Astronomii sunt surprinsi de un tip de asteroid nemaivazut pana acum

0

Un „obiect  ciudat si bizar” a fost descoperit de o echipa de astronomi condusi de catre David Jewitt, profesor la . Obiectul, denumt P/2013 P5 seamana cu un sprinkler care uda iarba, in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, iar acum astronomii cauta o explicatie pentru acest asteroid bizar ce are sase cozi ca de cometa si arunca in cosmos praf , aratand  precum spitele unei roti.

„Este greu de crezut ca ne uitam la un asteroid”, spune Jewitt. „Am ramas perplecsi in momentul in care l-am observat prima data. In mod absolut extraordinar, structura cozii sale s-a modificat dramatic in doar 13 zile”.

 


Fotografie: NASA, ESA, D. Jewitt (University of California, Los Angeles), J. Agarwal (Max Planck Institute for Solar System Research), H. Weaver (Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory), M. Mutchler (STScI), si S. Larson (University of Arizona)

O interpretare posibila este aceea ca asteroidul s-a format dintr-o serie de „evenimente de tip impuls create de ejectii de praf.” Acestea includ caldura de la radiatia solara ce incalzeste suprafata asteroidului facandu-l sa se roteasca. Cercetatori din Germania au calculat ca ejectiile de praf au avut loc pe 15 aprilie, 18 iulie, 24 iulie, 8 august, 26 august si 4 septembrie, iar presiunea creata de radiatia solara s-a impartit in suvoaie.

Obiectul a fost prima data observat ca un element difuz de catre telescopul Pan-STARRS din Hawaii. Cozile sale multiple au fost descoperite studiind imagini obtinute cu telescopul NASA Hubble pe 10 septembrie 2013, insa atunci cand Hubble l-a fotografiat din nou, pe 23 septembrie, arata cu totul altfel ca si cum intreaga lui structura ar fi baleiat.

Pana acum, doar o mica portiune din masa asteroidului – probabil intre 100 si 1000 de tone de praf – s-au pierdut, spune Jewitt. Nucleul de 210 m raza este de mii de ori mai masiv.


Imagini marcate ale asteroidului cu cozi multiple P/2013 P5.

 

P/2013 P5 pare ca arata ca o cometa, insa Jewitt a insistat ca toate dovezile sugereaza ca este un asteroid ce probabil ca s-a spart in bucati intr-o coliziune ce a avut loc acum 200 de milioane de ani. Poate ca acesta nu este singurul obiect neobisnuit din aceeasi centura de asteroizi ce sta sa fie descoperit.

„”In astronomie, acolo unde gasesti un obiect, cu siguranta mai gasesti si altele”, spune Jewitt. „Acesta este un obiect extraordinar pentru noi si cu siguranta ca vom mai descoperi si altele”.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/bizarreasteroidappearance.php#.UoMi_1M4kcc

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sfere misterioase gelatinoase, albastre cazute din cer nu sunt fenomen meteorologic

Locuitorii din Marea Britanie au fost uimiti atunci cand au vazut cazand din cer sfere albastre ciudate de conistenta gelatinei.  Steve...

Închide