VINEREA MARE – simbolistică și obiceiuri

0

Vinerea Marea este o zi specială, o zi în care întreaga lume plânge și varsă lacrimi pentru mântuirea noastră. Este ziua în care Dumnezeu și-a sacrificat Fiul pentru salvarea noastră, pentru a ne oferi o nouă șansă. De aceea, în Vinerea Mare, Bisericile se îmbracă în negru, iar creștinii țin post întreaga zi. 

 

Răstignirea lui Isus Hristos

Vinerea mare este ziua în care rememorăm suferinţele Domnului nostru Isus Hristos. Dimineaţa, Caiafa L-a luat pe Iisus şi l-a dus la conducătorul roman al Iudeei, la judecată. Pilat din Pont îl interoghează pe Iisus, dar îl găseşte nevinovat de vreo crimă împotriva vieţii cuiva sau a stăpâniriii romane. Arhiereii iudei cer însă pedeapsa capitală pentru Cel care dădea peste cap toată învăţătura lor şi ordinea din cinul preotesc şi se intitula Împărat. În acelaşi timp cu Isus mai era judecat şi un răufăcător, Baraba. Fiind zi de sărbătoare, evreii aveau dreptul să ceară graţierea unui condamnat. Astfel, Pilat a dat mulţimii şansa de a-l salva pe Isus, însă aceştia au cerut insistent viaţa Lui. Pilat se spală pe mâini, zicând poporului: „Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!”

Ostaşii romani îl îmbracă pe Iisus, în batjocură, în mantie împărătească, îi pun pe cap o coroană de spini, iar mulţimea îl pălmuieşte şi îl scuipă. Tot în batjocură, romanii au scris pe cruce Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor şi, de atunci, aşa se scrie pe crucea de căpătâi a morţilor creştini. După urcarea pe cruce, mulţimea i-a cerut Lui Isus să demonstreze că este Fiul Lui Dumnezeu, şi să-I ceară Tatălui să-L elibereze. „Iar Iisus zicea: Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac.”
Pe după-amiază s-a lăsat întunericul, care a ţinut trei ore. Cei prezenţi continuă batjocura, iar soldaţii îi dau lui Isus să bea oţet. Răstignitul îşi dă duhul şi în acel moment cerul se cutremură.  La căderea serii, Iosif din Arimateea dă jos trupul de pe cruce, îl înfăşoară în giulgiu şi îl îngroapă într-un mormânt săpat în stâncă, pe care îl închide cu un bolovan.

 iisus

Prohodul din Vinerea Mare

După cum bine ştim, această zi este una în care nu se ţine nici una dintre cele trei Liturghii. Slujba din această seară se axează pe scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin acest obicei se retrăieşte coborârea lui Isus Hristos de pe cruce, precum şi pregătirea pentru înmormântare.

Mai apoi, preoţii însoţiţi de enoriaşi ies afară pentru a înconjura biserica, timp în care se cântă Prohodul. Versurile cântării sunt despre înmormântare, pogorâre şi punerea în mormânt a Mântuitorului. Acestea sunt pline de simboluri, înţelesuri şi adevăruri. Procedeul de înconjurare a bisericii este practic o procesiune a înmormântării, pe care credincioşi o retrăiesc. Epitaful purtat de preoţi reprezintă trupul lui Isus, care este aşezat după procesiune pe masa din altar, unde va fi lăsat până la Înălţare.

 

Obiceiuri în Vinerea Mare

În popor, Vinerea mare mai poartă denumirea şi de Vinerea Seacă. I se mai spune aşa, deoarece bătrânele ţineau post negru toată ziua, iar seara, la Prohod, luau anafură. Femeile care participă la Prohod aduc flori la Biserică şi trec pe sub masa pe care sunt aşezate. La terminarea slujbei, florile sunt împărţite de către preoţi, credincioşilor, fiind considerate a fi bune de leac. După slujbă, femeile merg la cimitir pentru a aprinde lumânări şi a-şi aminti de morţi. În trecut, lumea se întorcea acasă de la biserică cu lumânările aprinse, ceea ce însemna că aşa vor afla şi morţii de ceea ce va urma.  Ocoleau casa de trei ori şi intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

Tot în popor, se zicea că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi unul bogat, iar dacă nu va ploua va fi unul neroditor. În plus, prin unele locuri se crede că, dacă te bagi în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul. În plus, în Vinerea Mare nu e bine să se lucreze, să se facă mâncare sau curăţenie şi nici să se spele.

Vinerea Mare este, fără doar şi poate, ziua cea mai importantă din Postul Paştelui. E ziua în care e bine să ne rugăm, să iertăm, să fim mai buni şi să dăruim. Să urmăm, practic, ceea ce a făcut şi Dumnezeu pentru Noi. Să ne sacrificăm şi să nu uităm că Cel de sus ne vrea mai buni unii cu alţii.

Licenţa Creative Commons
„VINEREA MARE – simbolistica si obiceiuri” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Semnificațiile Săptămânii Patimilor

Odată cu duminica Floriilor, creştinii ortodocşi încep o săptămână grea ce poartă numele de Săptămâna Patimilor. Sunt cinci zile de...

Închide