Un pandantiv mayaș misterios

0

Să spunem că arheologul din San Diego, Geoffrey Braswell a fost surprins să descopere un giuvaer prețios în Nim Li Punit, în sudul insulelor Belize este o declarație extrem de banală pentru magnitudinea ei.

„A fost ca descoperirea ”Diamantului Speranței” în Peoria în loc de New York”, a declarat Braswell, care a condus săpăturile ce au dezvăluit o bucată mare de jad sculptat ce a aparținut cândva unui rege mayaș. ”Ne-am aștepta să descoperim așa ceva într-unul din marile orașe din lumea Maya. În schimb, iat-o aici, departe de centru”, a spus el.

Bijuteria – un panadantiv din jad ce ra purtat de rege pe piept, în timpul ceremoniilor religioase – a fost descoperit în 2015. El se află acum la Banca centrală din Belize, împreună cu alte comori naționale. Braswell a publicat recent o lucrare în jurnalul Universității Cambridge, Ancient Mesoamerica, în care descrie importanța acetei bijuterii. O a doua lucrare, publicată în the Journal of Field Archaeology, descrie lucrările de excavație.

Pandantivul este remarcabil ca fiind cel de-al doilea artefact de jad, ca mărime , descoperit în Belize până acum, spune Braswell, profesor la departamentul de Antropologie din cadrul UC San Diego. Pandantivul măsoară 19 cm lățime, 10,5 cm înălțime și 0,8 cm grosime. Modelarea acesuia în această formă subțire trebuie să fi fost o minune a tehnicii. Însă, ceea ce face pandantivul și mai remarcabil, spune Braswell, este faptul că este singurul artefact cunoscut ce are înscris pe el un text istoric. Încrustate în acesta sunt 30 de hieroglife despre primul său proprietar.

„Efectiv ne vorbește”, spune Braswell. ”Povestea pe care ne-o spune este un scurtă însă extrem de importantă”. El crede că aceasta poate să schimbe absolut tot ceea ce știm despre civilizația maya.

Este de asmenea important că panadantivul ”nu a fost scos din cadrul istoric de căutătorii de comori”, spune Braswell. ”Descoperirea sa într-o expediție legală, în contextul său istoric, ne oferă informații despre sit și despre bijuterie, pe care în alte cazuri nici măcar nu ni le-am fi putut imagina”.

Unde a fost descoperită bijuteria

Nim Li Punit este un mic sit în Districtul Toledo din Belize. El se află pe o coastă din Munții Maya, lângă satul cntemporan Indian Creek. Aici găsim nouă specii diferite de papagali și plouă nouă luni pe an.

La marginea sudică a zonei mayașe antice (la mai bine de 400 km sud de Chichen Itza în Mexic, unde au fost descoperite piese similare, care se purtau pe piept). Nim Li Punit se estimează că a fost locuit între anul 150 și 850 dC. Numele sitului înseamnă ”pălărie mare”. Acesta i-a fost atribuit, după descoperirea din 1976, datorită aranjamentelor capilare elaborate descoperite pe una dintre figurile de piatră de acolo. Numele său antic ar fi de fapt Wakam sau Kawam, însă acest lucru nu este sigur.

Braswell, împreună cu Maya Azarova and Mario Borrero, studenți absolvenți la UC San Diego și un grup de localnici, excavau un palat construit în jurul anului 400, unde au descoperit un mormânt colapsat, însă intact. În interiorul mormântului, data în jurul anului 800 dC., s-au descoperit 25 vase ceramice, o piatră mare în fomră de zeitate și prețioasa piesă de jad. În afara unor dinți, nu s-au descoperit rămășițe umane.

Ce căuta aici?

Pandantivul are formă de T. Partea frontală are și ea sculptat un T. Acesta este glifa maya „ik’, care înseamnă ”vânt și espirație”. A fost îngropat, spune Braswell, într-o platformă în formă de T, iar unul dintre vasele descoperite tot acolo, un vas ce conține o față cu cioc, probabil că reprezintă zeul Maya al vântului.

Vântul era văzut ca fiind vital pentru mayași. El aducea anual musonul care făcea recoltele să crească. Regii Maya – în postură de conducători divini ai vremii – făceau ritualuri conform calendarului lor sacru, arzând și împrăștiind tămâie pentru a aduce vântul și ploile ce dau viață. Potrivit inscripțiilor de pe spate, spune Braswell, pandantivul a fost folosit pentru prima dată în anul 672 dC într-un ritual de acest fel.

Două sculpturi în relief pe bucăți mari de rocă la Nim Li Punit confirmă acest lucru. În ambele sculpturi, un rege este prezentat purtând un pandantiv în formă de T în timp ce împrăștie tămâie, în anul 721 și 731 dC, la aproximativ 50 și 60 ani față de primul moment în care acesta a fost purtat.

În jurul anului 800, pandantivul a fost îngropat, nu împreună cu purtătorul său uman, ci doar împreună cu alte obiecte. De ce? Pandantivul nu era doar un bibelou oarecare, spune Braswell, ”el avea imense puteri magice”. Este posibil să fi fost îngropat ca o dedicație zeului vântului? Aceasta este bănuiala lui Braswell.

Regatele Maya se prăbușeau în Belize și Guatemala în jurul anului 800, spune Braswell. Numărul populațiilor scădea. În decursul unei generații, atunci când mormântul a fost construit, NIm Li Punit a fost abandonat.

„O teorie recentă este că o schimbare de climă a creat secetă, ce a condus la distrugerea pe scară largă a culturilor agricole și la colapsul civilizației mayașe.”, spune Braswell. ”Dedicarea acestui mormânt, în timp de criză, zeului vântului care aduce ploile anuale, susține această teorie și ar trebui să ne reamintească de pericolele schimbărilor climaterice”.

Cu toate acestea din nou: Ce căuta aici?

Inscripția de pe spatele pandantivului este poate partea cea mai intrigantă a acestuia, spune Braswell. Textul încă este analizat de coautorul studiului, Christian Prager, de la Universitatea din Bonn. Scrisul mayaș însă nu a fost complet descifrat, încă există păreri contrare legate de acesta.

Interpretarea lui Prager și Braswell este următoarea: Bijuteria a fost confecționată pentru regele  Janaab’ Ohl K’inich. În afara notării primei sale folosințe în anul 672 dC pentru o ceremonie de împrăștiere a cenușei, hieroglifele descriu părinții regelui. Mama sa, spune textul, era din Cahal Pech, un loc îndepărtat din Belize. Tatăl reglui a murit înainte de a împlini 20 de ani și provenea de undeva din Guatemala.

Textul descrie și ritualurile de ascensiune ale regelui din 647, spune Braswell, terminându-se cu un pasaj ce poate lega regele de imensul și puternicul oraș Maya, Caracol, aflat undeva unde astăzi se află Belizele.

„Ne povestește o sloavă politică de departe de Nim Li Punit”, spune Braswell. El notează că Pech Cahal, locul de naștere al mamei sale de exemplu, este la 100 km distanță. Aceasta este o călătorie de cinci ore cu autozubul în ziua de astăzi, însă câte zile însemna în acel timp – prin pădurea tropicală și peste munte. Cum a ajuns pandantivul în acest loc?

Cu toate că este posibil să fi fost furat dintr-un loc important și adus în provincie, Braswell crede altceva. El crede că pandantivul ne povestește despre sosirea regalității la Nim Li Punit, despre fondarea unei noi dinastii. Scrisul de pe pandantiv nu este vechi după standardele Maya, însă este unul dintre cele mai vechi descoperite la Nim Li Punit. De asemenea, abia după apariția pandantivului, au început să apară și alte hieroglife sau imagini ale roialității pe stele sau pe pietre sculptate.

Se poate ca regele Janaab’ Ohl K’inich să se fi mutat Nim Li Punit. Se poate, de asemenea, ca statul să încerce să se alieze cu provinciile, expandându-și puterea sau cerând un favor, oferindu-i unui rege local o bijuterie. În orice caz, spune Braswell, textele de pe pandantiv indică legături depsre care înainte nu erau cunoscute.

„Nu ne așteptam să găsim conexiuni regale, politice la nord de Nim Li Punit”, spune Braswell, care făcea excavații în Belize din 2001 și în Nim Li Punit din 2010. ”Ne gândeam că dacă ar exista așa ceva, ele ar fi către sud sau către est.”

Chiar dacă ignorăm textele și aparenta provenineță regală, piatra de jad în sine provine din munții din Guatemala, de sud- est de Belize. Există câteva dovezi de comerț în acestă direcție, spune Braswell.

Se poate să nu aflăm niciodată de ce a ajuns pandantivul la Nim Lip Punit sau de ce a fost îngropat așa cum a fost îngropat, însă proiectul lui Braswell de a înțelege situl continuă. El dorește să revină în prmăvara lui 2017 aici. De data aceasta, dorește să vadă dacă descoperă o legătuă cu Marea Caraibelor .Până la urmă aceasta se află la 19 km în josul râului, o călătorie de patru ore cu canoea.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170227120211.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
David Chalmers – Cum explici conștiința?

În știință, premizele de la care se pleacă definesc practic cadrul în care teoria respectivă se dezvoltă. Însă, când vine...

Închide