Qigong, o practică spirituală cu puteri de vindecare

0

Qi- respirație, aer, energie; gong – îndemânare, realizare. Puse împreună s-ar putea traduce prin ”lucrul cu energia” sau ”măiestrie energetică”. Qigong (se citește chee-gung) urmărește acordarea energiei umane pe frecvența pământului și stabilește o rezonanță între cele Trei puteri – ale cerului, ale pământului și ale omului.

Harta energetică a corpului uman

Energia circulă în corpul nostru prin canale (mai), meridiane (jing) și capilare (luo), sub forma unei rețele complexe.

”De-a lungul meridianelor majore se află anumite puncte energetice sensibile numite hsüeh, puncte care funcționează aidoma terminalelor unei rețele electrice sau a transformatoarelor aflate de-a lungul liniilor de înaltă tensiune.” ()

La baza tehnicilor de vindecare prin și acupresură stau meridianele și punctele sensibile, care pot dirija echilibrul și fluxul energiei vitale. Aceasta din urmă este o forță imaterială care hrănește spiritul, dar care este dirijată de acesta. Meridianele și canalele energetice sunt distribuite astfel în organism: șase meridiane majore străbat brațele și partea superioară a trunchiului, iar celelalte șase se află în partea de jos, în bazin și picioare. Cele douăsprezece meridiane majore sunt aidoma unor râuri care transportă și irigă organele și țesuturile cu energie vitală. Iar alături de ele stau ”Cele Opt Canale Extraordinare”, o rețea ce îndeplinește rol de rezervor, căci stochează energia și o trimite către meridiane atunci când este nevoie.
”Toate afecțiunile împreună cu simptomele lor sunt reflectate în meridianele energetice și în punctele vitale, fiind atribuite unor tipuri de dezechilibre sau insuficiențe funcționale în circuitul și în distribuția energiei protectoare și de hrănire.” (TAO – Cartea completă de medicină tradițională chineză – Daniel Reid)

Qigong și sănătatea

     1. Sistemul imunitar

Qigong își extinde raza de acțiune și în jurul corpului nostru și îl protejează de energiile negative. Practicarea regulată a exercițiilor qigong sprijină buna funcționare a sistemului imunitar, stimulează curgerea limfei, iar măduva osoasă primește energie.

     2. Sistemul nervos central
Prin mișcările lente și ușoare, prin respirația profundă, exercițiile qigong ajută sistemul nervos să treacă de la modul hiperactiv, la modul calm, restaurativ, în care funcțiile vitale și energiile ajung să fie din nou în echilibru, iar secreția hormonală, stimulată. Astfel, qigong ajută la eliminarea stresului, la detensionare și readuce echilibrul esenței, energiei și spiritului.

      3. Creierul
”Sângele urmează calea trasată de energie”. Atunci când este activată energia prin rețeaua de meridiane, imediat circulația sângelui este îmbunătățită. Respirația diafragmatică și mișcările lente conduc sângele și, implicit, energia în tot organismul. Iar cel care are în mod special de câștigat este creierul, care primește sânge proaspăt oxigenat, glucoza, dar și alte substanțe nutritive importante.

” Epifiza si hipofiza, care secretă substanțe neurochimice vitale ca serotonina, melatonina, dopamina și hormonul de creștere, sunt stimulate și echilibrate prin intensificarea circulației cerebrale a sângelui și a energiei și prin reinstaurarea frecvenței electromagnetice în creier. Intensificarea circulației hrănește și energizează de asemenea toate celelalte organe vitale și glande, ajutând totodată la detoxifierea țesuturilor prin epurarea de resturi metabolice și prin transportul globulelor albe, al enzimelor și al altor factori spre locurile în care se acumulează toxine, celule distruse, microbi și paraziti, pentru a-i înlatura.”

qigong

Respirația în exercițiile qigong

E cheia controlului energetic. Practicanții qigong folosesc în respirație diafragma și abdomenul asemenea unor pompe respiratorii.

„Inspirul este stadiul al respiratiei; el absoarbe aerul în plămâni și “trage” energia în jos, spre abdomenul inferior, conducând-o prin meridiane până în creier și în măduvă. Expirul este yang; el elimină aerul din piept și pemite răspândirea energiei spre exterior, către piele și mușchi, mărind câmpul radiant protector wei-chee în jurul corpului.”

Tipuri de respirație:

  • normală – este cea a începătorilor. Se cere calm emoțional și liniste mentală, esențiale pentru o respirație regulată. Respirația nu trebuie controlată, ci mai degrabă observată.
  • normală abdominală – se folosește în chee-gung și meditație. Trebuie să fie lentă, adâncă, să acționeze diafragma, să umple abdomentul în momentul în care se inspiră și să-l contracteze la expirație. Este respirația care acționează asupra organelor, tonifică mușchii abdominali și aduce energie.
  • prelungită – inspirurile și expirurile sunt pline, adânci, lungi. Cantitatea de oxigen absorbit e mai mare, la fel și bioxidul de carbon eliminat. ”În respirația naturală și cea abdominală, este utilizată numai 70-80% din capacitatea pulmonară, în timp ce respirația prelungită lucrează cu toată capacitatea”. Astfel, în timpul inspirului, acest tip de respirație reușește să aducă măduvei osoase o cantitate mai mare de energie, iar la expir să trimită mai multă energie spre piele. E folosită în special în meditație.
  • prin palme și tălpi – presupune să simți și să vizualizezi intrarea și ieșirea lui chee prin punctele vitale de energie din centrul tălpilor și palmelor. ”Punctul din palmă se
    numește “Palatul Muncii”, iar punctul din talpă poartă numele de “Izvorul Clocotitor”.

Mai multe informații despre punctele de forță vitală din corp, meridiane, lucrul cu energia afli, dar și despre trezirea spirituală din ghidul . Această carte – Teorii despre sistemul chakrelor: o punte către conștiința superioară – reprezintă un document de maximă importanță atat din punct de vedere științific, cât și spiritual. Vorbește despre o altă practică valoroasă (yoga) și conține informații și explicații fundamentale pentru oricine dorește să înțeleagă structura energetică a ființei umane și să practice o cale spirituală.

Sursă: „TAO – Cartea completă de medicină tradițională chineză” – Daniel Reid

Licenţa Creative Commons
„Qigong, o practică spirituală cu puteri de vindecare” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Prinde adevarata putere a respiratiei

Atunci cand suntem in pantecul mamei, primim oxigen de la placenta si cordonul ombilical. Insa in momentul in care ne...

Închide