Picaturi dansatoare – primele dovezi

0

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au demonstrat comutarea reversibila intre auto-asamblarea statica si dinamica. Cercetatori de la Aalto University si Paris Tech au plasat picaturi de apa continand nanoparticule magnetice pe o suprafata impermeabila si le-au facut sa se alinieze in diverse structuri statice si dinamice folosind campuri magnetice ce oscilau periodic.

 

„Facem acest sir de experimente pentru ca deschid un nou mod de a crea sisteme si materiale noi inteligente si care raspund la stimuli,” spune Dr. Robin Ras de la Aalto University.

Auto-asamblarea este un proces in care componente multiple formeaza structuri organizate si modele fara directionare exterioara. Procesul in sine este foarte interesant atat pentru cercetatori cat si pentru industrie, pentru ca multe sisteme naturale se bazeaza pe structuri auto-asamblate si poate inspira diverse aplicatii tehnologice.

„Formarea structurilor poate fi atat statica, condusa de catre disiparea energiei, cat si dinamica, condusa de catre o cursa continua de energie. De-a lungul anilor, am reusit sa creem materiale functionale bazate pe ierarhii statice de auto-asamblare. Acest tip de sistem deschide calea catre materiale si mai dinamice si versatile, structurile acestora formandu-se prin interactiunea cu energia,” spune profesorul academician Olli Ikkala.

Folosind acest nou tip de sistem, cercetatorii au demosntrat ca modelele statice de picaturi se pot transforma reversibil in modele dinamice atunci cand sunt alimentate cu energie printr-un camp magnetic oscilant.

Trecerile observate dintre cele doua stari au fost complexe si cele mai complicate modele au aparut atunci cand impulsul de energie a fost suficient de puternic cat sa intre in regimul dinamic al auto-asamblarii.

In afara stiintei exacte din spatele auto-asamblarii, modelele picaturilor sunt si fascinante.

„In cazul unor modele, miscarea picaturilor seamana cu dansul. Este pur si simplu minunat,” spune Dr. Jaakko Timonen. Aceasta lucrare este parte dintr-un doctorat complet nou a lui Jaakko Timonen de la Aalto University Department of Applied Physics. Aceasta este o cercetare multidisciplinara, ce combina expertiza in sinteza nanoparticulelor magnetice, suprafetele superhidroponice si o intelegere extrem de profunda a auto-asamblarii. Experienta extraordinar de extinsa a lui Jaakko Timonen a fost unul dintre factorii cheie in a combina aceste trei domenii ce nu sunt legate intre ele: nanoparticulele magnetice, suprafetele hidroponice si auto-asamblarea,” spune Dr. Ras.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un mister vechi de 70 de ani al soarelui aproape de a fi descifrat

Atmosfera exterioara a Soarelui, sau coroana, are milioane de grade Celsius. Ea este considerabil mai fierbinte decat fotosfera. Multe teorii...

Închide