In interiorul mintii visatorilor lucizi

7

Ati experimentat vreodata sa stiti ca visati chiar daca sunteti adormiti? Aceasta este o stare hibrida, intre a fi treaz si a dormi. Se cheama visare lucida si poate fi o experienta intrucatva ciudata. In timpul visului lucid puteti cateodata sa contralati visul si sa faceti diverse actiuni. Cercetatorii se intreaba de mult timp ce se intampla in interiorul creierului unui visator lucid. Ce rol joaca aici constiinta?

Ceea ce era cunoscut din punct de vedere stiintific era faptul ca visatorii lucizi sunt oameni care pot deveni constienti de faptul ca viseaza in timpul somnului, insa procesul care facea acest lucru posibil era necunoscut.

Termenul de vis lucid a fost inventat de catre psihiatrul olandez si scriitorul Frederik (Willem) van Eeden (1860-1932) intr-un articol din 1913 intitulat „A Study of Dreams (Un studiu al viselor)”. La acel moment, lucrarea sa nu a fost acceptata de catre comunitatea stiintifica. Situatia s-a schimbat dramatic de atunci, in zilele noastre visarea lucida fiind cercetata in mod stiintific, iar existenta sa bine stabilita.

Ce se intampla in creier in timpul visului lucid?

Este dificil de spus care zone din creier ne ajuta sa percepem lumea intr-o maniera auto-reflexiva. In timpul starii de veghe, suntem mereu constienti de noi (nota: desigur ca e bine de notat ca gradul de constiinta ne da masura conexiunii noastre cu sursa prin intermediul universului interior). In timpul somnului in schimb nu suntem constienti.

 

Visarea lucida este un fenomen neobisnuit in care unii oameni se pot „trezi” in timp ce viseaza. Cu toate ca cel ce viseaza este tehnic adormit, el/ea este constient/a de situatie si poate controla continutul visului.

Studii folosind tomografia cu rezonanta magnetica (MRT) au demonstrat ca se activeaza anumite zone din creier, din reteaua neuronala dorso-laterala a cortexului pre-frontal, regiunile fronto-polare si precuneusul, in momentul in care se atinge constienta lucida. Toate aceste zone sunt asociate functiilor auto-reflexive.

Capacitatea umana de auto-perceptie, auto-reflectie si dezvoltarea constiintei sunt cateva dintre misterele nerezolvate ale neurostiintei. In ciuda tehnicilor moderne de imagistica inca este imposibil sa fie vizualizat ceea ce se intampla in creier atunci cand oamenii trec de la o stare de constienta la una de inconsteinta. Problema este ca este dificil sa ne observam creierul in timpul acestor schimbari. Este in acelasi timp imposibil sa diferentiem in mod definitiv diverse activitati ale creierului in legatura cu auto-perceptia si constienta in timpul tranzitiilor din starea de somn catre veghe de activitatea globala ce are loc in creier.

Cercetatori de la Max Planck Institutes of Psychiatry din Munchen si Human Cognitive and Brain Sciences din Leipzig si Charité din Berlin au studiat oameni ce sunt constienti in timpul viselor si isi pot controla in mod deliberat visele.

Visatorii lucizi isi pot controla actiunile

Asa numitii visatori lucizi au acces la memoriile din timpul visului lucid, pot face diverse actiuni si sunt constienti de sine – cu toate ca raman in starea de visare si nu se trezesc.

Unul dintre cele mai distractive lucruri intr-un vis lucid este sa zbori.

Dupa cum explica scriitorul Martin Dresler „Intr-un vis normal, avem o constiinta de baza, experimentam perceptii si emotii dar nu suntem constienti ca doar visam. Numai intr-un vis lucid, visatorul primeste niste meta-impresii despre starea sa.” Comparand activitatea creierului din timpul acestor perioade de vis lucid cu cea masurata in starea imediata dinaintea somnului normal, cercetatorii au putut sa identifice activitatile caracteristice ale creierului din starea de vis lucid.

„Activitatea generala a creierului este similara in cadrul unui vis normal si a unuia lucid,” spune Michael Czisch, sef al echipei de cercetare de la Max Planck Institute of Psychiatry.

„Totusi, in stare de vis lucid, activitatea in anumite zone ale cortexului cerebral creste in mod evident in cateva secunde. Zonele din cortexul cerebral implicate sunt cortexul prefrontal dorso-lateral drept, a carui functie de baza este cea de auto-evaluare si regiunile fronto-polare, responsabile cu evaluarea propriilor ganduri si emotii. De asemenea, precuneusul este foarte activ, aceasta fiind o zona legata cu auto-perceptia.” Descoperirile confirma studiile anterioare, in acelasi timp evidentiind retelele neuronale ale starii mentale pentru prima data.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

7 comentarii

 1. merita aprofundat subectu, pentru ca posibilitatile din vis sunt mai mari decat cele din starea de constienta obisnuita…

 2. merita aprofundat intr-adevar, eu am mai scris pe un alt site despre subiectul acesta, insa din pacate nu am experimentat deloc.
  posibilitatile din vis nu sunt mai mari decat altele, insa este un reper pentru posibilitati. nu limita experientele tale crezand ca sunt mai mari in somn… orice e posibil, numai mintea noastra are nevoie de un cadru limitat pentru a exista, EGO-ul.

  cu drag
  Flipi

 3. Parerea mea e ca visele lucide au legatura cu captarea anumitor campuri de energie si interpretarea lor de catre constiinta. La problemele care se ivesc in timpul starii de trezire constiinta cauta raspunsuri in timpul somnului, accesand portiuni din constiinta colectiva. Totodata constiinta ordoneaza si curata informatiile din mental in timpul somnului. Constiinta noastra emite si informatii imbogatind cu propria experienta campul colectiv la care cu totii avem acces. De ce se petrec toate astea in timpul somnului? Pentru ca marea majoritate a oamenilor nu au inca exercitiul relaxarii totale, constiente, pe care unii o numesc meditate si care in fapt e o stare care nu poate fi numita.

 4. Draga Asosa, visul, fie ca e lucid, fie ca nu este lucid este apanajul dimensiunii subtile, a planului astral. Exista si aspectul despre care vorbesti tu – acelea sunt visele psihologice, care elibereaza tensiunea pe care in mod inconstient am introdus-o in noi creind rezistenta in legatura cu experientele pe care le traim – insa exista multe tipuri de vise (mesaje de la suflet le-as numi mai degraba). In cazul viselor lucide deja vorbim despre exploratori ai planului astral… si de aici lucurile se complica extrordinar pentru ca universul astral este universul emotiilor si de aceea e asa de greu de tradus.
  Visul lucid nu are neaparat legatura cu meditatia, sunt tehnici diferite, insa ceea ce este important de notat este faptul ca din vis, fie el lucid sau nu, putem extrage o intelepciune proprie unui nivel de vibratie superior – asta in cazul in care nu accesam asa numite zone ale astralului inferior, de unde nu primim niste informatii viabile ci mai mult niste trairi intense. Oricum, sunt multe de spus si daca vrei sa citesti cate ceva cauta pe http://www.extinderea-constiintei.ro unde am postat mai multe articole legate de somn, vise si vise lucide.

  cu drag,
  Flipi

 5. In cazul asta inseamna ca exista un astral comun tuturor oamenilor, niste campuri prin care calatorim cu totii in timpul somnului in functie de intensitatea si coerenta emotiilor pe care le emitem.
  Noi cream astralul asta si probabil ca exista atatea corpuri colective cat individuale (emotional, mental..) si daca e asa lucrurile devin f interesante pt ca faptul ca tot mai multi oameni au vise lucide face sa intelegem ca exista la nivel planetar o tendinta de armonizare a campurilor si la un moment dat o suprapunere a lor intr-o noua fiinta…treaza :)

 6. Iti recomand Planul astral al lui Arthur E. Powell, contine intelepciunea si experientele multor calatori in astral si cred ca o sa iti raspunda putin la unele intrebari.
  Desigur ca un raspuns definitiv nu va veni pana in momentul in care nu vei experimenta si tu.

  Ceea ce se cheama LEGE UNIVERSALA creaza TOT ceea ce este, inclusiv prezenta personalitatii noastre aici in campul fizic, desigur ca si prezenta noastra in acelasi timp formeaza aceste campuri prin inetractiunile dintre acestea, e ca o mare ce se misa in continuu.

  Si da, e o concluzie foarte frumoasa si corecta si din punctul meu de vedere cum ca ne indreptam catre o armonizare ce inseamna un nou nivel al evolutiei.

  Cu drag
  Flipi

 7. nu limitez nimic :) stiu doar ca in vis punctul prin care percepem se misca mai rapid decat in starea de constienta obisnuita sau de veghe; de aia se si transforma imaginile din vis foarte rapid unele in’ traltele. in starea de veghe acest punct de perceptie este fix si de asta percepem o singura lume…
  iti trebuie energie si vointa ca sa experimentezi visul lucid.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Portaluri magnetice ascunse in jurul Pamantului

O tema favorita a science fiction-ului este "portalul" - o deschidere extraordinara in spatiu sau timp ce conduce calatorii catre...

Închide