Spovedania, taina care vindecă sufletul

0

Despre spovedanie se vorbeşte, în special, în preajma marilor Sărbători de peste an, precum Paştele sau Crăciunul. Anul acesta, însă, a fost declarat de către Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române “Anul omagial euharistic al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii”, fapt pentru care, însemnătatea Spovedaniei devine şi mai importantă sau mai bine spus, mai vizibilă.

Taina Spovedaniei nu este şi nici nu trebuie percepută ca fiind o relatare formală în faţa unui preot a păcatelor săvârşite sau a gândurilor ce ne frământă. Însemnătatea ei este mult mai profundă şi este în directă legătură cu viaţa veşnică.  Astfel spus, Spovedania este “coridorul” prin care muritorii pot face un pas mare spre Mântuire. Este insuficient să credem că simpla mărturisire a păcatelor, înainte cu câteva zile sau ore de un Mare Praznic , fără a fi în strânsă legătură cu pocăinţa “ne asigură” un loc în Împărăţia Cerurilor. Ea trebuie privită şi înţeleasă ca o curăţire a sufletului de păcate, în faţa lui Dumnezeu, realizată, într-adevăr  prin intermediul preotului care oferă şi sfaturi în acest sens.

 

Când este bine să te spovedeşti?

Gândindu-ne, aşadar, la îndemnurile Bisericii şi ale Sfinţilor Părinţi, e bine şi indicat să te spovedeşti, măcar o dată pe an. În acest sens, Sfântul Nicodim Aghioritul spune: „O dată pe an, în Postul Mare, este bine să faci spovedania generală. Ştii de ce ? Pentru smerenie. Te ajută mult să-ţi aduci aminte păcatele”. Gândurile cu care porneşti înspre această taină trebuie să fie dintre cele mai bune, să fie curate şi adevărate, fără semne de întrebare. Atunci când alegi să te spovedeşti trebuie să o faci cu toată credinţa, din tot sufletul şi cu toată fiinţa. Trebuie să crezi  în această taină, să fii convins că datorită ei poţi avea acces la viaţa veşnică şi că poţi fi un om mai bun. Căci şi despre aceasta este vorba. Despre creşterea şi educarea în spiritul cuvântului lui Hristos.  Aşadar, nu există un număr exact de dăţi în care să te spovedeşti. Fiecare dintre noi, este liber să aleagă momentul potrivit sufletului lui, în care să facă acest pas. Unii vor simţi să participle la taina Sfintei Spovedanii mai des, alţii, mai rar. Cert este, că Dumnezeu primeşte pocăinţa ta la orice oră din zi şi din noapte, ori de câte ori simţi nevoia.

 

rugaciuneCe trebuie să faci înainte de spovedanie

1. În primul rând, e bine, ca înainte de a te spovedi să porţi o discuţie cu duhovnicul. Acesta îţi poate lămuri anumite aspecte ale tainei, te poate pregăti pentru ea şi mai ales îţi poate spune ce rugăciuni sunt indicate înainte de Spovedanie. De asemenea, dacă nu ai mai făcut acest lucru de ceva timp şi ai anumite îndoieli e chiar indicat să vorbeşti cu preotul. Atunci când mergi să înfăptuieşti sfânta taină a Spovedaniei trebuie să fii convins că este bine ceea ce faci şi să fii cu sufletul deschis. Astfel, „mărturisirea” va fi în zadar.

2. Roagă-te mult, deoarece rugăciunea face parte din procesul de curăţare a sufletului. Este calea prin care mintea va fi pregătită şi concentrată pe actul în sine. De asemenea, rugăciunea este o bună cale prin care poţi face „pace” cu Dumnezeu.

3. Creează-ţi o listă „interioară” cu toate păcatele săvârşite şi meditează asupra lor. E foarte important ca atunci când te afli faţă în faţă cu Dumnezeu să ştii şi să recunoşti greşelile făcute. Nu degeaba se spune că o greşeală recunoscută este iertată. Dumnezeu este capabil să ierte toate greşelile şi tot răul făcut dacă, într-adevăr, acestea sunt mărturisite cu inima deschisă şi cu credinţa că nu se vor repeta. În plus, lepădarea de păcate trebuie făcută cu regret şi cu dorinţă de a vindeca rănile sufletului. Smerenia, pocăinţa, conştiinţa păcătuirii, dar şi speranţa iertării, dorul după virtute, făgăduinţa de a păstra lumina în suflet, sunt absolut necesare pentru o spovedanie sinceră.

 

Preoţii îndeamnă ca în timpul spovedaniei să fii cât mai clar şi mai concis, să expui toate păcatele aşa cum s-au întâmplat, fără a-ţi găsi circumstanţe atentuante. De asemenea, e important să nu ascunzi nimic. Nu trebuie să-ţi fie ruşine de duhovnic. El nu este acolo să te judece pe tine deoarece, el însuşi este un muritor de rând. El este acolo să te asculte şi să te îndrume spre calea de pocăinţă. În plus, Spovedania este confidenţială.

 

Imediat după „mărturisire”, vei primi un canon pe care e bine să-l împlineşti. Acesta nu trebuie primit şi văzut ca o pedeapsă, ci din contră, ca o alifie ce alină durerea şi vindecă rănile sufletului. Canonul este personalizat şi este atribuit fiecărei persoane în parte, în funcţie de păcatele mărturisite. Este adevărat, că acesta poate însemna şi oprirea temporară de la Sfânta Împărtăşanie.

 spovedanie

Spovedanie sau psihoterapie?

A face o asemănare între spovedanie şi psihoterapia practicată de psihologi, poate fi interpretată de către unii ca fiind o greşeală enormă. Totuşi, o asemănare există, fie ea şi numai din perspectiva „eliberării” sufletului, deoarece psihoterapia se defineşte ca fiind vindecarea sufletului. Aşadar, şi Spovedania tinde spre vindecarea sufletului, bineînţeles cu scopul de a accede la Viaţa veşnică, dar şi cealaltă parte îşi propune tot vindecarea sufletului, cu scopul de a avea o viaţă socială liniştită. Aşadar, dacă ar fi să sintetizăm, am putea spune că psihoterapia modernă este doar o Vindecare de moment, pe când Spovedania poate fi o vindecare de durată.

 

Inevitabil, în această perioadă, mulţi creştini se îndreaptă spre săvârşirea tainei Sfintei Spovedanii. Principalul motiv este apropierea Sfintelor Paşte, pe care e bine să le primim cu sufletul curat. Pratic, Învierea reprezintă un nou început, o nouă viaţa, iar Spovedanie este calea prin care poţi ajunge să începi o nouă etapă.

Licenţa Creative Commons
„Spovedania, taina care vindecă sufletul” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O leoaica a facut ceva ce „contrazice” ceea ce stim despre legile naturii

 si  si-au ales misiunea de a salva "pisicile mari" de la extinctie prin fotografie si scris. Intr-un dintre excursiile lor din...

Închide