Steaua lui Tabby: cea mai misterioasă stea din Univers

0

O echipă formată din mai bine de 200 de cercetători, inclusiv Profesor asistent  Jason Wright de la Penn State Department of Astronomy and Astrophysics și conduși de Tabetha Boyajian de la Louisiana State University, este cu un pas mai aproape de rezolvarea misterului din spatele ”celei mai misterioase stele din Univers”. KIC 8462852 sau Steaua lui Tabby, poreclită după numele conducătorului, Boyajian, este altfel o stea ordinară, cu aproximativ 50% mai mare și cu 1.000 de grade mai fierbinte decât Soarele, aflată la aproximativ 1.000 de ani lumină distanță. Totuși, ea prezintă o întunecare inexplicabilă și o creștere în luminozitate sporadică, fenomen nemaiîntâlnit până acum la nicio altă stea. Există câteva teorii care încercă să explice modelele de luminozitate ale stelei, inclusiv cea care spune că există o structură extraterestră în jurul stelei.

O ilustrație care prezintă steaua cu un inel inegal de praf orbitând în jurul ei, o stea cunoscută cu numele de KIC 8462852, sau steaua lui Boyajian, ori Steaua lui Tabby. Imagine: NASA/JPL-Caltech

Misterul stelei lui Tabby este atât de mare încât mai bine de 1.700 de persoane au donat peste 100.000 $ în cadrul unei campanii de pe Kickstarter pentru a susține echipa de cercetări să observe și să colecteze mai multe date despre stea folosind o rețea de telescoape aflate pe întregul glob. Ca rezultat, s-au strâns multe date în parteneriat cu Observatorul Las Cumbres, ele fiind publicate într-un număr al revistei The Astrophysical Journal Letters.

„Sperăm ca odată ce am surprins modificarea luminozității în timp real să vedem dacă această modificare este la fel la toate lungimile de undă. Dacă ar fi aproximativ aceleași, ar putea sugera că ceva opac este cauza anomaliei, cum ar fi un disc ce orbitează steaua, o planetă sau o stea sau chiar o mare structură din spațiu”, a declarat Wright, co-autor al lucrării intiulate „The First Post-Kepler Brightness Dips of KIC 8462852.” (”Primele modificări în luminozitate post-Kepler ale KIC 8462852) În schimb, echipa a descoperit că steaua se întunecă mult mai mult la anumite lungimi de undă față de altele.

„Praful este cel mai probabil cauza pentru care steaua pare că se întunecă și se luminează. Noile date arată că diferite lungimi de undă ale culorilor sunt blocate la intensități diferite. De aceea, ceea ce se află între noi și stea nu este opac, așa cum ne-am aștepta când vine vorba despre o planetă sau o mega-structură extraterestră”, a spus Boyajian.

Cercetătorii au observat cu atenție din martie 2016 până în decembrie 2017 steaua cu ajutorul Observatorului Las Cumbres. Începând cu mai 2017 au fost patru episoade distincte atunci când luminozitatea stelei a început să scadă. Suporterii campaniei de crowdfunding au nominalizat și au votat numele acestor episoade. Primele două ”întuneciri” au fost numite Elsie și Celeste. Ultimele două au fost numite după niște orașe antice pierdute – Scara Brae din Scoția și Angkor din Combodgia. Autorii au declarat că în multe feluri ceea ce se întâmplă cu steaua seamănă cu ce s-a întâmplat cu aceste orașe antice.

„Sunt foarte vechi; ne uităm la ceea ce s-a întâmplt cu mai bine de 1.000 de ani în urmă”, au scris autorii. ”Sunt aproape cu siguranță cauzate de ceva ordinar, cel puțin la scară cosmică. Cu toate acestea le face și mai interesante, nu mai puțin interesante. Cel mai mult însă, sunt misterioase”.

Metoda cu care este studiată steaua – strângând și analizând fluxul de date de la o singură țintă – semnalează începutul unei noi ere în astronomie. Cetățenii-cercetători care au parcurs cantitățile masive de date din misiunea NASA Kepler au fost cei care au detectat comportamentul neobișnuit al stelei la început. Obiectivul principal al acestei misiuni a fost descoperirea planetelor, care se face prin detectarea modificărilor în luminozitate, periodice, pe care le crează o planetă care se rotește în jurul unei stele și care blochează o fracțiune mică din luminozitatea acesteia din când în când. Grupul științific online Planet Hunters a fost creat pentru ca voluntarii să ajute la clasificarea curbelor de luminozitate din misiunea Kepler și să caute asemenea planete.

„Dacă nu ar fi fost acești oameni care privesc fără limitări universul, această stea neobișnuită ar fi fost trecută cu vederea”, a declarat Boyajian. ”Din nou, fără suportul publicului pentru această observare dedicată, nu am fi avut această cantitate de date”.

Acum mai trebuie găsite răspunsuri și la alte întrebări. ”Aceste noi descoperiri elimină posibilitatea existenței unei megastructuri însă deschide ușa către alte fenomene care pot cauza întunecarea”, spune Wright. ”Există modele care implică material circumstelar – precum exocomete, care au fost ipoetza de pornire a echipei lui Boyajian – care par să fie consistente cu datele pe care le avem”. Wright punctează de asemenea că ”unii astronomi suntaplecați către ideea că nimic nu blochează steaua – că ea se întunecă de la sine – și această teorie este și ea consistentă cu datele adunate până acum”.

Boyajian a declarat, „Este uimitor. Sunt recunoscătoare tuturor oamenilor care au contribuit la aceste descoperiri în ultimul an – cetățenii cercetători și astronomii profesioniști. Mă simt umilă să simt că există atâția oameni care au contribuit în diverse feluri la rezolvarea acestui mister”.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180103101133.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ayahuasca: băutura halucinogenă ce ar putea deveni în curând legală și folosită pentru vindecare

Ayahuasca este un halucinogen puternic folosit de grupul de indigeni din Amazon, de multe secole. Ea conține molecula puternic halucinogenă...

Închide