Postul paştelui, post pentru curăţirea sufletului

0

Anul acesta, pe 3 martie, lumea creştin-ortodoxă întră în Postul Paştelui sau Postul Mare. În această perioadă, e bine ca fiecare creştin să-şi întoarcă faţa înspre Dumnezeu şi Biserică şi să facă o retrospectivă a anului ce a trecut, să lase deoparte supărările şi tristeţile şi să se pregătească pentru Sfintele Paşti, cu sufletul curat şi inima deschisă.

Ce este postul?

Aşa cum toată lumea ştie, postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pentru o perioadă de timp. Acestea trebuie, obligatoriu, însoţite de abţinerea de la gânduri rele, fapte necugetate şi pofte trupeşti, în caz contrar, reţinerea de la mâncare, neavând niciun rost. Nu întâmplător o vorbă veche din popor spune că “nu-i păcat ce bagi în gură, ci ce scoţi pe gură”. Degeaba nu mănânci anumite alimente, dacă nesocoteşti poruncile divine şi batjocoreşti numele Domnului. Astfel, postul se poate defini ca fiind o cugetare asupra faptelor noastre, asupra credinţei şi asupra gândurilor pe care le avem vis-à-vis de semenii noştri.

Postul „vindecă” trupul şi sufletul

Pe lângă puterea pe care o are postul în vindecarea şi curăţirea sufletului, acesta are un efect benefic şi asupra sănătăţii trupului. Nu este un secret pentru nimeni că echilibrul alimentar, pe care e bine să-l păstrezi în această perioadă, aduce nenumărate beneficii organismului. Printre ele, specialiştii enumeră detoxifierea, îmbunătăţirea sistemului imunitar sau a celui digestiv, precum şi multe altele. Rezultatele nu intervin în urma a ceea ce mulţi spun că ar fi o dietă, ci în urma echilibrului pe care postul şi rugăciunea o oferă credinciosului. Astfel, din cauza efortului mai mic pe care organismul nostru îl depune pentru a procesa mâncarea ingerată în timpul perioadei de post, corpul  începe să-şi canalizeze energia înspre metabolism şi sistemul imunitar.

mineraleÎn plus, numeroase studii efectuate de către cercetători, scot la iveală şi faptul că rugăciunea, însoţită de un program alimentar echilibrat, scade tensiunea. Potrivit unui studiu realizat de medicii Centrului Medical al Universităţii Duke din Durham, SUA, la care au participat 4.000 de adulţi, vârstnicii care se roagă o dată pe săptămănă au o tensiune arterială mai bună decât cei care nu au acest obicei. În urma studiului, s-a constatat că persoanele credincioase au un risc de hipertensiune cu 40 la sută mai mic decât celelalte.

Tototadă, postul ne ajută să gândim mai limpede şi să măreşte puterea de concentrare. În acest sens, un grup de studenţi de la Universitatea din Chicago, SUA, a ţinut post pe parcursul unei săptămâni şi a analizat în această perioadă impactul său asupra stării fizice şi psihice. Ei au observat că au avut o mai mare luciditate, motiv pentru care şi performanţele intelectuale s-au dovedit mult mai bune. De asemenea, simţurile au fost mai ascuţite în această perioadă şi au constatat că au mai multă stabilitate emoţională în comparaţie cu perioadele în care nu ţineau post. Totuşi, pe lângă aceste beneficii, nu trebuie uitat că postul este ţinut, în primul rând, pentru mântuirea sufletului şi mai apoi pentru curăţirea trupului.

Interdicţii şi dezlegări în post

În cele patruzeci de zile ale Postului Mare, există anumite reguli, interdicţii şi dezlegări, pe care orice creştin care vrea să ţină postul e musai să le respecte. Astfel, se spune, că în această perioadă, nu trebuie să te ridici sătul de la masă şi nici să râvneşti la cele lumeşti. Aşadar, pentru cei care vor să respecte, ca la carte, postul alimentar, lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, precum şi lunea, marţea, miercurea, vinerea şi sâmbăta din Săptămâna Mare trebuie să ne abţinem total de la mâncare şi băutură, cel puţin până la apusul soarelui, când avem voie să mâncăm puţină pâine şi să bem apă. În toate zilele de miercuri nu se mănâncă decât seara, doar pâine şi legume fierte, fără ulei. În rest, se mănâncă o singură dată pe zi, numai seara, hrană uscată, doar sâmbăta fiind permis ulei şi puţin vin. Pe de altă parte, e foarte important ca cei care respectă cu strictețe postul alimentar să se conformeze și dezlegărilor la untdelemn și vin. O lege nescrisă spune că de Blagoviștenie, sărbătorită pe 25 martie, nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În plus, cei care mănâncă peşte până la Blagoviștenie, face mai mare păcat decât dacă ar fi mâncat orice altă carne. Mai marii Bisericii spun că, dacă tentaţia e prea mare, atunci e de preferat să se postească fie şi numai o singură zi, cu condiţia ca atunci să se respecte cu sfinţenie cerinţele ortodoxe.

Interzis la petreceri

În cele patruzeci de zile ale postului, este interzis să se petreacă. Fie că e vorba de serbarea zilei de naştere sau a onomasticii, duhovnicii creştin-ortodocşi, nu recomandă organizarea de petreceri. În plus, în această perioadă nu se fac nici nunţi sau botezuri, iar la parastase şi înmormântări se serveşte mâncare de post. O altă interdicţie religioasă, mai spune că e bine să te abţii înclusiv de la poftele trupeşti, indiferent dacă eşti căsătorit sau nu.

Obiceiuri şi tradiţii

La capitolul tradiţii şi obiceiuri, încă se mai păstrează ritualul ca, înainte de Postul Paştelui, toate rufele să fie spălate, iar vasele trebuie să fie opărite. Tot în această perioadă se spune că nu este bine să se facă nunţi. În a cincea săptămână de post, încep Deniile, dată la care începe curăţenia de primăvară.

Scurtă istorie a Postului

cross  1600x900Considerat ca fiind cel mai aspru post de peste an, postul Sfintelor Paşti este practicat încă din vremuri străvechi şi este întâlnit în aproape toate religiile şi la toate popoarele. Potrivit Sfinţilor Părinţi Vasile cel Mare şi Ioan Gură de aur, el îşi are originea în Rai, în momentul în care Dumnezeu le-a interzis lui Adam şi Eva să mănânce din fructul oprit. De asemenea, postul este amintit şi în Vechiul Testament, fiind cerut şi de Legea lui Moise. În plus, înainte de a-şi începe activitatea, Mântuitorul Isus Hristos s-a retras în pustie, unde a postit 40 de zile şi 40 de nopţi. El a vrut astfel, să ofere un exemplu demn de urmat semenilor şi urmaşilor săi, recomandându-l, alături de rugăciune, ca fiind modul cel mai curat şi mai bun de a te lepăda de diavol. Treptat, Apostolii i-au urmat exemplu şi, mai mult, l-au impus creştinilor prin Sinoade ecumenice şi canoane.

Dintre Sfinţii Părinţi care au urmat cu stricteţe perioada postului şi l-au recomandat tututor îi amintim pe Irineu, Ieronim, Augustin, Epifaniu, Petru al Alexandriei, Vasile cel Mare, Atanasie cel Mare, Grigorie Teologul, Grigorie de Nisa, Timotei şi Teofil ai Alexandriei, Ioan Gură de Aur, Nichifor Mărturisitorul, Maxim Mărturisitorul sau Ioan Damaschin. Toţi, aceştia, pe lângă faptul că au ţinut să sublinieze importanţa abstinenţei în ceea ce priveşte mâncarea, nu au uitat să accentueze că postul trupesc fără cel sufletesc este lipsit de orice valoare morală.

Cât și cum postim?

În ceea ce priveşte durata şi severitatea postului, la început n-au existat prescripţii precise şi obligatorii cu privire la timpul, durata şi severitatea lui. Cu timpul însă, biserica a stabilit  norme ce reglementau aceste prescripţii. Se pare însă, că nu în toate Bisericile postul era la fel de lung şi de aspru. În acest sens, călugăriţa spaniolă Etheria notează în jurnalul ei (care datează din ultimul deceniu al veacului IV) că în acea vreme, la Ierusalim, postul dinaintea Învierii Domnului era lăsat la libera voinţă a creştinilor, durata şi asprimea lui nefiind stabilite în acea vreme. Cu timpul, dispoziţiile bisericeşti care reglementau disciplina postului s-au înmulţit, oficializându-se prin canoanele unor Sinoade ecumenice şi particulare.

Licenţa Creative Commons
„Postul paştelui, post pentru curăţirea sufletului” de http://noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Tradiţii şi obiceiuri în ziua celor 40 de mucenici

În fiecare an, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici. Legat de această sărbătoare, românii...

Închide