Sărbătoarea Luminii pe 21 noiembrie. Tradiții și semnificații

0

Cunoscută în rândul creștinilor ca fiind Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoarea Luminii, este sărbătorită de către ortodocși pe 21 noiembrie, ea fiind, totodată, și prima sărbătoare mare din Postul Crăciunului.

Istoria sărbătorii prezentată în scrierile creștine

Esența sărbătorii, una de mare bucurie, de altfel, aminteşte de momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Și cum sărbătoarea este inclusă în Postul Crăciunului, sfinții părinți au acordat în această zi dezlegare la pește.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare relativ nouă, ea fiind înscrisă în calendar abia în secolul al VI-lea. Și dacă în Evanghelii sau în Noul Testament nu ne sunt prezentate detalii legate de nașterea și copilăria Fecioarei, în Evanghelia după Iacov, aflăm amănunte legate de momentul în care, Maica Domnului a intrat în Biserică.

În tradiţia creștină, se spune că ziua de 21 noiembrie a anului 543 reprezintă data sfinţirii unei biserici ce poartă hramul acestei sărbători. Lăcașul a fost construit de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului în care s-a rugat Maica Domnului. În Apus, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost adoptată de Papa Grigorie al XI-lea, fiind celebrată pentru prima dată în anul 1374 la Avignon. 

Ruga ce le-a adus în dar copilul mult dorit

Povestea” a început cu mult timp în urmă, pe vremea în care, în Galileea, era o mare rușine ca doi soți să nu aibă copii. Pentru a scăpa de o astfel de povară, Ioachim și Ana s-au rugat lui Dumnezeu să-i binecuvânteze cu un copil, promițând, totodată, că ”darul” îi va fi încredințat Celui de Sus. Tradiția ortodoxă, vorbește despre faptul că, în urma rugăciunilor, îngerul Gavriil i-ar fi dus Anei vestea că Dumnezeu le-a împlinit dorința și i-a binecuvântat cu un copil.

După trei ani, pe 21 noiembrie, părinții, Ioachim și Ana, și-au amintit de promisiunea făcută și și-au dus copila de trei ani la Templu.

În acea zi, Sfinţii părinţi și-au chemat toate rudeniile din Nazaret, invitând cete de fecioare tinere care s-o însoţească pe copilă la Templu. Au îmbrăcat-o  în haine de sărbătoare şi au pregătit multe făclii. În acest sens, stau mărturie scrierile Sfântului Iacob, Arhiepiscopul Ierusalimului, care aminteşte chemarea adresată celor care o însoţeau pe Maria spre Templu, de tatăl său, dreptul Ioachim: „Chemaţi fiice evreice curate să ia făclii aprinse!” Tot pentru a consemna evenimentul, Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, a lăsat drept mărturie cuvintele rostite de dreapta Ana, mama Sfintei Maria:

„Făgăduinţele pe care le-au făcut buzele mele le voi da Domnului. Pentru aceasta am adunat cete de fecioare cu făclii, am chemat preoţi şi rudeniile mele, zicând tuturor: Bucuraţi-vă împreună cu mine toţi că m-am arătat astăzi şi maică, şi înainte povăţuitoare, dând pe fiica mea, nu împăratului celui pământesc, ci lui Dumnezeu, Împăratul ceresc”.

Cele 15 trepte și miracolul înfăptuit

Erau acolo cincisprezece trepte la intrarea în Templul din Ierusalim, după numărul celor cincisprezece psalmi ai treptelor, şi la fiecare din acele trepte se cânta câte un psalm de către preoţii şi leviţii care intrau în slujbă. Deci drepţii părinţi au pus pe prunca cea fără prihană pe treapta cea dintâi, iar ea îndată, singură, a alergat pe trepte foarte degrabă, neajutând-o nimeni, nici sprijinind-o. Şi alergând la treapta cea de sus, a stat acolo, întărind-o pe dânsa puterea lui Dumnezeu cea negrăită. Căci încă mică fiind, a început Domnul a arăta într-însa puterea Sa cea mare, ca să înţeleagă cât de mare va fi în dar, când va veni în vârsta cea desăvârşită. Atunci se mirau toţi când au văzut pe acea pruncă de trei ani suindu-se singură degrabă pe acele trepte, ca şi cum ar fi fost desăvârşită cu vârsta. Mai vârtos, preotul Zaharia se mira de aceasta şi, ca un prooroc, din descoperirea lui Dumnezeu, înţelegea mai înainte cele ce aveau să fie“,

scrie Sfântul Ieronim. Se pare că după ce a urcat toate cele cincisprezece trepte, copila de numai trei ani n-ar fi întors capul să-i privească pe cei care au însoțit-o și s-ar fi dus direct către ușa Templului, gest care i-a bucurat enorm pe Ioachim și Ana. De altfel, momentul a fost interpretat de către sfinții părinți ca fiind unul miraculous, având în vedere vârsta fragedă a copilei, cumva prevestitor, că Maria este cea aleasă.

Camera sfântă din temple a fost păstrată pentru fecioara Maria

intrarea_maicii_domnului_in_bisericaUn alt moment, pe care sfinții părinți l-au interpretat ca fiind cel de-al doilea miracol este și cel în care, la sosirea în Templu, Maria a fost întâmpinată de arhiereul Zaharia care a dus-o în Biserică. Acolo, părintele a luat copila și a dus-o în camera cea mai sfântă, Sfânta Sfintelor. O camera considerată a fi cea mai sfântă din întregul Templu, situată după a doua catapeteasmă, în care era Chivotul Legii cel ferecat peste tot cu aur. Aici, nici femeilor, nici preoţilor nu le era îngăduit să intre. Doar arhiereul avea voie să intre, o dată pe an. Celelalte fecioare care, de asemenea, erau aduse pentru închinare în Biserica Domnului până la împlinirea vârstei de 15 ani, primeau loc de rugăciune, după mărturia Sfântului Chiril al Alexandriei şi a lui Grigorie de Nissa, între biserică şi altar. Singura, însă care a primit loc în camera sfântă, fiind fecioara Maria.

Sărbătoarea cuprinde simbolistica luminii

În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Vovidenie (tradus din slavonă, ”ceea ce se face văzută”) sau Ovidenie, zi magică pentru creștini, prin prisma faptului că în acest interval se fac previziuni referitoare la oameni și la vreme. De asemenea, în această zi, precum și în seara de Crăciun, se spune că se deschid cerurile, iar credincioșii înțeleg limbajul animalelor.

Tot credințele populare asociază sărbătoarea cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul și soarele, motiv pentru care, în fiecare casă trebuie să fie o candela aprinsă, iar focul să ardă toată noaptea pentru ca norocul să intre în viața copiilor din familie.

Creative Commons License
Sărbătoarea Luminii pe 21 noiembrie. Tradiții și semnificații by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Simplitatea conștienței de sine

Având ochi ce privesc întotdeuna la lumea exterioară, este ușor să vedem cum ne consumăm atât de mult în filmul...

Închide