Misterioasa cultura Vinca și indescifrabilele sale texte

0

Oadată, de mult, a existat o cultură european misterioasă, care a lăsat în urmă o moștenire valoroasă de artefacte acoperite de o scriere încă nedescifrată. Aceste artefacte au fost excavate din locații aflate in sud-estul Europei. Această cultură a înflorit între anii 6,000 îC până în 3,000 îC și se numea Vinca – Turdaș, localizată în Iugoslavia și vestul României, numele acesteia fiind derivat din denumirea localității Vinca, de pa malurile Dunării, la doar 14 km în aval de Belgrad.

vinca1

O altă parte a moștenirii Vinca sunt curioasele măști și figurinele extrem de detaliate de femei îmbrăcate în haine extrem de moderne, cum ar fi fuste înguste, veste, centuri, șoțuri, bijuterii, pălării, coafuri, brățări, coliere și medalioane. Deoarece limba populației Vinca rămâne nedescifrată, artefactele dezgropate sunt singura sursă de informații despre această cultură. Stilul de viață ale acestei populații ne aduce aminte într-un fel ciudat, de cel din ziua de azi.

vincahead21

Mască Prediconica, cultura Vinca 4500-4000 îC

Aceștia locuiau în case ale cărei arhitectură era extrem de complexă, având mai multe camere și un aranjament divers. Casele erau construite pe axa nord-est – sud-vest și erau separate de străzi. Ei aveau sobe în case, fiind precursori ai romanilor la acest capitol. Aveau gropi speciale pentru gunoi și același obicei de a îngropa morții în cimitire.

Dezvoltarea metalurgiei cuprului este evidentă în perioada de final a evoluției culturii Vinca. Printre artefactele descoperite, au fost găsite o sumedenie de figurine din argilă care prezentau zeități și femei în fuste scurte, cu topuri scurte, purtând bijuterii.

vincamasks001

Este destul de greu de crezut că femei care au trăit cu milenii în urmă purtau fuste scurte, doar dacă nu cumva cultul Mamei Pământ nu era larg răspândit atât în sud-estul Europei, la fel ca în India. Același tip de figurine din argilă ale Zeiței Mama, au fost descoperite la Mohenjo-Daro, de-a lungul Raului Indus, provenind din perioada Indiei antice (actual în Pakistan). Asta înseamnă că femeile purtau haine moderne de acum 7,500 de ani!

Cultura Vinca – cea mai mare civilizație preistorică europeană – punctează către o metropolă extrem de sofisticată și gust pentru artă și modă.

vincacultwomen001

Există totuși o întrebare importantă: Este moștenirea culturii Vinca o dovadă a celei mai vechi manifestări umane cunoscute a Puterii Divine și a unui cult extrem de evoluat și răspândir al Zeiței Mamă. Multe fgurine de teracotă ale Zeiței Mamă au fost descoperite prin săspăturile efectuate în Valea Indusului. În mod natural, știința ortodoxă propune o explicație clasică a a cestui fenomen explicand faptul că această proto-Mamă, simbol al fertilității feminine este prezentat în aceste figurine preistorice.

vincawomen20

Totuși, figurinele dezgropate în așezările preistorice de la Vinca, cea mai mare civilizație preistorică a Europei, dar și cele din Valea Indusului, ar putea fi o reprezentare a unor lucruri cu totul și cu totul diferite. Pe multe dintre artefactele excavate din siturile din sud-estul Europei, s-au descoperit simboluri Vinca. Iată cum arătau acestea:

 

vinmcasymbols

Acestea sunt, probabil, cea mai veche formă de scris descoperită vreodată, fiind precedente scrierilor egipteană și sumeriană cu câteva mii de ani. Deoarece inscripțiile sunt toate scurte și apar pe obiecte îngropate în locurile de înmormântare, limbajul fiind necunoscut, se poate ca ele să nu fie vreodată descifrate. Într-un fel, trecutul Vinca este în același timp atât uitat cât și pierdut.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Revolutia valorilor

Pe măsură ce schimbarea conștiinței continuă să se accelereze pe planetă, haideți să ne concentrăm pe schimbarea percepției și a...

Închide