Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

0

Pe 8 noiembrie, creștinii i-au sărbătorit pe arhanghelii Mihail și Gavriil, fiind totodată și o sărbătoare a tuturor puterilor cerești fără de trupuri, astfel spus, o sărbătoare a cetelor cerești care nu s-au despărțit de Dumezeu.

Arhanghelii luminează calea oamenilor

Din Biblie, dar și din spusele Sfinților, aflăm că îngerii sunt cei care-l iubesc și-l preamăresc pe Dumnezeu, împlinind voia Lui în conducerea lumii, a popoarelor și a oamenilor. De asemenea, tot îngerii sunt cei care duc rugăciunile noastre către ceruri și care îi ocrotesc pe cei drepți. Ei sunt cei care, prin glasul conștiinței, înfăptuiesc în noi rugăciunea, pocăința, bunătatea și lumina.

În tradiția populară românească, cei doi arhangheli, Mihail și Gavriil, sunt considerați a fi însoțitorii omului în lungul drum al vieții, de la naștere și până la moarte. Aceeași tradiție, susține că arhanghelii, în ierarhia îngerilor, s-ar plasa în fruntea lor, fiind considerați puntea de legătură dintre Divinitate și om. Tocmai de aceea, se spune că prezența lor în viețile noastre este cu atât mai importantă cu cât menirea lor este de a ne păzi, de a ne ocroti de rele și de păcate și de a ne ajuta în procesul purificării. Mai mult, cei doi arhangheli sunt responsabili și de traseul sufletului nostru, în calea spre Rai, ei fiind prezenți în fața cetelor cerești la Judecata de apoi.

Arhanghelul Mihail, apărătorul dreptății

Se spune, că arhanghelul Mihail ar fi perceput ca fiind, cel mai drag înger al lui Dumnezeu. În iconografie, el apare înfățișat ținând într-o mână o balanță, iar în cealaltă, o sabie, ce simbolizează lupta cu forțele răului. Balanța, în schimb este interpretată ca fiind simbolul judecății la care oamenii vor fi supuși.

Datorită sabiei, arhanghelul Mihail a devenit un simbol al adevărului și al justiției divine. Legendele mai vorbesc și despre puterile miraculoase ale sfântului. Se pare că arhanghelul Mihail este cel care păzește căpătâiul celui care se află pe patul de moarte. Dacă va muri, datoria sfântului este de a-i duce sufletul către rai, iar dacă va trăi, Mihail va veghea la picioarele bolnavului. În trecut, când aveau loc eclipse, se credea că astrele cerești sunt furate de draci. Mihail era perceput drept eliberatorul Lunii și al Soarelui, cel care restituia lumii aștrii săi vitali. Tot Mihail este cel care o împiedica pe Mamareaua, soția lui Scaraotchi, să elibereze gerul și frigul pe pământ.

Gavril, întruchiparea milostivirii și a îndurării

arhangheliArhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei și binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. În tradiția creștină, Gavriil a fost îngerul păzitor al lui Iisus Hristos pe pământ. De asemenea, el este cel care a vestit întregii omeniri nașterea Domnului, fiind asociat revelației divine, dar și milosteniei și îndurării. Față de Mihail care este considerat protectorul bărbaților și al armatei, Gavriil este cel sub protecția căruia se află mamele, copilele, fecioarele și copiii. Mai mult, se spune că arhanghelul Gavriil ar fi cel care patronează Paradisul și care transmite oamenilor prin grația divină, inspirație și intuiție.

Tradiții și obiceiuri

În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă și numele de ”vara arhanghelilor”, vremea din ziua respectivă fiind mult mai caldă decât în mod normal. Pe lângă această zi caldă, tradiția spune că între sfinții Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aiba loc și “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduțe și binevoitoare.

Pe 8 noiembrie, nu e voie să se lucreze, să se spele, să se calce sau să se lucreze pe afară. Mai mult, munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine. Legendele spun că cel care încalcă tradiția, se va chinui mult în trecerea lui pe lumea cealaltă.

De asemenea, în sâmbăta care precede sărbătoarea, au loc Moșii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecați, se împarte pomană și se aprind lumânări. Lumânăarile care se aprind la biserică sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor și a tăcerii. Aceste lumânări “țin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări și pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriți de rele.
În unele zone ale țării s-a păstrat tradiția ca în această zi finii să își viziteze nașii, dăruindu-le colaci.

Povestea sărbătorii Sfinților Arhangheli

La origine, sărbătoarea a fost o simplă aniversare a unei biserci ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol, ce purta numele Sfântului arhanghel Mihail, fiind practic numai sărbătoarea Sfântului Mihail. Mai târziu, ea a devenit o comună a tuturor Sfinților Îngeri.

De altfel, în mineiele ortodoxe se mai găsesc încă patru zile consacrate Sfinților Arhangheli. Astfel, pe 6 septembrie, se săvârșește pomenirea unei minuni făcute de Sf. Arhanghel Mihail, la Chones, în  Colosse din Frigia; pe 26 martie, se sărbătorește Soborul mai-marelui voievod Gavriil, pe 13 iulie un al doilea praznic al Soborului Arhanghelului Gavriil, iar pe 11 iunie, serbarea Arhanghelului Gavriil din Adin, când se comemorează apariția acestui Sfânt la o chilie din munte.

Creative Commons License
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să oprești un atac de panică

Adânc în creierul tău este o structură micuță, de forma unei migdale, al cărei scop principal este să te mențină...

Închide