Zorba Buddha: fuziunea senzualităţii cu spiritualitatea

0

Senzualitate şi spiritualitate în aceeaşi fiinţă. Nicio divizare, nicio condamnare. Omenirea a trăit crezând fie în realitatea sufletului, fie în iluzia materiei şi invers, fie în realitatea materiei sau în iluzoriul sufletului. Dar suntem noi oare numai corp fizic, ori numai energie? Nu, suntem ambele laolaltă. Cine mai vorbeşte astăzi despre reunirea senzualităţii cu spiritualitatea? Cine aspiră să fie un Zorba Buddha?

 

Un Zorba Buddha este o fiinţă completă, echilibrată. Este combinaţia dintre Zorba Grecul şi Gautama Buddha, dintre Est şi Vest, dintre materialism şi spiritualitate. Un Zorba Buddha este prezent atât în corp, în simţuri – bucurându-se de tot ce oferă ele – şi în acelaşi timp este conştient întru totul de natura sa spirituală. Aşadar, o reunire între lumesc şi sacru, fără a ne simţi vinovaţi dacă suntem senzuali sau incompleţi dacă suntem spirituali.

 

Ambele dimensiuni trebuie să fie împlinite, hrănite, altfel se produce o scindare interioară dureroasă. Nevoile corpului trebuie respectate, la fel şi ale sufletului.

 

Materialistul a ales să asculte corpul şi a devenit complet surd în ceea ce priveşte realitatea conştientizării. Rezultatul final este o ştiinţă măreaţă – o societate îmbelşugată, o bogăţie de lucruri lumeşti. Şi în mijlocul a toată această abundenţă este o sărmană fiinţă umană fără suflet, complet pierdută – neştiind cine este, neştiind de ce este, simţindu-se aproape ca un accident sau o ciudăţenie a naturii.  OSHO (Cartea înţelegerii)

 

Omul din Vest este în căutarea propriului suflet fiindcă se simte gol pe dinăuntru. În trecut, Estul a ales conştientizarea şi a condamnat materia şi orice lucru material, inclusiv corpul, ca fiind iluzie, maya.

 

Zorba Buddha reprezintă cheia împlinirii. Este împăcarea materiei cu sufletul şi totodată o declaraţie că putem fi echilibraţi în ambele dimensiuni. Deşi pare a fi o abordare idealistă, Zorba Buddha poate exista pentru că aceasta este starea naturală de a fi a omului. Întreaga existenţă este atât spirituală, cât şi materială. Divizarea lor este anormală şi produce în mod firesc suferinţă.

 

Zorba Buddha revendică tot ce are de oferit acest pământ – toate florile, toate plăcerile – şi revendică de asemenea toate stelele cerului. Zorba este orb – nu poate vedea, dar poate dansa, poate cânta, se poate bucura. Buddha poate vedea, dar el poate doar vedea. El este numai ochi, doar claritate şi percepţie – dar nu poate dansa. Este ologit, nu poate cânta, nu se poate bucura. Este timpul. Lumea arde şi viaţa fiecăruia este în pericol. Întâlnirea dintre Zorba şi Buddha poate salva întreaga omenire.  Întâlnirea lor este unica speranţă…  Buddha poate contribui  cu conştienţa, cu claritatea, cu ochii pentru a vedea dincolo, ochii pentru a vedea ceea ce este aproape invizibil. Zorba îşi poate da întreaga fiinţă viziunii lui Buddha – şi participarea lui va face sigur ca aceasta să nu rămână doar o viziune seacă, ci un mod de viaţă extatic, plin de bucurie, de dans. OSHO

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
RASPUNS PRIN VIZORUL SUFLETULUI – mana a patra

Chiar dacă în ultimii ani au apărut filme care leagă marihuana de tratarea eficientă a unor tipuri de cancer, chiar...

Închide