TIAHUANACO – Poarta zeilor – partea 2

0

  • de Dan Eden Intrebati marea majoritate a oamenilor care sunt cele mai vechi civilizatii sau unde au trait acestea si veti primi raspunsuri precum Mesopotamia (Irak), Egipt sau Iran. In timp ce aceste culturi pot fi urmarite pana in anul 4000 i.C., ruinele misterioase din Tiahuanaco, din Bolivia, ar putea fi vechi de 14.000 de ani! continuare:http://noulpamant.ro/articole/stiri/tiahuanaco-poarta-zeilor-partea-1/

Cati oameni au trait acolo?

Regiunea se crede ca a fost populata de aproximativ 100.000 de oameni in perioada ei de varf. Estimarea s-a facut in baza vaselor de ceramica si a altor artefacte ce au fost descoperite si datorita suprafetei totale a terenului. (mai mult de 400 de acri). Pentru ca aceasta populatie avea nevoie de o sursa de hrana semnificative, multi oameni de stiinta au chestionat posibilitatea existentei unei asemenea populatii, in special tinand cont de altitudinea de peste 3000 de metri. Aerul rarefiat scade temperatura ambianta sub temperatura de inghet, ceea ce omoara majoritatea plantelor. Totusi, recent, o cercetare aeriana a sitului a dezvaluit solutia. O retea intinsa sub forma unui labirint, pe intreaga suprafata de la Tiahuanaco, vizibila datorita decolorarii solului, a fost descoperita ca fiind o retea antica de gradini si canale ce permiteau cresterea cartofilor si a altor feluri de plante.

 

Planul era ingenios. Canalele erau plasate in randuri ce inconjurau gradini inguste. Adancimea acestor canale era de la 60 pana la 90 de cm, astfel incat soarele puternic al zilei sa incalzeasca usor apa. Seara, atunci cand aerul rece cauza inghet, canalele eliminau caldura acumulata in timpul zilei sub forma unui abur. Acest fenomen pastra temperatura in jurul plantelor, deasupra punctului de inghet si in acelasi timp le si iriga.

Este interesant de notat ca toate canalele au fost construite dupa un model foarte bine planificat si in acelasi timp artistic. Acest fapt demonstreaza aprecierea intelectuala si estetica pe care aceasta cultura o manifesta.

Cat de vechi este acest site?

Vechimea complexului de la Tiahuanaco este greu de exprimat, nascand controverse. Arheologul bolivian, nascut in Polonia, Arturo Posnansky, a concluzionat ca inceputul culturii de la Tiahuanaco se situeaza undeva in jurul anului 1600 i.C. si a inflorit pana cel putin in anul 1200 d.C. Discipolul sau, profesorul Hans Schindler-Bellamy, credea ca Tiahuanaco dateaza de mai bine de 12000 de ani dinainte de era noastra, cu toate ca era un arheolog peruvian mult mai conservator. Mult mai recent, alti arheologi, au impins inapoi data constructiei in mod uimitor, acum 14000 de ani

Controversa se naste pentru ca majoritatea artefactelor  ce pot fi datate sunt dintr-un trecut mai apropiat, in timp ce megalitii de piatra si alte structuri nu pot fi datate prin carbon14. Multe au fost scoase la iveala de la o adancime mai mare de 1,80 m. Piscurile muntoase care inconjoara zona nu sunt destul de inalte ca sa permita o curgere suficienta de apa sau o eroziune din cauza vantului, care sa acopere ruinele la o asa adancime. Acest fapt sugereaza ca este vorba despre o data foarte veche deoarece acumularea de sedimente este foarte lenta in aceasta zona arida.

De asemenea, exista dovezi cum ca sunt structuri arhitecturale pe fundul lacului Titicaca, sugerand ideea ca civilizatia a existat inaintea formarii lacului. Multi cercetatori cred ca lacul s-a format in timpul unei mari inundatii si au descoperit legende similare pe intregul glob, in legatura cu un potop datat cu mii de ani in urma. Legenda locala, contine referinte la acest potop in miturile creationale.

Religia de la Tiahuanaco era centrata in jurul cultului zeului cerului si al tunetului, Viracocha. Zeitatea era, de obicei, prezentata ca avand doua bastoane, cate unul in fiecare mana si o aureola in jurul capului. Aureola sugereaza calitatile unui zeu al soarelui pe care o gasim reprezentata intr-un relief pe partea superioara a faimoasei Portii a Soarelui din Tiahuanaco. Conform legendei, lumea a fost creata de Viracocha langa Lacul Titicaca. Dupa marele dezastru si retregerea apelor, Viracocha a coborat pe pamant si a creat plantele, animalele si omul, din tarana. A construit orasul din Tiahuanaco si a stabilit patru conducatori dintre care Manco Capak a devenit conducatorul suprem al lumii Ursa Major, adica a orizontului de nord. (Busto II 1981: 7).

Lacul aparent nu are o sursa precum un rau sau un curent, ci exista dovezi ca se evapora incet si ca linia tarmului se retrage odata cu trecerea timpului. Pana la ora actuala nu exista nici o explicatie satisfacatoare pentru modul in care lacul s-a format. Aceasta este doar una dintre multele mistere ale regiunii, asezand  Tiahuanaco in randul primelor 10 locuri misterioase de pe pamant.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Viata dupa viata – episodul 6

Bruce l-a contactat rapid pe Jack Larson si in acest fel a aflat ca singurul pilot din echipajul Natoma Bay...

Închide