Mirositul rozmarinului poate creste capacitatea de memorare cu 75%

0

Rozmarinul are multe beneficii cunoscute pentru sanatate, insa oamenii de stiinta studiaza acum efectele sale specifice in legatura cu memoria, avand rezultate remarcabile.

Rozmarinul este o planta extraordinara ce are o traditie lunga de cateva milenii. Ea are nenumarate utilizari atat in buctarie cat si in fitoterapie. 

Stiati ca rozmarinul a fost asociat cu imbunatatirea memoriei inca din antichitate? Este adevarat – si chiar a fost numita de la sfarsitul Epocii Elizabetane pana in Romantism ca iarba aducerii aminte. In piesa Hamlet, de Shakespeare, Ofelia spune: „Iata rozmarin, asta este pentru aducere aminte”. (Hamlet, iv. 5.) – a fost folosit de asemnea ca simbol al aducerii aminte in cazul nuntilor, a comemorarilor legate de razboi si a inmormantarilor din Europa si Australia. Cei care isi plangeau mortii il purtau prins intr-o gaura de nasture, il ardeau sau il aruncau in mormant ca simbol al amintirii mortilor.

Se pare ca aceasta traditie a rozmarinului este de fapt mult mai veche si isi are originea in lumea araba medievala, care era in acel moment extrem de avansata in materie de stiinte: in cartea din anul 1578 ““ a lui Henry Lyte, care era o versiune englezeasca a tratatului francez a lui Rembert Dodens, scrie  „Arabii si succesorii lor Physition-ii (nota: in ciuda cautarilor nu am gasit nicio referire la acest popor sau la traducerea acestui termen, asa ca exista o nota de indoiala in legatura cu acest termen), spun ca rozmarinul aduce confort pentru creier, memorie si simtul interior, dar si ca restaureaza vorbirea, in special conserva facuta din flori, cu zahar adaugat, sa fie luata de doua ori pe zi„.

Din cauza acestei asocieri aparent ezoterice, rozmarinul a fost transformat intr-o anumita perioada intr-o amuleta cu plante, ce era plasata sub perna sau simplu mirosita ca buchet, pentru ca se credea ca folosind rozmarinul in acest fel putea sa ajute la indepartarea cosmarurilor, dar si la imbunatatirea memoriei.

Ceea ce este fascinant este ca mai multe studii stiintifice au descoperit efecte remarcabile ale rozmarinului asupra memoriei:

Rolul uleiurilor esentiale de rozmarin in aromaterapie ce este asemanatoare actiunii unui agent care aduce claritate mentala a fost validat de catre studiul lui Moss, Cook, Wesnes si Duckett (2003), in care prin inhalarea unui ulei esential de rozmarin s-a imbunatatit semnificativ performanta calitatii generale a memoriei participantilor.

Mai recent, intr-un studiu efectuat in 2012 asupra a 28 de persoane in varsta (cu media de 75 de ani) a descoperit statistic imbuntatiri semnificative in performantele cognitive relativ la dozajele folosite, cu ajutorul unei pudre uscate de frunze de rozmarin.

 efectuat de catre Mark Moss si Lorraine Oliver la Northumbria University, Newcastle, a identificat 1,8-cineola (un compus din rozmarin) si potential agnet responsabil pentru performanta cognitiva si de memorare.

 ale echipei lui Mark Moss au descoperit ca difuzia uleiului esential de rozmarin imbuntatateste memoria cu un procent uimitor de 75%.

Acum daca intrebati „Cum este posibil ca o aroma sa imbunatateasca memoria?” – ei bine, aceasta este marea intrebare. Iata un citat dintr-unul din studiile stiintifice folosite pentru referinta: „Compusii volatili (de ex. terpenele) pot intra in sange prin respiratie sau prin mucoasa. Terpenele sunt molecule organice mici ce pot traversa usor bariera sange – creier si de aceea pot avea efecte directe in creier, actionand asupra zonelor receptoare sau a sistemelor enzimatice„.

Terpenele sunt copusi primari ai uleiurilor esentiale si au deseori mirosuri puternice, fiind responsabile pentru o gama diversa de arome naturale. S-a descoperit si ca 1,8 – cineola intra in fluxul sangvin al mamiferelor dupa inhalare sau ingerare.

Rozmarinul este foarte usor de crescut in gradina si este o sursa abundenta – aproape prea abundenta! De curand, am fost intr-o vizita de Craciun la familia mea si am taiat cateva crengute din tufisul organic al tatei (rozmarinul este o planta ce ramane verde tot timpul anului!), le-am lasat pe un radiator ca sa se usuce, am pus apoi frunzele ca niste cuie intr-un vas, gata de folosit oricand este nevoie in bucatarie. Atat de aromat… si mult mai bun decat ceea ce am cumparat din magazin!

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Anandamayi Ma – partea 2

continuare a articolului: http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/maestri-spirituali/anandamayi-ma-partea-1/ Anandamayi era sensibila la influentele mediului dupa cum s-a demonstrat in momentul in care a trecut pe...

Închide