Ceasul biologic este influentat de modificarile in temperatura corpului

1

Cercetatori de la UT Southwestern Medical Center au descoperit ca fluctuatiile temperaturii interioare regleaza ritmul circadian al corpului, acel ciclu de 24 de ore ce controleaza metabolismul, somnul si alte functii corporale. O portiune a creierului sensibila la lumina, denumita nucleus suprachiasmatic (SCN) ramane „ceasul principal” al corpului ce coordoneaza ciclul zilnic, insa acesta o face indirect conform unui studiu publicat de cercetatori ai UT Southwestern in numarul 15 din luna octombrie al revistei Science.

SCN raspunde la lumina ce intra prin ochi, asadar este sensibil la ciclurile zilei si ale noptii. In timp ce lumina poate fi declansator, cercetatorii de la UT Southwestern au determinat ca SCN transforma aceasta informatie in semnale neuronale ce regleaza temperatura corpului. Aceste fluctuatii ciclice in temperatura, regleaza timingul celulelor, al tesuturilor si al organelor astfel incat acestea devin active sau inactive, dupa cum demonstreaza studiul. Cercetatorii au stiut de mult timp ca temperatura corpului fluctueaza in cazul animalelor cu sange cald de-a lungul a 24 de ore sau a unui ritm circadian, insa noul studiu arata ca temperatura de fapt controleaza ciclurile corporale, spune Dr. Joseph Takahashi, conducator al sectiei de neurostiinta de la UT Southwestern si autor principal al studiului.

„Mici schimbari in temperatura corporala pot trimite un semnal puternic catre ceasul corpurilor noastre”, spune Dr. Takahashi, adaugand ca „este necesara doar o schimbare foarte mica de temperatura interna pentru sincronizarea ceasului celular din intregul corp”.

Schimbarile zilnice de temperatura sunt doar de cateva grade si sunt interiorul marjei normale de sanatate. Acest mecanism nu are nici o legatura cu febra sau cu temperatura mediului, spune Dr. Takahashi. Acest sistem poate fi o modificare a unui sistem de control circadian antic ce s-a dezvoltat mai intai in alte organisme, inclusiv la animalele cu sange rece ale caror cicluri biologice zilnice sunt afectate de schimbarile exterioare de temperatura, spune acelasi Dr. Takahashi.

„Ritmurile circadiene ale plantelor, ale organismelor simple si ale animalelor cu sange rece, sunt foarte sensibile la temperatura, asadar, este foarte logic ca de-a lungul evolutiei acest mecanism primordial este posibil sa se fi modificat in cazul animalelor cu sange cald”, spune el.

In studiul de fata, cercetatorii s-au concentrat pe culturi de celule si de tesuturi de soareci si au descoperit ca genele legate de functiile circadiene erau controlate de fuctuatiile de temperatura. Cu toate acestea, celulele SCN, nu erau sensibile la temperatura. Aceasta descoperire are sens, spune Dr. Takahashi, pentru ca daca SCN, ca si mecanism de control principal, raspundea la diferentele de temperatura, se putea crea un cerc vicios, spune el.

La acest studiu, au mai participat Dr. Seung-Hee Yoo, profesor de neurostiinta, si un fost student Ethan Buhr, studiul fiind finantat de catre National Institutes of Health si de catre HHMI.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Intoarcerea orasului la natura

Sunt multe semnale minunate care ne aduc aminte ca suntem impreuna pentru a ne sustine, ocroti si hrani impreuna. O...

Închide