O civilizatie pierduta pe fundul oceanului Indian

0

Arheologii cred că există ruine ale unei civilizaţii pierdute sub apele Oceanului Indian

Dovezile sugerează că oamenii au trăit în această zonă şi în zona Golfului Persic cu mai bine de 100,000 de ani înainte ca zona să fie înghiţită de apele Oceanului Indian cu aproximativ 8,000 de ani în urmă.

Jeffrey Rose, arheolog şi cercetător la Universitate din Birmingham din Marea Britanie crede că oamenii şi-ar fi stabilit aşezări permanente în zonă cu mii de ani înaintea perioadei care se credea că aparţine modelelor migraţiilor.

Oamenii de ştiinţă au strâns dovezi care indică un val de aşezări umane de-a lungul ţărmului Golfului datând de acum aproximativ 7,500 de ani.

„Acolo unde au fost o mână de tabere de vânătoare, deodată, peste 60 de situri arheologice au apărut practic peste noapte,” spune Rose.

„Aceste aşezări prezintă case de piatră permanente, foarte bine construite, reţele de drumuri pentru comerţ foarte lungi, ceramică foarte elaborat decorată, animale domestice şi dovezi ale uneia dintre cele mai vechi bărci din lume.”

Rose crede că dovezile legate de popoarele anterioare lipseşte pentru că sunt sub apele golfului.

„Poate nu este o coincidenţă faptul că descoperirea unei comunităţi atât de extraordinar de bine dezvoltată de-a lungul coastei corespunde cu perioada inundării bazinului Golfului Persic acum aproximativ 8,000 de ani,” spune Rose.

„Aceşti noi colonişti e posibil să fi venit din inima Golfului Persic, alungaţi de apele în creştere ce au înnecat pământurile ce erau odată fertile, ce au fost acoperite de apele Oceanului Indian.”

Datele istorice referitoare la nivelurile apelor oceanului arată faptul că, îniantea acelei date, bazinul Golfului a fost deasupra apelor începând de acum 75,000 de ani. Şi ar fi fost un refugiu ideal de la mediul aspru al deşertului înconjurător, cu rezerve proaspete de apă de la Tigru, Eufrat, Karun şi Wadi Baton, dar şi de la izvoarele subterane.

Atunci când în zona înconjurătoare condiţiile erau la maximul lor din punct de vedere al uscăciunii, Oaza din Golf ar fi fost la extinderea maximă pe care a avut-o vreodată. La maximul său ca întindere, bazinul ar fi atins dimensiunile Marii Britanii, spune Rose.

Există dovezi şi ale faptului că oamenii moderni e posibil să fi fost în regiune chiar înainte de existenţa oazei deasupra apelor.

Situri noi descoperite în Yamen şi Omar au scos la iveală un stil de unelte de piatră diferit de cele din tradiţiile Africii de Est.

O civilizaţie pierdută se poate să fie sub Oceanul Indina. Imagine: NASA

Acest fapt deschide posibilitatea ca oamenii să se fi stabilit în partea sudică a Peninsulei Arabice începând chiar de acum 100,000 de ani sau mai mult, spune Rose. Aceasta este cu mult mai devreme decât estimările făcute confrom modelelor migraţiunilor, care plasează primele migraţii reuşite în Arabia între acum 50,000 şi 75,000 de ani.

Oaza din Golf ar fi fost disponibilă pentru aceşi migratori şi ar fi oferit „un sanctuar în Epoca de Gheaţă în momentul în care regiunea era practic nelocuibilă datorită hiper-aridităţii,” ne spune Rose.

 „Prezenţa grupurilor de oameni în oază schimbă fundamental înţelegerea în legătură cu apariţia omului şi evoluţia sa culturală în Orientul antic.”

De asemenea oferă o piesă vitală pentru puzzle-ul evoluţiei umanităţii, ce poate fi ascunsă în adâncimea Golfului Persic.

Dacă am putea explora adâncimile Oceanului Indian, am putea găsi ruinele unei civilizaţii ce a trăit acolo în trecut.

Bazat pe un material oferit de către Universitatea din Chicago.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Exploreaza constiinta viitorului – partea a II a

CONŞTIINŢA GLOBALĂ A VIITORULUI Cinci secunde nu înseamnă mult pentru vederea în viitor. Nu ne permite să alegem numerele la...

Închide