Matricea cuantica in fotosinteza si evolutie

0

Recent, discutii in mediul academic s-au invartit in jurul existentei unui efect mecanic la nivel cuantic neobisnuit, in cadrul celor mai intalnite fenomene, inclusiv in cadrul fotosintezei, procesul prin care organismele trensforma lumina in energie chimica. 

In special, fizicienii au sugerat ca entaglementul (interconexiunea cuantica dintre doua sau mai multe obiecte precum fotoni, electroni sai atomi ce sunt separati in spatiul fizic) ar putea avea loc in procesele complexe de fotosinteza ale plantelor, mai ales in moleculele pigmentate sau cromofore. Efectele cuantice ar putea explica de ce structurile sunt atat de eficiente la conversia luminii in energie – avand un randament de 95% sau chiar mai mare.

Intr-o lucrare prezentata in The Journal of Chemical Physics, publicata de catre American Institute of Physics, aceste idei sunt testate intr-o simulare computerizata a transportului energiei in cadrul unui reactor fotosintetic.

Folosind aceasta simulare, profesor Shaul Mukamel si omul de stiinta Darius Abramavicius, in cadrul University of California, demonstreaza ca aceasta coerenta cuantica este „un ingredient esential pentru ca informatia cuantica sa fie depozitata si manipulata”. Este posibil ca aceasta sa existe intre cromofore, chiar si la temperatura camerei, spune Mukamel si „poate influenta puternic eficienta recoltarii luminii”.

Daca s-ar putea reproduce in cadrul unor experimente asemenea efecte, spune el, intelegerea noastra asupra transferului de energie la nivel cuantic si a cailor de separare a sarcinilorar putea conduce la proiectarea unor celule solare ce ar fi inspirate din natura.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
S-au identificat cateva „Puncte ale lui Dumnezeu” – responsabile pentru spiritualitate

Spiritualitatea joaca un rol important in viata de zi cu zi a multor persoane. Ani de zile, cercetatorii s-au intrebat...

Închide