O deviație curioasă a Soarelui se datorează unei planete nedescoperite încă

0

Planeta Nouă, aceea încă nedescoperită, la marginea sistemului nostru solar, prezisă de munca de la Caltech a lui Konstantin Batygin și a lui Mike Brown în ianuarie 2016, pare să fie responsabilă pentru ciudata deviație a Soarelui, conform unui nou studiu.

Planeta mare și îndepărtată ar putea adăuga o oscilație sistemului nostru solar, dând impresia că Soarele este puțin deformat.

„Pentru că Planeta Nouă este atât de masivă și are o orbită eliptică față de celelalte planete, sistemul solar nu are altă opțiune decât să oscileze ușor în afara planului eliptic”, spune Elisabeth Bailey, care tocmai a terminat școala la Caltech și conducător al studiului care a anunțat descoperirea.

Toate planetele orbitează într-un singur plan față de Soare, cu doar câteva grade diferență, unele față de altele. Acel plan, totuși, se rotește cu o oscilație de șase grade față de Soare, dând impresia că însuși Soarele este cumva ascuțit într-o parte. Până în acest moment, nimeni nu a avut o explicație satisfăcătoare în legătură cu ce ar putea produce un asemenea efect. ”Este un mister atât de profund și atât de dificil de explicat încât nici nu se discută despre el”, spune Brown, profesor de Astronomie planetară.

Descoperirea lui Brown și a lui Batygin, legată de dovezile că Soarele are pe orbită o planetă încă nedescoperită, care este de aproximativ 10 ori mai mare decât Pământul și are o orbită estimată la de 20 de ori distanța de la Soare la Neptun, schimbă cu siguranță configurația sistemului solar. Planeta Nouă, în baza calculelor efectuate, pare să orbiteze într-un plan înclinat la 30 de grade față de planul orbital al planetelor, influențând orbitele multor obiecte mari din Centura Kuiper, despre care Brown și Batygin cred că a fost o planetă la început.

„Contnuă să ne uimească faptul că de fiecare dată faptul că Planeta Nouă explică iarăși ceva ce a fost mult timp un mister legat de sistemul nostru solar”, declara Batygin, profesor asistent de științe planetare.

Descoperirea lor a fost acceptată pentru publicare într-un număr viitor al Astrophysical Journal și va fi prezentată și la cea de-a 48 întâlnire anuală a the American Astronomical Society’s Division for Planetary Sciences, din Pasadena, California, odată cu cel de-al 11 Congres european de științe planetare.

Oscilația planului orbital al sistemului solar a indus în eroare mulți astronomi din cauza modului în care s-au format planetele: ca un nor ce se învârtea ușor și apoi s-a colapsat într-un disc, iar mai apoi în obiecte orbitând o stea centrală.

Momentul unghiular al Planetei Nouă are un impact extrem de mare asupra sistemului solar datorită locației și dimensiunilor. Momentul unghiular al planetei este egal cu masa obiectului înmulțit cu distanța față de Soare, aceasta corespunzând forței pe care planeta o exercită asupra rotației întregului sistem. Din cauza faptului că celelalte planete din sistemul solar se află toate într-un singur plan, momentul unghiular al acestora acționează în așa fel încât întregul disc să se rotească lin.

Orbita neobișnuită a Planetei Nouă, totuși, adaugă un ”val” de multe miliarde de ani acestui sistem. Din punct de vedere matematic, datorită ipotezei legate de dimensiunea și distanța față de Soare a Planetei Nouă, o oscilație de șase grade se potrivește perfect, adaugă Brown.

Următoarea întrebare este cum a ajuns Planeta Nouă să aibă o orbită atât de neobișnuită? Cu toate că acest lucru urmează să fie stabilit, Batygin sugerează că este posibil ca planetă să fi fost împinsă de marele gigant de gaz Jupiter sau poate influențată de atracția gravitațională a altor copruri stelare din trecutul extrem al sistemului nostru solar.

Deocamdată, Brown și Batygin continuă să lucreze împreunp cu colegii lor să caute cerul nopții după semne ale Planetei Nouă de-a lungul traiectoriei prezise pentru ianuarie. Această căutare, spune Brown, ar putea să dureze trei ani sau chiar mai mult.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161019173023.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Beneficiile uimitoare ale apei băute pe stomacul gol

Cum ar fi dacă una dintre cele mai simple practici ar putea să îți îmbunătățească sănătatea într-o măsuă extrem de...

Închide