Sfaturi pentru post de la Arsenie Boca

0

De-a lungul vieții, Arsenie Boca a oferit oamenilor o mulțime de sfaturi și îndemnuri care să-i ajute în viața de zi cu zi, dar și care să-i ghideze spre o viață liniștită, echilibrată.
Și pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, cel mai important post de peste an, ar fi bine să cugetăm și să luăm aminte la povețele pe care Arsenie Boca ni le-a lăsat. E timpul să ne gândim și la partea spirituală a vieții noastre, la sănătatea sufletului nostru și la calea pe care o urmăm.
În acest context, explicaţiile Părintelui Arsenie Boca despre folosul postului, despre cei care se împotrivesc postului şi cei care nu pot să postească ne-ar putea fi de folos.

De ce e bine să postim?

”Postul e vechi și începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine” spunea sfântul Părinte, Arsenie Boca. Postul ne-a fost dat pentru a ne pocăi, pentru a ne îndrepta și pentru a ne curăți de păcate. Începuturile postului se cunosc încă din Rai, atunci când, Dumnezeu i-a ”interzis” lui Adam să mănânce din măr, iar acesta n-a ascultat. De atunci, toți cei care au crezut în cuvântul lui Dumnezeu au postit. Moise, Prorocii, Sfântul Ioan Botezătorul, ba chiar și Isus Hristos au urmat calea postului, învățându-I și pe alții importanța și menirea lui. De altfel, părintele Arsenie Boca mai spunea, ca un impuls pentru cei care nu cred neapărat în binefacerea acestei orânduiri, că un prim și esențial motiv pentru care ar fi bine să postim este faptul că însuși Isus Hristos a postit. Iar acest lucru ar trebui să fie o pildă de viață pentru noi.
”Postul și rugăciunea sunt două mijloace prin care curățim firea de patimi. Toți oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu și-au smerit sufletul cu rugăciune și post. Și Iisus a postit 40 de zile, punând postul începătură a vestirii Împărăției lui Dumnezeu, deși lui nu-i trebuia, nefiind pătimas”.
Mai apoi, postul este o perioadă excelentă pentru cugetare, pentru analizare și pentru descoperire. Iată de ce, Arsenie Boca recomanda tuturor celor care-l întrebau despre necesitatea postului, să urmeze această cale. El îndemna la postire ”pentru înfrânarea trupului, pentru susținerea minții spre Dumnezeu și pentru apropie­rea de Duhul Sfânt, Care ne sfințește și ne descoperă calea spre mântuire”.

Cum trebuie să postim?

1. Să ai gânduri curate!

lumanariPostul nu înseamnă dietă. Postul este calea spre adevăr, spre aprofundarea legăturii cu Divinitatea. Însă, e drept că atunci când hotărâști să ții post trebuie să renunți și la anumite alimente. Numai că simpla renunțare la ele, nu ajută. De aceea, Arsenie Boca, vine și subliniază faptul că abținerea de la carne nu e suficientă pentru a ”îndeplini” misiunea pură a postului: ”Dar să nu ţinem postul într-un înţeles îngust. Căci sunt unii care cred că a nu mânca carne, şi cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că au postit. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul”. Așadar, e important ca odată cu renunțarea la alimente să renunțăm și la gândurile rele, la invidie, la ipocrizie, la nepăsare, la indiferență și la răutate. Un om care postește numai cu stomacul, însă cu gândul este în altă parte nu va putea cunoaște benificiile postului. ”Căci postul nu este un regim al stomacului”, spunea Arsenie Boca, ”și nici o chestiune de siluetă, ci o cale spre mântuire”.

2. Să renunți la poftele trupești!

Un alt sfat pe care părintele îl oferă celor care vor să țină așa cum trebuie postul Paștelui este acela de a renunța la nevoile trupului. Chiar și în cazul soților. Pentru că un post desăvârșit este unul în care renunți și la nevoile trupești: ”una-i trebuinţă şi alta e patimă, şi patima trebuie ucisă. (…) Vremea postului trebuie să fie şi înfrânare trupească pentru soţi”. Degeaba te abții de la mâncare, dacă nu poți renunța la nevoi.

Cine nu poate posti?

Orice credincios, susținea părintele, ar trebui să postească. În viziunea lui, nu există om care să nu poată posti, exceptând bolnavii și copiii. Cei care nu vor să facă acest lucru nu vor nici să-l cunoască cu adevărat pe Dumnezeu și nici nu caută calea spre el. Aceștia sunt conduși în viață de alte reguli și de alte gânduri, ce nu au nicio legătură cu Divinitatea.

”Să vedeţi cu de-amănuntul cine nu poate posti. Cei ce n-au vrut să postească niciodată, cei ce au umblat prin locuri necurate, adică prin casele mucărilor (pocăiţilor), jidovilor, a celor ce au căzut de la dragoste şi dreapta credinţă. Cei ce vorbesc desfrânări şi alte păcate şi nu se desfac de ele. Cei ce nu iartă pe aproapele”.

Potrivit spuselor lui Arsenie Boca, cei care nu postesc nu știu să ierte, se iubesc prea mult pe ei înșiși, nu se spovedesc și nici nu sunt dispuși să renunțe la plăcerile trupești.

mancare vegetariana

Iată de ce, în înscrisurile sale, părintele susține că cei care nu postesc o fac din următoarele motive: ”pentru că iubesc mai mult păcatul şi sfatul diavolului, pentru că n-au învăţat iertarea, pentru că nu se spovedesc curat cu anii sau cu zecile de ani, şi ajung în vorba unei hule rele stricate şi nu mai aud cuvântul lui Dumnezeu, decât numai stomacul care li s-a făcut Dumnezeu. Apoi, o altă mare pricină, din care oamenii nu pot posti, este din aceea că postul este încă şi un dar al omului către Dumnezeu şi un dar al lui Dumnezeu către om. Şi este scris: când aduci darul tău, mai întâi te împacă cu vrăjmaşul tău sau cu fratele tău, şi apoi vino şi adu darul tău. Căci dacă tu nu ierţi, nici Dumnezeu nu te iartă pe tine şi nici darul tău nu se primeşte, şi fără să-ţi ajute Dumnezeu nu poţi face nimic. Aşadar, cine nu poate ierta nu poate nici posti”.

În concluzie, postul poate fi considerat o luptă aprigă atât cu tine însuți, cât și cu lumea exterioară. E greu, într-adevăr, mai ales în zilele noastre să postești. Ispite sunt la toate colțurile. Însă tocmai aceste teste te fac mai puternic și te duc mai aproape de Dumnezeu.

Licenţa Creative Commons
„Sfaturi pentru post de la Arsenie Boca” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Creierul la viteza a cincea – partea 2

continuarea a articolului: http://noulpamant.ro/articole/holism/puterea-mintii/creierul-la-viteza-cincea-partea-1/ REM pentru stres Jack Schwarz, scriitor si cercetator, a dezvoltat acest exercitiu la sfarsitul anilor '50...

Închide