Ce reprezintă darurile magilor aduse pruncului Iisus

0

Și deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie și smirnă
(Matei 2, 11)

Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos aduce, pe lângă bucuria pe care o simte fiecare om, și nenumărate semnificații. De la Ziua aleasă, la ieslea în care s-a născut și până la darurile primite, toate poartă o însemnătate anume, în spatele căreia stau povețe și îndemnuri pe care Dumnezeu, Tatăl, ni le-a trimis pe Pământ pentru a ne lumina și a ne mântui.

Sunt convinsă că mulți dintre cei care au citit Evanghelia după Matei s-au întrebat de multe ori cine au fost cei trei magi și de ce au ales cele trei daruri pentru a I se închina Mântuitorului.

Sfântul Apostol Matei este singurul care amintește de apariția magilor de la Răsărit, fără să menționeze însă numărul, numele sau ocupația lor. Cu toate acestea, anumite legende susțin că probabilitatea ca magii să fi fost astronomi (observatori ai corpurilor cerești, mânați spre ceteatea Ierusalimului de minunata apariție a stelei strălucitoare) este una foarte mare. De asemenea, numărul lor, trei, ar avea o strânsă legătură cu Sfânta Treime, dar și cu numărul darurilor pe care aceștia le-au oferit Pruncului Iisus Hristos: aur, smirnă și tămâie.

Daruri dătătoare de speranță

Atunci magi din depărtări,
Trecând mări şi zări,
Scumpe daruri I au adus
Pruncului Iisus,
Aur, smirnă şi tămâie,
Care şi la noi să fie,
La mulţi ani cu bucurie
.”

Iată că, cele trei daruri, amintite în aproape toate colindele, aduse Noului Împărat au devenit adevărate simboluri ale însăși vieții și mântuirii. Simboluri care ilustrează sfânta și de viață dătătoare Treime, în numele căreia a venit pe lume copilul Iisus, dar și tripla menire a Domnului: împărătească, preoțească și profetică. Mai mult, cele trei daruri ar putea fi interpretate ca fiind și trei îndemnuri pe care Dumnezeu ni le-ar fi trimis, reguli după care să ne ghidăm viața. Să fim prosperi ca aurul, milostivi și credincioși ca smirna și temători și umili în fața Cuvântului, ca tămâia.

Aurul, bogăția spirituală

Sensul cel mai întâlnit în analiza făcută de mai marii sfinți părinți ai Bisericii este acela că aurul primit de pruncul Iisus reprezintă Împărăția și Mărirea. O confirmare a faptului că El este Cel ales, Cel pe care să-l urmăm, și după îndemnurile căruia să ne ghidăm viața, tocmai pentru a putea cunoaște mântuirea și viața veșnică.

De asemenea, aurul ar putea fi și semnul milosteniei, iar cei care-I aduc Pruncului acest metal prețios sunt, de fapt, credincioșii care-și dăruiesc o parte din avere, săracilor și oropsiților. Căci nu-I așa, Iisus s-a născut într-o iesle sărăcăcioasă, substituindu-se practic în persoana celor lipsiţi şi necăjiţi şi, miluindu-i pe aceştia. Printr-o astfel de faptă, noi, credincioșii Îi arătăm că, de fapt, Îl iubim pe El, Cel ce s-a identificat cu cei aflaţi în nevoi şi suferinţe şi care Şi-a dat viaţa pentru noi, iar la judecata viitoare, El, Mântuitorul ne va răsplăti chemându-ne şi zicându-ne: „Adevărat vă spun vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25, 40).

Așadar, prin porunca milosteniei, Dumnezeunu face altceva decât să-i ia sub aripa sa protectoare pe cei mai slabi și mai săraci dintre noi. De fapt, toţi Sfinţii Părinţi susţin că „milostenia izbăveşte sufletul din moarte şi acoperă mulţime de păcate”(Sfântul Ioan Gură de Aur). Ea este cheia cu care deschidem uşile raiului, iar Nașterea Domnului este calea către Lumina veșnică.

Smirna, nemurirea sufletului

Ce-l de-al doilea dar pe care pruncul Iisus îl primește în dar, este, nu întâmplător, smirna, sau mirul cum este cunoscut cel mai adesea în rândul credincioșilor. Mirul este darul pe care însăși omenirea l-a primit de la Tatăl Ceresc pentru a-si păstra prospețimea și speranța pentru viața veșnică. Este mireasma cu care este învăluit tot Pământul, o aromă puternică ce pătrunde în mintea și simțurile celor care sunt gata să o primească în sufletele lor. Pe de altă parte, să nu uităm că smirna este leacul miraculos cu care sunt unși cei aflați în suferință. Însuși Iisus Hristos a fost uns de către Nicodim cu mir, imediat ce Mântuitorul a fost răstignit, răspândind astfel, pe întreg Pământul aroma învățăturii Lui.

Tămâia, rugăciunea continuă

tamaiaIar ultimul dar pe care Mesia l-a primit de la cei trei magi este tămâia. Tămâia care, potrivit Sfinților Părinți, se identifică cu Biserica și cu rugăciunea.

Așa cum fumul de tămâie umple întreaga biserică, așa și rugăciunea umple întreaga existență umană. Așa cum fumul se ridică la înălțime, așa și rugăciunea ridică sufletul omului la Dumnezeu. „Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea ta”, spunea psalmistul (Psalmi, 148, 2). E drept că și alte lucruri scot fum, însă niciun altul nu inspiră la rugăciune și pocăință, precum o face tămâia.

Cele trei daruri pot la fel de bine să ia forma răbdării și neschimbării, a docilității și a invariabilității. Căci, nu-i așa, aurul rămâne aur, tămâia rămâne tămâie, iar smirna rămâne smirnă, chiar dacă peste ele au trecut atâția ani, și, cel mai probabil vor mai trece la fel de mulți. Nici unul dintre ele nu-și va pierde însușirile de bază. După mii de ani, aurul continuă să strălucească, tămâia să ardă, iar mirul își păstrează aroma (parfumul).

Acesta este motivul pentru care tindem să credem că darurile au fost trimise pruncului tocmai pentru a simboliza atât de fidel misiunea pământească a lui Hristos sau pentru a arăta mai clar și expresiv natura eternă a lucrării Sale pe pământ și toate valorile spirituale și morale pe care le-a adus lumii din cer. A adus adevărul, rugăciunea și nemurirea.

Creative Commons License
Ce reprezintă darurile magilor aduse pruncului Iisus by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Antreprenorul care vrea sa miste nivelul de constienta al umanitatii cu un singur grad

L-am intalnit pe Thomas acum cateva saptamani. Proprietarul Nobel Telecom, o companie la care lucreaza cateva sute de romani, adresand...

Închide