Semnificațiile Săptămânii Patimilor

0

Odată cu duminica Floriilor, creştinii ortodocşi încep o săptămână grea ce poartă numele de Săptămâna Patimilor. Sunt cinci zile de rugăciune, post, tristeţe, dar şi speranţă pentru un nou început, o nouă viaţă. Este o săptămână în care, cu mic cu mare, suntem chemaţi să ne lepădăm de „hainele cele rele” şi să retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică.

Reprezentative pentru această perioadă sunt deniile, mai exact, slujbele care sunt ţinute în fiecare seară, de luni până vineri şi prin care retrăim istoria şi drumul Mântuitorului spre Înviere. Fiecare zi a acestei săptămâni are un mesaj clar şi profund, menit să ne conducă spre Marea Înviere.

Lunea cea Mare

Denia de luni seară vorbeşte de preafericitul Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt, precum şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului. Iosif cel preafrumos a fost fiul cel mai mic al patriarhului Iacov şi este considerat a fi asemeni lui Hristos, pentru cã a fost vândut de ucenicul sãu cu treizeci de arginţi, şi închis în groapa întunecoasã a mormântului. Pomenirea smochinului neroditor este şi ea o pildă pe care Dumnezeu ne-a dat-o şi prin care trebuie să reţinem că Dumnezeu este atât iubire, cât şi dreptate. Aşadar, la judecata de apoi, vom fi atât răsplătiţi, cât şi pedepsiţi.

iisus in mare

Marţea cea Mare

Slujba din această seară ne vorbeşte despre parabola celor zece fecioare, cât şi despre parabola talanţilor. Pilda fecioarelor este, practic, asemănarea pe care Isus o face cu intrarea oamenilor în Împărăţie. 10 fecioare au fost invitate să participe la o nuntă. Cinci dintre ele erau înţelepte şi aveau atât candele cât şi untdelemn, iar cinci erau fără minte şi aveau la ele doar candele. Pentru că mirele a întârziat, fecioarele au adormit. În miezul nopţii, acesta a apărut, iar fecioarele înţelepte au fost pregătite să-l întâmpine, pe când celelalte nu. Aşadar, pilda pe care trebuie să o reţinem este că noi trebuie să fim pregătiţi pentru venirea lui Hristos în orice moment.

A doua pildă pomenită în seara zilei de marţi este cea  a talantului îngropat, din care trebuie să reţinem că, asemeni slugilor care au înmulţit banii oferiţi de stâpân, trebuie să înmulţim şi să creştem şi noi ceea ce ne-a dat Dumnezeu şi nu să îngropăm şi să dăm uitării precum sluga ce a îngropat banul primit.

Miercurea cea Mare

În miercurea Mare se pomeneşte pilda femeii păcătoase care i-a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi şi le-a uns cu mir. Gestul este un simbol al pocăinţei şi al îndreptării fiecărui păcătos. Tot astăzi este şi ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor, pe treizeci de arginţi.

Joia Patimilor

Joia din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca fiind ziua celor 12 evanghelii. De asemenea, este ziua în care se scoate Sfânta Cruce din altar şi se aşază în naosul bisericii. Acest lucru se întâmplă după citirea celei de-a cincea evanghelii, atunci când preotul spune: “Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”. Crucea va râmâne în naos până vineri, când este mutată iar în altar. Joia Patimilor este, totodată, şi ziua în care se sfinţeşte Marele Mir, în acele biserici în care acesta s-a terminat. În plus, în unele mănăstiri, stareţii refac obiceiul spălatului pe picioare a Apostolilor de către Hristos. De asemenea, în această zi se mai prăznuieşte Cina cea de Taină şi Rugăciunea din Grădina Ghetsimani. “Luaţi mâncaţi, Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi. Aceasta sã o faceţi întru pomenirea Mea” (Matei 26, 26-28). După aceea, arătându-Se om, spune ucenicilor: “Întristat este sufletul meu pânã la moarte” (Matei 26, 38) şi S-a rugat în Grãdina Ghetsimani cu sudoare de sânge (Luca 22, 44).  

Vinerea Mare

În aceasta zi, se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşãtoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunãvoie pentru noi. Se mai face încã pomenire de mãrturisirea mântuitoare fãcutã de tâlharul recunoscãtor care a fost împreunã cu El. Vinerea Mare este o zi aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se săvârşeşte . În dimineaţa acestei zile, se scoate Epitaful din  Altar şi se aşază pe o masă  în mijlocul bisericii. Această Masă are în faţă Crucea ce a fost  scoasă în Joia Mare. Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o panză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După această procesiune, preoţii aşază Epitaful pe masa din Altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

Sâmbăta este ziua în care ne pregătim pentru Înviere şi pentru o nouă viaţă.

 invierea

Ce obiceiuri se fac în săptămâna patimilor?

Se spune că înainte de a începe prima slujbă a deniilor, fiecare gospădărie trebuie să fie curată şi pregătită pentru primirea lui Isus Hristos. Astfel, în lunea mare se scoate tot din casă pentru a se aerisi, se văruiesc casele, iar mobilierul se spală şi se repară.

Muncile câmpului mai sunt permise până miercuri. După această zi, bărbaţii nu mai pot merge la camp. În joia mare, fiecare familie duce la biserică colaci, vin, prescură, miere şi fructe. Acestea vor fi sfinţite, iar mai apoi se vor împărţi pentru sufletul morţilor. Conform tradiţiei, în noaptea ce precede Joia Mare se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprindeau focuri prin curţi. Tot în joia mare, femeile pregăteau mâncarea, în special, pasca pentru Paşte.

Vinerea este zi de doliu, zi în care e bine să se ţină post negru.

Toată pregătirea care se impune în această săptămână, ne pregăteşte pentru Învierea Domnului, învierea ce ne dă nouă muritorilor o nouă şansă, o nouă viaţa. Una în care să trăim prin cuvântul lui Hristos şi în care să fim mai buni şi mai generoşi cu cei din jurul nostru.

Licenţa Creative Commons
„Semnificatiile saptamanii patimilor” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Suntem fiinte spirituale imbracate in costume biologice

Exista cercetatori care cred ca avem puteri nelimitate, de care nu suntem constienti. Este oare posibil sa extindem stiinta traditionala...

Închide