Ce sunt darurile spirituale și cine le posedă?

0

”Prezenţa Duhului este făcută cunoscută fiecăruia pentru binele tuturor” (Corinteni 12.7)

Darurile spirituale, de care aflăm de la Sfântul Apostol Pavel în Corinteni, ne-au fost ”oferite” de către Divinitate pentru a construi și a îmbunătăți traseul nostru spiritual. Ele sunt abilități oferite de Duhul Sfânt în mod suveran. Sunt diferite, multiple, contribuie la evoluția spirituală și se completează reciproc.

De altfel, aceste daruri sunt de două feluri:

  • capacități naturale, ce au fost amplificate și transformate în daruri spirituale la momentul nașterii(exemplul celor 5 pâini și 2 pești care au hrănit supranatural peste 5000 de oameni, lăsând și 12 coșuri pline de fărâmituri – Matei 14,17-21).

  • capacități noi, pe care persoana nu le-a avut la naștere, ci le-a primit pe parcursul vieții în circumstanțe cu totul deosebite

 

Darurile spirituale sunt pentru creștinii practicanți

Te-ai putea întreba care sunt cei înzestrați cu astfel de daruri. Ei bine, se pare că darurile nu țin cont de meritele tale omenești. Mai mult, nu e suficient să te numești creștin, trebuie să crezi, să urmezi calea și să respecți poruncile date de Creator.

De regulă, darurile spirituale sunt dăruite creștinului pentru toată viața, însă, în cazul în care există respingeri repetate ele sunt retrase. Mai mult de atât, nu trebuie neglijat nici faptul că înzestrarea cu astfel de daruri nu presupune niciun efort. Ca orice capacitate, darul spiritual constituie doar un fond a cărui utilizare depinde de determinarea și de alegerea spirituală a credinciosului. Ca orice talent, el poate fi exploatat și dezvoltat, sau dimpotrivă, înăbușit și îngropat.

În ceea ce privește darurile ce țin de domeniul supranaturalului (darul spontan al vorbirii în limbi străine, darul minunilor, darul vindecării sau darul profeției), trebuie știut faptul că ele se manifestă numai în cazuri excepționale, utilizarea lor fiind condiționată de voința expresă a Creatorului. Un exemplu în acest sens, ne este oferit de Marcu în capitolul 5.31, în care este descrisă următoarea scenă:

”Toată mulțimea Îl îmbulzește și-L atinge dar numai o femeie este vindecată!”

Care sunt darurile spirituale?

maini-crestiniÎn Noul Testament (Romani 12, 3-8; 1Corinteni 12,4-11+ 27-31; 1Corinteni 14,26 și Efeseni 4,11-12) există patru pasaje care vorbesc explicit despre darurile spirituale. Sunt 31 la număr, din care unsprezece sunt repetări (de trei ori se repetă darul proorociei, de trei ori darul învățătorului, de două ori darul apostolatului, o dată darul conducerii, o dată darul limbilor străine și odată darul tălmăcirii). Pe lângă aceste repetări, unele daruri sunt menționate sub nume diferite, în epistole diferite. Le-am putea spune daruri motivaționale sau daruri ale personalității: discernământul, încurajarea, slujirea, învățătura, dărnicia, administrarea și compasiunea. Despre ele vorbesc Don și Katie Fortune în cartea lor ”Descoperă-ți darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu”.

Darul discernământului

Cei care posedă acest dar sunt persoane cerebrale, care fac diferența între corect și incorect, între bine și rău, între frumos și urât. Sunt acele persoane care susțin dreptatea și cauzele corecte și care ar vrea ca Pământul să fie păstorit numai de cuvântul Celui de Sus. Darul le face să fie sincere și îndrăznețe, fără a avea ca scop binele propriu.

Darul încurajării

Persoanele înzestrate cu acest dar sunt cele care se dedică trup și suflet oamenilor din jurul lor. Sunt atenți la nevoile lor sentimentale, la emoțiile și la trăirile acestora. Iar încurajările, sfaturile sau imboldurile venite din partea unor astfel de persoane sunt percepute diferit, sunt primite cu inima și mintea deschisă. Se mai spune despre cei care posedă darul încurajării că pun pe primul loc oamenii și trăirile lor, excluzând tehnologia și restul lucrurilor materiale.

Darul compasiunii

Pe cei care se bucură de acest dar i-ai putea recunoaște cu ușurință într-o mulțime. Emană dragoste și bunătate, iar Divinitatea i-a înzestrat cu o nesfârșită sursă de iubire. Sunt oamenii pozitivi, cu simțul dreptății, dar și cu un puternic simț al empatiei. Recunosc problemele și suferă alături de cei din jurul lor, dar sunt și fericiți atunci când descoperă și scot la iveală iubirea și bunătatea. Sunt cei care, după cum susțin autorii cărții ”Descoperă-ți darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu” au primit de la Creator cel mai râvnit dar.

Darul învățăturii

la-scoalaCum recunoști o persoană binecuvântată cu un astfel de dar? E de ajuns să privești înapoi, în anii de școală. Cu siguranță ai avut un profesor care prin cunoștințele sale, dar și prin felul în care le expunea vă atrăgea atenția și vă sporea curiozitatea. Astfel de oameni reușesc nu numai să împărtășească și altora învățătura lor, dar și să-i mobilizeze pe cei din jur la o asemenea activitate. Ei au răbdare și plăcere să vorbească despre cele învățate, să explice și să analizeze. Sunt în continuă dezvoltare și în continuă căutare. Sunt așa numiții exploratori ai noului.

Darul dărniciei

A fi darnic nu înseamnă a oferi numai bunuri materiale. A fi darnic în sensul spiritual înseamnă a oferi ajutor, sfaturi, compasiune, iubire și răbdare. Abia atunci când însumezi toate aceste atribute, poți susține că ai un astfel de dar. Oamenii cu darul dăruinței sunt cei care se dăruiesc pe ei înșiși și nu o fac pentru mărire și răsplată, ci doar din dragoste față de semeni și față de Dumnezeu. Sunt cei care, de multe ori, fac lucruri bune, insistând să rămână anonimi. Insistând să fie numai pe placul și pentru bucuria Celui de Sus.

Creative Commons License
Ce sunt darurile spirituale și cine le posedă? by NoulPamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sincronicitatea însemnă să vezi lumea cu inima

Sincronicitatea înseamnă să vezi lumea cu inima. “Acolo unde conduce iubirea nu există dorință pentru putere”. – C. G. Jung...

Închide