Crucea celtică, între religie și știință

0

Cunoscută și sub denumirea de Crucea lui Odin, Crucea celtică a fost de-a lungul timpului intens analizată și comentată, atât de oamenii de știință, cât și de părinții spirituali.

Cele care au ridicat semne de întrebare și au declanșat ”anchete”, au fost semnificațiile care se ascund în spatele acestei cruci, dar și faptul că ea a devenit în scurt timp un simbol universal al creștinismului.
Dacă pentru lumea creștină, Crucea celtică reprezintă Sfânta Împărtășanie, pentru oamenii de știință este dovadă că popoarele străveci au deținut importante și avansate cunoștințe de astronomie și navigație.

Crucea celtică și legendele din jurul ei

Până în prezent, nu se cunoaște originea exactă a crucii, însă, din spusele mai multor oameni de știință, aceasta ar data încă dinaintea creștinismului. Cu toate acestea, există în cultura celtică câteva legende care explică originea și semnificația acestui simbol.

Cea mai cunoscută legendă din jurul crucii celtică este cea legată de Sfântul Patrick. Se spune că el ar fi propovăduit Evanghelia printre triburile celților, botezându-i cu o cruce făcută din două bucăți de lemn încrucișate, susținute de un suport în formă rotundă, cel mai probabil din piatră sau o altă bucată de lemn.

Și chiar dacă există unele îndoieli cu referire la existența acestui Sfânt, istoricii consideră că este un personaj real, care ar fi trăit și ar fi răspândit mesajele biblice între anii 387-493. Tot despre el, se spune că ar fi fost cel care i-ar fi convertit pe celți la creștinism, transformând simbolul păgân pănă atunci, într-unul creștin.

Simboluri științifice și religioase ale crucii celtice

Simbolurile care gravitează în jurul acestei cruci oscilează între simbolistica științifică și cea creștinească. Din punct de vedere religios, crucea celtică a fost interpretată și ca fiind formată din două brațe de lemn și o piatră de moară. Iar simbolul pietrei de moară, îl regăsim în tradiția creștină, luând forma mai multor semnificații.

În Evanghelia după Matei 18.6, ”iar cine va sminti pe unul dintre aceștia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară și să fie afundat în adâncul mării” piatra de moară simbolizează responsabilitatea pe care creștinii trebuie să o aibă în fața Mântuitorului.

Tot în credința creștină, piatra de moară e responsabilă și cu măcinarea grăului pentru prepararea pâinii necesară la Sfânta Împărtășanie, crucea celtică devenind astfel simbolul Tainei Sfintei Împărtășanii.
De asemenea, să nu uităm că Sfântul Disc, pe care se săvârșește slujba Proscomidiei are forma crucii celtice. Conform spuselor Sfântului Simeon al Tesalonicului, făina din care se face prescura ar reprezenta simbolul trupului, aluatul-simbolul sufletului, sarea-simbolul minții și al învățăturii cuvântului, iar apa-simbolul Sfântului Duh și al Botezului. Bucățile de pâine așezate pe sfântul disc, pentru pomenirea celor vii și acelor morți, îi reprezintă pe aceștia alături de Iisus Hristos, iar partea de sus a cercului ar reprezenta Biserica Biruitoare, pe când cea de jos, Biserica Luptătoare.

Crucea celtică, instrument folosit în navigație

Oamenii de știință, pe de altă parte, îi atribuie crucii celtice simboluri științifice. Spre exemplu, cercetătorul scoțian susține că, la origine, crucea celtică ar fi fost un instrument folosit de către vechii fenicieni în construcții și în navigație. Mai apoi, aceasta ar fi fost moștenită de către egipteni care o foloseau, după ce-i atașau un fir lung cu o greutate de plumb la capăt, pentru a măsura unghiurile și înclinațiile pereților. În plus, scoțianul este convins că marinarii foloseau crucea pentru a măsura longitudinea și latitudinea în timp ce navigau în larg.

Alți cercetători spun că simbolul era folosit pentru calculele de bază importante în geometrie, matematică și astronomie. De asemenea, German Virt susține că simbolul celtic ar fi fost unul din cele mai vechi calendare ale lumii. În momentul în care omul privește acest calendar, el cuprinde timpul și spațiul în întregime. Cercul ar reprezenta timpul, iar cele patru brațe, spațiul și cele patru puncte cardinale, dintre care brațul orientat în sus făcea legătura cu cerul și Divinitatea.

Crucea celtică, pelerin pe pământ românesc

Țara noastră nu este deloc străină de existența crucii celtice. Dimpotrivă, se pare că ea își găsește câteva repere istorice chiar și pe acest pământ. Istoricul V.D. Koroliuk susține că originea valahilor ar proveni de la celții romanizați care locuiau în zona Transilvaniei. Ulterior, aceștia s-au integrat în arealul romanității orientale, participând la constituirea etnosului românesc. După așezarea unei părți semnificativă a celților romanizați în Transilvania, în special în Maramureș, crucea celtică a devenit parte a culturii populare românești, fiind cunoscută astăzi, sub denumirea de ”cruce maramureșeană”.

În plus, pentru români, crucea celtică are o mulțime de semnificații. De la simbolul creștin prezent la Sfânta Liturghie, pe icoanele Mântuitorului și pe cupolele Bisericilor și până la reprezentarea sumară a doctrinei revoluționar-conservatoare, în care cercul se identifică cu timpul, iar crucea subliniază sacralitatea spațiului în care ne-am născut.

Creative Commons License
Crucea celtică, între religie și știință by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cunoașterea naturii divine prin Tora

În tradiția evreiască, modul în care găsești calea către Dumnezeu este studiul Torei. În afară de toate învățăturile în legătură...

Închide