Cum afecteaza mancarea mintea, corpul si spiritul – partea II

0

Mancare naturala, energie naturala

In comparatie cu energia artificiala, cerealele integrale, legumele, nucile si semintele va aduc energie naturala si un set complet si echilibrat de nutrienti. Comparativ cu mancarea procesata si suplimenti, natura produce mai multi nutrienti asimilabili in mancarea naturala, in proportiile de care avem nevoie. De exemplu, mancarea procesata are mult sodiu si putin potasiu, invers a ceea ce corpul vostru are nevoie si care se intampla natural in cazul mancarurilor organice. La obiect, 85 – 100 grame de boabe proaspete de mazare, contin 361 miligrame de potasiu si 2 miligrame de sodiu, pe cand aceeasi cantitate de mazare conservata, contine pana la 236 de miligrame de sodiu si 96 de miligrame de potasiu.

In mod similar, se pune problema nu a cantitatii de calciu pe care il mancam, ci cat de bine putem asimila si retine calciul din mancare. Suntem ingrijorati in legatura cu calciul din cauza osteoporozei care are o frecventa mult mai mare in tarile vestice ce consuma cantitati mari de branzeturi, proteine animale si mancare procesata. Consumul excesiv de proteine consuma calciul din corp. Utilizarea calciului depinde de proportia dintre calciu si fosfor si magneziu. Legumele cu frunze inchise la culoare si cerealele integrale sunt bogate in magneziu. Comparativ cu calciul din lactate, corpul vostru poate asimila mult mai bine calciul din legumele cu frunze inchise la culoare sau din algele marine datorita proportiei optime de fosfor. Ce nutrienti si energii vreti sa va introduceti in corp?

Mancarea proaspata isi pierde forta vitala cu cat trece mai mult timp intre momentul culegerii si cel al mancatului. Putem observa acest lucru la legumele ce se scofalcesc si isi pierd culoarea sau gustul cu cat sunt depozitate mai mult timp. Cercetatorii au identificat legaturile chimice si pozitionarea moleculelor ce pastreaza energia in mancare, care se schimba atunci cand mancarea este depozitata si procesata facand ca aceasta sa isi piarda energia depozitata si forta vitala. Abia devenim constienti de faptul ca valoarea unui anumit tip de mancare nu sta doar in nutrienti ci si in cantitatea de energie luminoasa pe care ne-o aduce in corp prin fotosinteza. Ce nutrienti si energii va sustin mai bine?

Alte energii ale mancarii

Pe langa nutrientii fizici si energia din componentele mancarurilor, acestea absorb energia persoanelor care le prepara, vand, distribuie, culeg sau cresc. Un cercetator de la IBM, Marcel Vogel, a demonstrat efectul energiilor celor care intra in contact cu mancarea. Experimentele sale au demonstrat ca mancarea preparata cu iubire nu numai ca este mai gustoasa dar isi schimba si structura chimica. Cantitatea si calitatea energiei disponibile din mancare, la fel ca si impactul lor asupra corpului, depinde de echipamentele si tehnicile folosite pentru depozitarea, prepararea si gatirea mancarii. De exemplu, experimentele publicate in faimoasa revista medicala britanica The Lancet sau in multe altele, indica faptul ca gatitul cu microunde creaza schimbari structurale, functionale si imunologice in corp si transforma anumiti aminoacizi din mancare, in toxine care distrug sistemul norvos, ficatul si rinichii. Un studiu publicat in Raum & Zeit a comparat impactul diverselor metode de gatit. Prin acest studiu s-a descoperit ca mancarea preparata la microunde creaza schimbari evidentiate in analizele de sange ce seamana cu un proces patogen de debut al cancerului.

In afara efectelor fizice si energetice, mancarea va afecteaza emotional si poate declansa dorinte alimentare. In afara consumului mancarii pentru energie si nutrienti, folosim mancarea pentru a putea face fata situatiilor vietii. Oferim mancare copiilor pentru a ii linisti si a ii opri din plans chiar daca este posibil ca ei sa nu planga din cauza foamei. In mod similar, puteti consuma anumite alimente pentru a crea un simt al confortului si securitatii si pentru a umple goluri din alte parti din viata voastra. Puteti folosi mancarea pentru a va depasi emotiile pentru ca nu puteti intelege adevaratul mesaj al acestor simtiri intr-un mod similar in care interpretam gresit plansul unui copil sau se prea poate sa mancati si sa mancati in exces pentru a va sterge emotiile, pentru a evita aspecte dureroase ale vietii si a va anestezia.

Aceste moduri ineficiente si inconstiente de a face fata emotiilor, stresului si crizelor sau incercarilor vietii poate trezi dorinte alimentare pe care nu le puteti controla deoarece nu stiti sa le interpretati – sau nu sunteti gata sa auziti – mesajul de dincolo de ele. Incapacitatea controlului dorintelor alimentare, poate acentua sentimentul neputintei, marind stresul, diminuand imaginea si stima de sine, facand sa para ca viata voastra este si mai mult iesita de sub propriul vostru control.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Serile Noului Pamant – 26.06.2013 – De ce este benefica dualitatea?

Stiu ca o sa imi spuneti ca sensul vietii trebuie trait, simtit, experimentat si nu explicat, insa, partea constienta din...

Închide