Plantele au sentimente? – partea 2

0

  • Uimitoarea viata ascunsa a plantelor Sunt plantele inteligente? Cu multi ani in urma, in timpul unei vizite la un prieten in Australia, am fost invitat sa vad un camp mare de marijuana care crestea cu ajutorul luminilor de tip halogen. Gradina se afla intr-o camera mare si plantele erau aranjate pe randuri strict ordonate. Pe una din laturile camerei plantele pareau a fi mai inalte si mai pline, gradual scazand in dimensiuni pe masura ce te departai de acel colt al camerei. Am mentionat aceste diferente evidente proprietarului si acesta mi-a explicat ca in acel colt care continea cele mai productive plante, isi tinea boxele. continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/plantele-au-sentimente-partea-1/

Sisteme nervoase la plante?

Un om de stiinta indian, Dr. Jagadishchandra Bose, a inventat un instrument numit crescograph si a facut multe experimente pe plante. Un biolog faimos, Dr. Bose, a demonstrat ca plantele pot simti in felul lor.  „Sa presupunem ca este o planta de un verde crud si ca frunzele ei sunt de un verde stralucitor in lumina soarelui. Avem impulsul de a ii rupe o frunza pentru a o simti, dar nu ne gandim la ceea ce se intampla inauntrul plantei. Poate ca credem ca planta nu sufera ca noi. Insa planta chiar sufera. Defapt, pulsul plantei se opreste cand frunza este smulsa. La scurt timp, pulsul porneste din nou in acel punct dar de data aceasta foarte incet. Apoi se opreste complet. Acel loc este ca si mort pentru planta.”

Dr. Bose a demonstrat de asemenea existenta mecanismelor nervoase ale plantei – abilitatea plantei de a recunoaste si de a reactiona la indivizi care au comis un act de violenta (indreptat impotriva plantei) in prezenta lor.

Darwin a fost fascinat de reactiile plantelor la stimulii externi – in mod special in cazul plantelor carnivore precum  Venus capcana de muste (Dionaea muscipula). El credea ca acel raspuns aproape instantaneu la atingere si modul in care planta isi inchidea capcana in jurul unei insecte, indica prezenta unui sistem nervos central – similar cu cel al unui animal.

Intre 1960 si 1970, Burdon-Sanderson a facut multe experimente cu Venus capcana de muste. Primul experiment si posibil cel mai relevant pentru noi a fost sa ataseze electrozi pe suprafata lobilor capcanei in speranta inregistrarii activitatii electrice. El a descoperit ca de fiecare data cand un fir ce declansa capcana era atins, producea un val de electricitate aproape identic cu un impuls nervos sau actiunea potentiala produsa de neuronii unui animal. Experimente au fost facute pe alte plante sensibile, ajungandu-se la concluzii similare.

Cercetatori de la Michigan State University au descoperit recent ca plantele au un sistem nervos rudimentar care le permite sa simta durerea. Conform revistei Plant Physiology, plantele sunt capabile sa identifice pericolul, sa semnalizeze acel pericol celorlalte plante si sa dispuna aparari impotriva pericolelor percepute. Conform botanistului Bill Williams de la Helvetica Institute, „plantele nu numai ca par sa fie constiente si sa simta durerea, dar pot si comunica.”

Aceasta cercetare a condus guvernul elvetian catre adoptarea primului Proiect de lege pentru plante. Acesta spune ca plantele au protectii morale si legale si ca cetatenii elvetieni trebuie sa le trateze in mod corespunzator.

Acum, cu echipamente moderne, psihologii in plante incep sa inteleaga mult mai multe in legatura cu miscarile plantelor. S-a confirmat faptul ca impulsurile Burdon-Sanderson detectate sunt intr-adevar actiuni potential similare cu cele intalnite la animale. Ei incep acum sa inteleaga motivele moleculare si celulare ale abilitatii plantelor de a raspunde la atingere. Insa intrebarea ramane: chiar au plantele sentimente reale?

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Plantele au sentimente? – partea 1

Uimitoarea viata ascunsa a plantelor Sunt plantele inteligente? Cu multi ani in urma, in timpul unei vizite la un prieten...

Închide