Insecticidele produc modificari genetice in cazul albinelor

0

Studiul, publicat in revista online PLOS ONE, sustine recenta decizie a Comunitatii Europene de a interzice temporar trei substante ce se banuieste ca au legatura cu moartea albinelor.

Exista tot mai multe dovezi care conecteaza declinul populatiilor de albine ce polenizeaza o treime din plantele pe care le consumam si insecticide, insa acesta este primul studiu complet ce analizeaza modificarile genetice ale albinelor, modificari legate de o substanta numita imidacloprid.

Studiul, condus de catre Dr Reinhard Stöger, Profesor de Epigenetica la University’s School of Biosciences, a fost realizat in conditii reale si a demonstrat ca expunerea albinelor la o cantitate reprezentand doua parti la un milion din acea substanta are efecte importante asupra unora dintre genele albinelor.

Cerecetatorii au identificat faptul ca celule din larvele albinelor au avut nevoie de o activitate mult mai mare pentru a se dezvolta si in acelasi timp genele au fost mult mai active pentru a neutraliza toxine, in principiu provenite din insecticide. In acelasi timp au fost afectate si genele ce regleaza energia care motorizeaza celulele. Asemenea modificari sunt bine cunoscute pentru reducerea duratei de viata in cazul majoritatii insectelor studiate si in acelasi timp legate de o probabilitate mai mica pentru larve de a ajunge la o varsta adulta.

Dr Stöger spune: „Cu toate ca larvele  inca mai pot creste si se pot dezvolta in prezenta imidaclopridului, stabilitatea procesului de dezvoltare pare sa fie compromis. Daca mai departe albinele sunt expuse la stres suplimentar, prceum pesticide, boli sau vreme nefavorabila, atunci procentul larvelor ce nu se mai dezvolta creste periculos de mult.”

Studiul a fost fondat de catre The Co-operative Group, ca parte din campania Plan Bee (Planul albinelor – este in acelasi timp si un joc de cuvinte ce se poate traduce prin Planul B, adica schimbarea necesara).

Chris Shearlock, Sustainable Development Manager la The Co-operative, spune: „Aceasta cerecetare este extrem de importanta si dovedeste fara tagada modificarile genelor albinelor ca rezultat al expunerii la pesticide, fapt comun in intreaga Mare Britanie (nr: locul studiului).”

„Ca parte a campaniei noastre Plan Bee campaign lansata in 2009 am folosit o abordare moderata si am interzis folosirea a sase dintre pesticidele neonicotinoide de pe piata, inclusiv imidacloprid, si salutam in acelasi timp decizia luata de Comunitatea Europeana de a interzice trei dintre aceste substante, astfel avand sansa sa studiem impactul atat asupra poleninzatorilor dar si asupra productivitatii agricole.”

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Existam.

Sunt unele momente, de incheietura, cand sincronizari inspirate ne readuc aminte ca suntem. Un astfel de moment s-a petrecut cu...

Închide