Înălțarea Sfintei Cruci. Semnificații și tradiții

0

Astăzi, pe 14 septembrie, credincioșii, atât ortodocșii, cât și catolicii, sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Spre deosebire de alte sărbători, Ziua Crucii (așa cum este cunoscută în popor) se sărbătorește prin post și rugăciune, fiind considerată o zi a patimilor, dar și una a biruinței morții și păcatului.

În esență, Înălțarea Sfintei Cruci marchează două evenimente solemne. Cea a aflării crucii și a înălțării ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, dar și a aducerii Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Viziunea împăratului Constantin

De asemenea, tot de însemnătatea Crucii e legat și momentul important din viaţa . Se spune că, aflat în ajunul unei lupte cu Maxențiu (un inamic al creștinilor), împăratul Constantin ar fi avut o viziune în care i s-a arătat, pe cer, o cruce formată din stele, cu inscripția ”Prin acest semn vei învinge”. Lupta a fost câștigată de către Constantin, iar după izbândă, mama lui a poruncit să fie găsită crucea. Numai că, în locul indicat, mai exact aproape de Golgota, oamenii au găsit trei cruci identice. Se mai spune, că pentru a afla care a fost crucea lui Isus, patriarhul Ierusalimului, Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată ce tocmai murise. Când a așezat lângă ea Sfânta Cruce, aceasta ar fi înviat.

constantin si elena

Crucea, simbolul credinței creștine

Pentru creștinii din întreaga lume, Crucea reprezintă simbolul credinței, al mântuirii și al pocăinței. Este punctul de plecare al salvării și al izbăvirii de păcat și este altarul pe care Iisus s-a sacrificat pentru noi, pentru omenire și pentru mântuire. Chiar dacă, la o primă analiză, crucea reprezintă o rememorare a suferinței și a chinurilor prin care a trecut Mântuitorul pentru a ne salva, în esență, obiectul sfânt are să ne dezvăluie câteva sensuri și înțelesuri mult mai semnificative și mai importante pentru evoluția noastră spirituală.

Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să urmeze Mie!” (Marcu 8,34)

Crucea este semnul Jertfei

Văzută inițial ca un instrument de tortură, iată că, prin puterea Celui de Sus, Crucea a devenit pentru creștini un simbol al credinței, un semn al jertfei, un obiect de inchinare și de cinstire. O simplă bucată de lemn vorbește despre drumul nostru, despre calea spre adevăr și cunoaștere, despre ceea ce vom fi, dar și despre ținta noastră finală.

Crucea este destinul personal

Dintr-o altă perspectivă, am putea spune că sfânta cruce este chiar destinul fiecăruia dintre noi. Un destin pe care suntem ”obligați” să-l perfecționăm și să-l desăvârșim asemeni Creatorului. Un destin pe care să-l împlinim pe pământ, cu speranța cunoașterii vieții de apoi, un destin la finalul căruia să ajungem curați, împliniți și pregătiți pentru comuniunea cu Dumnezeu. O intersectare, așadar, a axei orizontale a vieţii pământeşti, cu axa verticală a vieţii dumnezeieşti.

Praying hands

Praying hands

Suma suferințelor și a greutăților noastre

O vorbă din popor spune că fiecare om ”își duce crucea ”. O cruce, în spatele căreia se ascund dureri, suferințe, greutăți și încercări, una care ne amintește de chinurile suferite de Mântuitor pentru noi. Însă toate acestea, ne sunt date pentru a accepta cu tărie și credință încercările la care suntem supuși în drumul nostru spre mântuire. Numai purtând această cruce vom fi capabili să înțelegem și să ne apropiem de Divinitate.

Mărturisirea credinței

Pentru creștini, Crucea este și calea ideală prin care își mărturisesc credința în Cel de Sus, în Creator, în Divinitate. Semnul Sfintei Cruci este o recunoaștere a Sfintei Treimi, un mod prin care cerem iubirea, ocrotirea și ajutorul Divin.

Crucea, arma împotriva răului

Și nu în ultimul rând, Crucea este înțeleasă și ca o armă spirituală împotriva răului, împotriva forțelor demonice. Ea este scutul prin care ne putem apăra de păcate și prin care ne încredințăm viața lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel spunea despre cei care batjocoreau acest simbol sfânt al creştinilor: „cuvântul Crucii este nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării, dar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”(I Cor.1,18).

Tradiții și obiceiuri străvechi

În tradiția populară, sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci semnifică sfârșitul verii și începutul toamnei. În unele sate din sud, această zi mai este denumită și Cârstovul Viilor, denumire ce anunță începerea culegerii viilor, iar în altele, ziua Crucii este legată de o credință, conform căreia, în această zi, şerpii, inainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o margică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

flori-de-busuiocAlte tradiții, susțin că, de ziua Crucii e musai să se facă un buchet din ultimele plante de leac, alături de flori și busuioc și să fie dus la biserică pentru a fi sfințit. Mai apoi, buchetul se va păstra în casă, la icoane, urmând a fi folosit la vindecarea unor boli.

De altfel, busuiocul sfințit în această zi se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în apa cu care fetele se spală pe cap pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.


Mai mult, se spune că monedele sfințite azi, dacă sunt păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.

Nu în ultimul rând, de Înălțarea Sfintei Cruci se mai fac și prognoze meteo: dacă pe 14 septembrie va tuna, toamna va fi lungă. În schimb, dacă pe cer vor fi cârduri de ciori gălăgioase, va cădea brumă.


Licenţa Creative Commons
Înălțarea Sfintei Cruci. Semnificații și tradiții de Noul Pamant este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Contrast

Traim intr-o realiatate bazata pe contrast, pe polaritate si atunci tot parcursul de la mic la mare este plin de...

Închide