul tau este aici doar cat timp esti aici si crezi in existenta sa. Insa, atunci cand iti iei atentia de pe el, el inceteaza sa mai existe pana cand cineva interactioneaza cu el. Nu exista existenta fara perceptie. Aceasta este radacina fenomenologiei.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. 5.corect. timpul trecut si viitor sunt doar proiectii ale mintii noastre. ele nu exista. doar prezentul exista si nu se mai poate numi timp, ci un present continuu. cu toata aceasta constientizare tot ne credem nemuritori :)
    7. pastila rosie exista :). ea se numeste oprirea dialogului interior. cand mintea se opreste…totul se schimba
    10. da, formele dispar cand nu le mai percepem. esenta lor, energia ramane- dar si ea exista pentru un subiect doar cand acest o percepe. existenta in sine nu are legatura cu manifestarea fenomenologica sau cu perceperea ei de catre un subiect sau altul

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Subiecte pentru atelierul de azi, 3 oct, ora 19, OMRA (Inteligenta temelor noastre)

Dragii nostri, pe Camelia Radu o cunoasteti prea bine din cadrul rubricii Prin Vizorul Sufletului. Asa ca am sa trec...

Închide