Tibetanii ce practica yoga visării sunt maeștrii visării lucide

0

Există yogini în Tbet care caută iluminarea spirituală prin calea visării lucide. Calea ”yogăi visării” se numește ”Milam” în Tibet. Într-un eseu din cartea Paths Beyond Ego (1993) (Căi dincolo de ego), psihofiziologul Dr. Stephen LaBerge, expert în visare lucidă, descrie această cale către iluminare pe care aspiranții yogini ai visării tibetani se angajează.

Majoritatea antrenamentelor în Milam sunt transmise mai departe oral de la maestru la student. Adepții acetei încercări trec printr-o serie de pași din ce în ce mai dificili pentru a rămâne conștienți și flexibili mental în starea de visare. Un exemplu comun pe care ni-l oferă LaBerge este cea de a cuceri frica de foc. Un yogin tibetan trebuie să fie iscusit în folosirea focului ca marker cheie sau ca semnal pentru starea de visare, pentru atingerea lucidității și apoi pentru cucerirea fricii de foc prin trecerea desculț prin foc.

Următorul nivel din Milam implică exerciții avansate în care yoginul trebuie să evoceun număr infinit de realități; oricâte doresc. După acest pas, ei trebuie să practice exersarea recunoașterii ”realizării stării de visare sau a conținutului visului ca Maya”. Doctrina budhistă vorbește despre natura universului din starea de veghe ca fiind o colecție de ”produse subiective ale propriilor creiere”. Acest lucru este analog și paralel cu realitatea din starea de visare și de aceea ei se îndreaptă către visare pentru înțelepciune și iluminare

După insuflarea acestui principiu fundamental și atingrea măiestriei pașilor anteriori, yogini visării practică transmutarea aspectelor viselor lor în elemente opuse, de exemplu focul în apă, transformarea a ceva mic în ceva mare și a unui singur lucru în mai multe. Această practică avansată a ceea ce poate fi văzut în visul lucid ca alchimie a visului, aprofundează înțelegerea yoginului asupra dimensiunilor, a plurașității și a unității.

În această etapă, aspirantul yogin lucrează în mod specific cu copul lor de visare știind că până și în această formă nu este altceva decât o iluzie. Prin practica conștienței și a meditației în visele lor, yogini pot întâlni ființe precum ”zeități” ce iau forme subiective. Deoarce mintea noastră poate formula și proiecta imagini mentale în vis, yoginul visării își concentrează atenția numai pe forma acestor ”zeități” cu mintea clară. În această stare de tăcere, mintea clară vede starea de vis și infinitele sale straturi de conținut și proecții ca ”plăsmuiri ale minții”.

Prin această abordare se atinge ultimul pas al MIlam. Aici descoperim ”Marea Realizare” în care un yogin al visării vede toate aspectele creației atât în sare de beghe cât și în somn, simplu ca și ”conținutul Visului Suprem” cu ”natura esențială a formei” percepută de către simțuri asemănătoare unui miraj.

Cea mai tangibilă și pozitivă realizare aici (dincolo de iluminare desigur) este senzația îmbunătățită de control legat de alegerea obiectului concentrării propriei atenții în stare de veghe, o abilitate de a naviga către o identitate de sine mai pozitivă și de a integra noile profunzimi ale individualității într-o senzație îmbunătățită a conexiunii cu mediul înconjurător și comunitatea. În acest sens, practica yogăi visării poate fi benefică pentru toți, nu doar pentru yoginiii tibetani.

Dacă practica Milamului pare ceva de care ești interesat și dacă îți place să afli mai multe, vă recomand să citiți Tibetan Yogas of Dream and Sleep (Yoga tibetană a visării și a somnului) de Tenzin Wangyal Rinpoche. Printre parantezele autorului se găsese pasiunea acestuia de o viață ca practicant de visre lucidă și calitatea de învățător spiritual atât în Budhismul tibetan dar și în Tibetul Bon. Bucurați-vă de acest articol și visare fericită!

sursa: http://bodaishin.net/Tibetan-Dream-Yogis-Are-The-Supreme-Masters-of-Lucid-DreamingAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Metronom

Inima bate ritmic, menținând prin intermediul propriului sistem nervos - descoperit totuși înaintea celui pe care îl avem în stomac...

Închide