Lumea misterioasă din Lacul Mono

0

Lacul Mono este o minune a naturii cu peisaj asemănător Lunii, localizat în estul Californiei, la aproximativ 300 km la est de San Francisco și aproximativ 480 km nord de Los Angeles. Istoria sa a început cu mai bine de 760.000 de ani în urmă. Este unul dintre cele mai vechi lacuri din America de Nord și al doilea lac după suprafață din California. Astăzi, Lacul Mono arată ca o lume extraterestră. Cum arăta el acum mii de ani?

Lacul Mono și-a schimbat suprafața și adâncimea de-a lungul a mii de ani. Aria acoperită astăzi este de aproximativ 181 km pătrați, în timp ce acum 13.000 de ani era de aproximativ cinci ori mai mare.

mono001”La mijlocul distanței se găsește în mijlocul deșertului ceva ce pare sî fie o fîșie largă de metal topit atât de maiestuos și minunat la vedere. Este Lacul Mono”, declară geologul și geograful american Israel Cook Russell (1852 – 1906), în cartea Quaternary History of the Mono Valley în 1889. ”Se găsește într-un deșert fără viață, fără copaci, hidos”, scria Mark Twain în ghidul său de călătorie din 1872. ”Această mare solemnă, tăcută, de nenevigat – acest locuitor singuratic în cel mai părăsit loc de pe pământ – este extrem de departe de a fi un loc pitoresc”.mono002

Pe de altă parte, astrobiologul Richard Hoover de la Stația spațială națională și Centrul pentru tehnologie NASA (NSSTC), Hunstville, Alabama, are o perspectivă diferită: ”Este frumos”, a declarat el.

Viiturile și ploile sunt sursa apei din Lacul Mono. Nivelurile apei în lac variază deseori de la o adâncime maximă de 49 m până la aproximativ 19 m.
mono004

Lacul nu are o deversare naturală, în afara evaporării. De multe mii de ani, mineralele și sărurile s-au acumulat aici, ceea ce a produs o salinitate extrem de ridicată. Lacul este cam de două ori mai sărat decât oceanul.

mono003

Peștii nu trăiesc într-un mediu atât de extrem ca cel de aici, însă apa misterioasă a lacului susține viața creveților de mare și a microorganismelor. În mijlocul lacului există o insulă, acoperită de cenușă, ce susține mai multe izvoare fierbinți ce sunt deseori vizitate de multe insecte.

“Geologia bazilului Lacului Mono îmi amintește de multe văi de lac vechi, marțiene”, a declarat Jack Farmer (fost cercetător la Centrul de cercetare Ames NASA, Moffet Field, California), geobiolog la Universitatea de stat din Arizona. ”Condițiile actuale pe suparafața planetei Marte sunt ostile vieții, însă pot exista fosile ale unor microorganisme daca știm unde să căutăm”.

mono005

“Să luăm ca exemplu Craterul Gusev. Acesta este un bazin pe suprafața planetei Marte ce s-a format în urma unui impact cu mai mult de 3,5 miliarde de ani în urmă. Apa a curs prin canale într-un canion uriaș denumit Valea Ma’adim, însă nu a existat niciun debușeu. A fost un lac de evaporare”, continuă el.

Cercetătorii au explorat lacul mult timp și au descoperit că acesta adăpostește formațiuni ciudate de calcar și niște bacterii și mai ciudate numite GFAJ-1 – primele microorganisme de pe Pământ care pot trăi și se pot reproduce folosind substanța chimică toxică arsenic și nu fosfor, potrivit unui nou studiu. MIcrobul pare să poată să înlocuiască fosforul cu arsenic în unele dintre procesele sale celulare de bază – sugerând posibilitatea unei biochimii extrem de diferite de cea cunoscută nouă, care este posibil să fi fost folosită de organisme în trecut sau chiar în prezent pe Pământ, sau poate chiar pe alte planete, se poate citi în revista Nature, în 2010.

Aparent, studiul a creat multe controverse, punând la îndoială înțelegerea convențională legată de chimia vieții. Pe de altă parte, acesta a lărgit perspectiva științei asupra diverselor procese biologice ce pot exista pe alte lumi. Până de curând, aceste lumi extraterestre erau descrise doar de scriitorii de science-fiction, care au propus forme de viață ce folosesc alte tipuri de materie primă pentru viață, desori silicon în loc de carbon. Este organismul misterios GFAJ-1 ce trăiește în Lacul Mono primul caz cunoscut de ceva complet diferit în sistemele biologice de pe planeta noastră?

mono006

Dacă acest lucru este adevărat, cercetătorii trebuie să admită că multe lucruri sunt chiar greșite sau complet neînțelese în ceea ce privește dezvoltarea și susținerea vieții pe planetă. Una dintre cele mai ciudate forme de viață de pe planetă – bacteria GFAJ-1 – continuă să uimească oamenii de știință și același lucru se întâmplă cu Lacul Mono, cu chimia sa ciudată, mai ales datorită salinității extreme și datorită nivelurilor mari de arsenic. Chimia de aici este în parte rezultat al izolării Lacului Mono de sursele sale de apă dulce în ultimii 50 de ani.

Mare parte din vechiul lac salin nu s-a schimbat. Lacul Mono nu are pești. Ceea ce s-a schimbat aici este faptul că relieful ce face trecerea de la Munții Sierra Nevada la Marele bazin al Deșertului este format din tuf vulcanic, niște formațiuni de stâncă ciudate, ce s-au strâns pe malul lacului. Straniile turnuri de minerale sunt un produs ciudat al naturii, ce s-au format din depozitele da calcar din apa dulce în combinație cu bicarbonat și calciu. Acestea au ajuns la suprafață pentru că lacul s-a tot micșorat atunci când s-au schimbat cursurile de apă dulce în 1941. În mod normal acestea se găsesc doar sub nivelul apei, însă în cazul Lacului Mono, aceste formațiuni se află la până 3,70 m deasupra apei. În ultimii ani s-a observat o scădere și mai mare a nivelului apei. Los Angeles este la doar 480 km distanță și ”are nevoie” de apă.

mono009

Ciudatele turnuri de la Lacul Mono au 13.000 de ani vechime însă în ziua de astăzi există un real pericol ca acest mediu unic să fie distrus complet. Turnurile de tuf ce fac lacul atât de pitoresc sunt expuse la elementele de mediu și încep să se erodeze.

sursa: .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Arkaim: o enigmă științifică a unei zone plină de anomalii

Acest loc este unic și înconjurat de mistere. Arkaim este unul dintre multele situri arheologice care se găsesc într-o zonă...

Închide