Scaunul care a… crescut

1

 John Krubsack era un independent. Un bancher din Embarrass, Wisconsin, el era primul din zonă care să introducă apa curentă, şi-a amenajat peisager proprietatea înainte ca această modă să apară, a făcut agricultură şi brânzeturi şi i-a plăcut la nebunie să strângă ramuri şi să facă mobilier din ele.

Într-o zi în 1903 un prieten i-a admirat un şezlong de plajă pe care Krubsack îl confecţionase personal, complimentându-l pentru munca sa. Fiind un om care nu ştia să primească un compliment, Krubsack a replicat „La naiba, într-o zi am să cresc un obiect de mobilier ce va fi mai rezistent şi mai bun decât orice ieşit din mâinile unui om.”

Acea zi a venit prin 1907 când Krubsack a plantat 32 copaci în curtea din spatele casei. Fascinat de ceea ce ar putea deveni acest experiment, Krubsack a început să îndoaie şi să îi altoiască astefl încât să ia forma unui scaun. După 11 ani cu intervenţii periodice din partea lui Krubsack, fiecare îmbinare a scaunului era puternică sau cum spunea acesta „cimentată de către natură”. Scaunul era gata de a fi cules.

Botezat „Scaunul ce a crescut”, această ciudată piesă de mobilier a fost expusă în 1915 la Expo Mondial, a apărut în cadrul rubricii Ripley’s Believe It or Not (Crede sau nu a lui Ripley) şi a apărut şi într-un film prin care Krubsack explica modul în care a fost făcut, ce a rulat ca ştire săptămânală în cinematografele din întrega ţară.

Chiar dacă s-au făcut multe oferte generoase pentru faimosul scaun, Krubsack a refuzat să îl vândă, lăsându-l moştenire nepotului său pentru a fi expus în magazinul de mobilă.

„Scaunul care a crescut” a fost văzut pentru ultima dată la intrarea magazinului Noritage Furniture, deţinut de către urmaşii lui Krubsack, Steve şi Dennis. Magazinul s-a închis de curând şi soarta scaunului nu este cunoscută, dar este foarte posibil să fie undeva în micul orăşel Embarrass, nu departe de locul unde a crescut acum aproape 100 de ani.

sursa:

notă personală: în acest experiment se vede mica diferenţă între creaţia materială umană şi ceea ce poate realiza natura. Împletirea dintre cele două va fi, cred, unul dintre aspectele societăţii viitorului, în care vom ţine cont cu bun simţ şi echilibru de ceea ce planeta ne oferă cu atâta dărnicie şi vom înţelege că structurile vii vor fi întotdeauna superioare din toate punctele de vedere oricărui lucru pe care îl putem „crea”. Când ne vom pune măiestria la lucru, folosind premizele corecte, poarta către Noul Pământ se va deschide.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. Nici nu mi-as fi imaginat asa ceva! Asta inseamna sa fii creativ. Cred ca Krubsack a fost un deschizator de drumuri. Continuandu-i ideea, s-ar putea realiza lucruri si mai interesante din plante.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
des-CARCAREA

Pentru că într-un fel sau altul orice pe lumea asta are un sens şi un sens ascuns care leagă la...

Închide