Delfinii au amintiri toata viata in legatura cu viata lor sociala

0

Delfinii pot recunoaste sunetele vechilor tovarasi de acvariu dupa ce au fost separati pentru mai bine de 20 de ani – cea mai lunga memorie sociala inregistrata la o specie non-umana. Extraordinara capacitate de memorie este un alt indiciu pentru faptul ca delfinii au un nivel de sofisticare cognitiva comparabil numai cu cateva specii precum oamenii, cimpanzeii si elefantii. Talentul delfinilor pentru recunoasterea sociala ar putea fi chiar de durata mai lunga decat recunoasterea faciala a oamenilor, deoarece oamenilor li se schimba trasaturile de-a lungul timpului pe cand semnatura sonora ce identifica un delfin, ramane aceeasi de-a lungul deceniilor.

„Acest fapt, ne arata un animal care opereaza cognitiv la un nivel ce este asemanator cu acela la care functioneaza memoria sociala a oamenilor”, spune Jason Bruck, conducator al studiului si doctorand din iunie 2013 al programului din cadrul University of Chicago de Dezvoltare Umana Comparativa. Studiul sau este publicat in numarul actual al revistei Proceedings of the Royal Society of London B.

Pentru a stabili cat de bine pot delfinii sa isi aminteasca vechii prieteni, Bruck a strans date de la 53 de delfini din 6 centre, inclusiv Brookfield Zoo de langa Chicago si Dolphin Quest din Bermuda. Cele sase centre au fost parte dintr-un consortiu ce se ocupa cu cresterea delfinilor si a timut inregistrari in legatura cu indivizii care au trait impreuna si asta de cateva decenii.

„Acesta este un tip de studiu pe care nu il poti face decat cu animale captive pentru a sti cat de mult au fost despartite animalele”, spune Bruck. „Este Imposibil a face un studiu similar in salbaticie”.

„Fluieraturile semnatura” ofera modalitatea prin care se poate testa memoria

In ultimii ani, alte studii au demonstrat ca fiecare delfin isi dezvolta propriul fluierat semnatura ce pare sa functioneze ca un nume. Cercetatorii Vincent M. Janik si Stephanie L. King de la Scotland University of St. Andrews raportau pe la inceputul anului ca un delfin salbatic poate invata si repeta semnaturile ce apartin altor indivizi si poate raspunde atunci cand un alt delfin ii imita propriul fluier. Bruck a folosit inregistrari ale fluierelor semnatura lasandu-le sa fie ascultate de catre delfinii care odinioara au stat in acelasi acvariu cu cei care au emis aceste sunete. Pentru a determina daca delfinii isi recunosc vechii prieteni a fost nevoie de o comparare metodica a modului in care delfinii raspundeau sunetelor familiale in comparatie cu unele pe care nu le mai auzisera.

Mai intai, Bruck a folosit inregistrari ale fluierelor semnatura apartinand unor animale pe care delfinii din acvariu nu le mai auzisera niciodata. Studiul initial arata ca delfinii se plictisesc repede ascultand fluierele semnatura provenite de la delfini pe care nu ii cunosc. Odata ce delfinii se obisnuiau cu sunetele nefamiliare, Bruck folosea un sunet despre care stia ca delfinii tinta i-au mai cunoscut inainte. Sunetele cunoscute stimulau delfinii si initiau un raspuns imediat.

„Atunci cand aud un delfin pe care il cunosc, deseori, se apropie rapid de boxele ce redau inregistrarea” spune Bruck. „Din cand in cand se invarteau in jurul zonei fluierand catre ea, incercand sa primeasca inapoi respectivul fluierat”.

Pentru a verifica daca raspunsul era un rezultat al recunoasterii Bruck a folosit o inregistrare test a unui delfin necunoscut cu aceeasi varsta si sex ca cel cunoscut. Toate comportamentele au fost evaluate tinand cont de cat de repede si in ce masura animalul raspundea. Un model evident a reiesit din aceste date: comparativ cu chemarile nefamiliare, delfinii au raspuns semnificativ mai repede si mai mult la fluieraturi din partea animalelor pe care odinioara le-au cunoscut chiar daca nu au mai auzit acele chemari de decenii.

Testand similaritatile cu numele umane

O mare intrebare pe care aceasta cercetare a ridicat-o este in legatura cu similaritatile dintre chemarile semnatura ale delfinilor si numele oamenilor. Pana acum nu s-a putut demonstra ce inseamna fluierele semnatura pentru mintea unui delfin.

„Stim doar ca delfinii folosesc aceste semnaturi ca pe niste nume, insa nu stim daca numele isneamna ceva in mintea lor la fel cum numele unei persoane inseamna pentru noi”, spune Bruck. „Inca nu stim daca numele creaza o imagine a delfinului celuilalt in capul animalului tinta”.

Pentru urmatoarea runda de cercetari Bruck spune: „Acesta este scopul studiului meu – cel de a arata daca aceste chemari evoca o imagine mentala reprezentativa a acelui animal”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Polii magnetici ai Soarelui sunt gata sa se inverseze

Un eveniment de proportii urmeaza sa se intample pe Soarele nostru. Conform masuratorilor facute de NASA. maretul camp magnetic al...

Închide