Forme ciudate de viață prinse în cristale uriașe

0

Recent, au fost descoperite forme de viață ciudate, prinse în interiorul masivelor cristale dintr-o peșteră din Mexic, ce se hrănesc cu fier, sulf și alte substanțe chimice. Cercetătorii spun că formele de viață microbiene sunt noi pentru comunitatea științifică, însă ele au fost ascunse zeci de mii de ani.

Dacă această descoperire se verifică, ea va adăuga la dovezile prin care ”viața microbiană de pe Pământ poate îndura condiții mult mai dure și în zone mult mai izolate decât se credea până acum”.

“Aceste organisme au dormit însă sunt încă viabile, putând fi eliberate datorită proceselor geologice”, explică directorul Institutului de Astrobiologie NASA, Penelope Boston. ” Acets lucru are efecte profunde asupra modului în care încercăm să înțelegem istoria evolutivă a formelor de viață microbiene de pe această planetă.”

Totuși, o asemenea descoperire ridică semne de întrebare legate de căutarea unor alte forme de viață în afara planetei noastre, în ciuda sterilizării riguroase prin care trec navetele spațiale înaintea misiunilor. ”Cum ne asigurăm că misiunile de căutare a vieții vor detecta forme de viață de pe Marte și nu viață de pe planeta noastră?” Aspecte ale muncii mele ilustrează condițiile aspre de viață de pe Pământ și restricțiile pe care ni le impun.”

FOTOGRAFIE DE CARSTEN PETER, NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

FOTOGRAFIE DE CARSTEN PETER, SPELEORESEARCH & FILMS, NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

Microbii au fost descoperiți în Peștera Cristalelor, care este parte din mina Naica din nordul statului Chihuahua. În timpul unor excavații după plumb și argint, care implica extragerea cu ajutorul unor pompe a apei subterane din multiplele caverne, s-a descoperit un labirint de cristale alb-lăptoase – unele mai lungi de 10 metri.

Boston a reușit să obțină niște mostre de fluid prins în interiorul cristalelor în 2008 și 2009. Echipa sa a trezit apoi microbii adormiți și i-a lăsat să crească în niște culturi. Se crede că organismele ce au crescut în laborator au undeva între 10.000 și 50.000 de ani vechime.

was able to take samples from pockets of fluid trapped inside the crystals back in 2008 and 2009. Her team then woke the dormant microbes up in that fluid and grew cultures. It is thought that the organisms they now have growing in the lab are between 10,000 and 50,000 years old.

Cu toate că studiul nu a trecut prin toate etapele de avaluare încă, ceea ce înseamnă că este mai dificil pentru experții în domeniu să evalueze magnitudinea descoperirilor, Brent Christner, microiolog la University of Florida din Gainesville, spune că ”resuscitarea microbilor din mostre vechi de 10.000 – 50.000 de ani nu este atât de uimitor, pentru că au existat și alte cazuri înainte în care s-a reușit acest lucru în cazul unor materiale geologice vechi de sute de mii de ani.”

Alți oameni de știință au raportat descoperirea unor forme de viață antice descoperite în calota galacială, încastrate în chihlimbar sau în cristale de sare, însă Christner notează că ”doza de scepticism asociată acestor studii se corelează în mod direct proporțional cu vârsta mostrelor, menționată în studiu.”

Una dintre cele mai probleme este faptul că nimeni nu știe cât de mult poate supraviețui orice formă de viață, dormind. Despre organismele de la Naica, Christner spune că ”Poate că ele supraviețuiesc consumând microbii morți care nu sunt la fel de norocoși.”

“Cred că prezența microbilor prinși în fluidele din cristalele de la Naica este în principiu posibilă. Totuși, faptul că sunt încă viabili după 10.000 – 50.000 de ani este chestionabil”, explică microbiologul și co-autor al studiului Purificación López-García de la he French National Center for Scientific Research.

“Contaminarea din timpul forajelor cu microorganis,e atașate de suprafața acestor cristale sau trăind în mici fracturi constituie un risc foarte serios”, continuă  López-García. ”Sunt extrem de sceptic în legătură cu veridicitatea acestei descoperiri până nu văd toate dovezile.”

Totuși, Boston sublinază faptul că echipa sa a fost extrem de meticuloasă pentru a nu contamina mostrele. ”Am făcut și muncă genetică, iar culturile de organisme de peșteră sunt acum vii și expuse și, putem observa că uni dintre acești microbi sunt similari dar nu identici cu cei din incluziunile de fluide din cristale”, spune ea, referindu-se la microbii pe care echipa ei i-a colectat ca pe o ”resursă prețioasă, dorind să îi prezentăm și altora. Există multe de făcut pentru a descoperi istoria lor și mișcarea dar și relațiile genetice incluse”.

sursa: http://www.collective-evolution.com/2017/02/28/weird-life-form-found-trapped-inside-giant-underground-crystals/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O explozie de cristale și minerale noi pe Pământ

Nu există niciun dubiu că oamenii au deja un impact major asupra Pământului, mai ales din cauza dezvoltării globale. Acum,...

Închide