Exoplaneta WASP-12b este mai neagră decât asfaltul

0

WASP-12bExistă multe planete întunecate în Univers, însă WASP-12b aproape că nu reflectă lumina, ceea ce o face să pară negru pur. Localizată la aproximativ 1400 de ani lumină, această exoplanetă este mai neagră decât asflatul

Cu o rază aproape de două ori mai mare decât Jupiter, WASP-12b este catalogată ca un Jupiter fierbinte. Pentru că este foarte apropiată de steaua părinte, atracția gravitațională a stelei a deformat exoplaneta într-o formă de ou și i-a ridicat temperatura la suprafată expusă la lumină la 2600 de grade Celsius.

Un render al expolanetei WASP-12b — o lume extreteresetră neagră ca asfaltul proaspăt, ce se rotește în jurul unei stele similare Soarelui. Cercetătorii au reușit să îi măsoare albedoul: cantitatea de lumină pe care o ferlectă planeta. Rezultatele su arătat că planeta este extrem de întunecată în lungime de undă. Credit: NASA, ESA, și G. Bacon (STScI)

Folosind Spectograful Space Telescope Imaging (STIS) de la Telescopul NASA/ESA Hubble Space, o echipă internațională de astronomi de la Universitatea McGill din Canada și de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a măsurat câtă lumină reflectă exoplaneta WASP-12b pentru a afla mai multe despre compoziția atmosferei acesteia.

Rezultatele au fost surprinzătoare, explică șeful echipei Taylor Bell, student masterand în astronomie la Universitatea McGill, care este afiliată the Institute for Research on Exoplanets: ”Albedoul măsurat al WASP-12b este 0,064 în cel mai bun caz. Aceasta este o valoare extrem de mică, ceea ce face planeta mai întunecată decât asfaltul!”

Acest lucru face ca WASP-12b să fie de două ori mai puțin reflectorizant decât Luna, care are un albedo de 0,12. Bell adaugă: ”Albedoul scăzut ne demonstrează că mai avem multe de aflat despre WASP-12b și despre alte eoplanete asemănătoare.”

Temepratura ridicată este cea mai posibilă explicație pentru albedoul scăzut al planetei WASP-12b. ”Existe și alte Jupiter fierbinți și care sunt extrem de întunecate, însă mult mai reci decât WASP-12b. Pentru aceste planete, se sugerează factori precum nori și metale alcaline ca factori de absorbție a luminii, însă acestea nu se susțin în cazul lui WASP-12b, pentru că este incredibil de fierbinte”, explică Bell.

Partea luimnată a lui WASP-12b este atât de fierbinte încât nu se pot forma nori, iar metalele alcaline sunt ionizate. Este atât de fierbinte încât să se rupă și moleculele de hidrogen, ceea ce face ca atmosfera să acționeze ca aceea a unei stele cu masă mică decât ca o atmosferă planetară. Acest lucru adaugă potență albedoului mic al exoplanetei.

“După ce am măsurat albedoul, l-am comparat cu modelele spectrale ale unor modele sugerate de atmosferă pentru planete de tipul lui WASP-12b”, explică Nikolay Nikolov (Universitatea din Exeter, Marea Britanie), co-autor al studiului. ”Am descoperit că datele nu se suprapun cu niciunul dintre cele două modele care sunt actualmente propuse”. Noile date indică faptul că atmosfera lui WASP-12b este compusă din hidrogen atomic și heliu.

“Faptul că albedoul măsurat al primelor două exoplanete prezintă diferențe semnificative demonstrează importanța acestui tip de observații spectrale și în același timp evidnțiază marea diversitate printre candidații de Jupiter fierbinți”, concluzionează Bell.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/exoplanet-wasp-12b-is-darker-than-asphalt/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Fenomenul ADN-ului negru – o descoperire ciudată

Fenomenul ADN-ului negru este una dintre cele mai ciudate descoperiri din domeniul științei până acum. Descifrarea misterului ADN-ului negru ne...

Închide