Cum vede creierul lumea în 3D?

0

Trăim într-o lume tridimensională, însă tot ceea ce vedem, mai întâi este înregistrat de retină în doar două dimensiuni.

Deci, cum își rerezintă creierul informațiile 3D? Într-un nou studiu, cercetătorii, pentru prima dată, au arătat cum diferite părți ale creierului reprezintă locația obiectului în profunzime, comparativ cu locația sa 2D.

Cercetători de la The Ohio State University au rugat câțiva voluntari să privească niște imagini simple cu ochelari 3D în timp ce erau în interiorul unor tomografe. Tomograful a arătat ce se întâmplă în creierul partiipanților n timp ce priveau imaginile tridimensionale.

Rezultatele au arătat că atunci când o imagine intră în cortexul vizual, creierul decodează în principal locația bidimensională. Însă, pe măsură ce continuă procesarea, concentrarea se mută și pe informațiile legate de profunzimea în spațiu.

„Pe măsură ce ne mutăm către ultimele zone, reprezentrările țin din ce în ce mai mult cont de adâncime în plus față de locația 2D. Este ca și cum reprezentarea este umflată gradat de la 2D la 3D”, spune Julie Golomb, autor principal al studiului și profesor asistent de psihologie la Ohio State.

„Rezultatele sunt surprinzătoare pentri că mulți oameni credeau că vom descoperi informații despre profunzime chiar în zonele vizuale primare. Ceea ce am descoperit este că deși pot exista neuroni care au informații despre profunzime, ei nu par să fie organizați într-o hartă sau model pentru percepția 3D”.

Golomb spune că mulți cercetători au investigat locul și modul în care creierul decodifică informațiile bidimensionale. Alții au analizat modul în care creierul percepe profunzimea. Oamenii de știință au descoperit că informațiile legate de profunzime trebuie să se fi născut în creier prin comparația perspectivelor puțin diferite percepute de cei doi ochi (ceva care se numește disparitate binoculară) sau din alte informații vizuale.

Acesta este primul studiu care compară în mod direct și în același timp informațiile 2D și 3D, pentru a vedea cum repezentările 3D (2D plus profunzime) se nasc și interacționează în creier, spune ea.

Studiul a fost condus de Nonie Finlayson, un fost cercetător post-doctorand la Ohio State, care este acum la University College London. Golomb și Xiaoli Zhang, student care a teminat la Ohio State, sunt co-autori. Studiul a fost publicat recent în revista NeuroImage.

Participanții la studiu priveau la un ecran în tomograf, în timp ce purtau ochelari 3D. Acestora li s-a spus să se concentreze pe punctul din mijlocul ecranului. În timp ce aceștia urmăreau punctul, diverse obiecte apăreau în diverse locații periferice: în stânga, dreapta, susul sau josul punctului; în spatele sau în fața acestuia (vizibil participanților care purtau ochelari 3D).

Datele obținute de tomograf le-au permis cerecetătorilor să vadă ce se întâmplă în creierul participanților atunci când apăreau diverse obiecte pe ecran. În acest fel, oamenii de știință puteau compara modul în care modelele de activitate din cortezul vizual era diferit atunci când participanții vedeau obiectele în locații diferite.

„Modelul de activitate pe care le-am descoperit în cortexul vizual primar ne-a permis să știm dacp cineva vedea un obiect care era la stânga, la dreapta, mai sus sau mai jos de punctul fix”, a spus Golomb.”Însă nu am putut spune din coretxul vizual primar dacă cineva vedea ceva în fața sau în spatele punctului”.

„În zonele ultime ale cortexului vizual, existau ceva mai puține informații despre locația bi-dimensională a obiectului. Lucrul cel mai interesant a fost că putea decodifica ce poziție era percepută în profunzime.”

Golomb spune că studii viitoare vor încerca să observe mai în detaliu și să cuantifice modelul naturii reprezentării vizuale tridimensionale din creier.

„Acesta este un pas important în înțelegerea modului în care percepem mediul nostru înconjurător bogat în evenimente 3D”, a declarat ea.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170321110312.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O deviație curioasă a Soarelui se datorează unei planete nedescoperite încă

Planeta Nouă, aceea încă nedescoperită, la marginea sistemului nostru solar, prezisă de munca de la Caltech a lui Konstantin Batygin și a...

Închide