DeeDee, un gigant la marginea sistemului solar

0

Astronomii au descoperit un obiect gigantic, plutind la marginea sistemului nostru solar. Numele său este Deedee și este o lume foarte rece și îndepărtată.

Nu, nu este vorba despre cea de-a noua planetă. Cu toate acestea, este o descoperire foarte interesantă pentru că obiectul poate deține dovezi importante despre formarea planetelor în sistemul nostru solar și să ne ajute să descoperim eluziva planetă a noua.

DeeDee, corpul planetar 2014 UZ224 este enorm. Este cam două-treimi din dimensiunile lui Ceres, cel mai mare membru al centurii de asteroizi.

La aproximativ de trei ori distanța de la Pluto la Soare, Deedee este cea de-a doua cel mai îndepărtat obiect cunoscut trans-Neptunian (OTN) cu orbită confirmată.

DeeDee este o lume rece, întunecată și îndepărtată

DeeDee se află șa 92 de unități astronomice de Soare. Asta înseamnă aproximativ 137 de miliarde de kilometri. Fiind atât de departe, îi ia luminii soarelui aproximativ 13 ore ca să ajungă la Deedee.

La această distanță incredibilă, lui Deedee îi ia mai bine de 1,100 de ani pentru a face o orbită completă.

Încă nu s-a confirmat oficial, însă Deedee are o masă destul de mare pentru a fi sferică, deci se încadrează în categoria planetelor pitice.

O redare artistică a corpului planetar 2014 UZ224, cunoscută și sub numele de DeeDee, Credit: Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF)

Acest membru intrigant și distant al sistemului nostru somar a fost descoperit de astronomi folosind the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

DeeDee a fost observată mai întâi la sfârșitul lui 2016, însă în acel momet oamenii de știință nu aveau informații despre obiect. ALMA a oferit astronomilor date suplimentare despre structura obiectului și s-a dovedit că acest corp celest curios era mult mai mare decât se credea.

Deoarece ALMA observă universul rece, întunecat, el este capabil să detecteze căldura sub forma unei lumini de câțiva milimetri lungime de undă, emisă în mod natural de obiectele rec din spațiu. Semnătura de căldură din partea unui obiect dintr-un sistem solar îndepărtat ar fi direct proporțional cu dimenziunile sale.

“Am calculat că acest obiect este extrem de rece, la aproximativ doar 30 grade Kelvin, dar puțin peste zero absolut”, spunw David Gerdes, cercetător la the University of Michigan și conducător al lucrării publicate în the Astrophysical Journal Letters.

Numele său Deedee, înseamnă pitic îndepărtat.
It was named DeeDee which is short for Distant Dwarf.

De ce este descoperirea lui Deedee atât de importantă?

Obiecte precum Deedee sunt rămășițe cosmice ale formării sistemului nosstru solar. orbitele ș iproprietățile fizice dezvăluie informații importante despre formarea sistemului nostru solar, inclusid despre Pământ.

Descoperirea este incitantă pentru că este posibil să detectectăm obiecte foarte îndepărtate, care se mișcă înet, în istemul nostru solar. Cerectătorii au punctat faptul că aceleași tehnici ar putea fi folosite pentru detectarea hptnotizantei Planete 9, ce ar putea fi cu mult mai departe de Deedee și Eris.

Imaginile captate de ALMA ale strălucirii lungimii de undă milimetrice  de la corpul planetar 2014 UZ224, cunoscut și ca DeeDee. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Descoperirea unor obiecte atât de îndepărtate în sistemul nostru solar nu este ușoară. Deedee reflectă doar 13% din lumina care ajunge la ea, fiind la fel de luminoasă ca o lumânare la jumătatea distanței dintre Pământ și Lună, însă folosind ALMA, astronomii au detectat această lume întunecată, rece și îndepărtată, ușor.

Există încă multe obiecte nedescoperite în curtea cosmică din spate. Deedee ne-a arătat că le putem descoperi. Este doar o chestiune de timp până le vom descoperi și poate că ar trebui să fim optimiști și să spunem că PLaneta 9 nu se mai poate ascunde pentru mult timp.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/deedee-giant-object-discovered-lurking-edge-solar-system/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Geometrie sacră

Omul a căutat dintotdeauna misterul, nepătrunsul de dincolo de formă, de viața aceasta. A răscolit cerurile și a răscolit și...

Închide