Arsenie Boca, Sfântul Ardealului care vindecă toate patimile și durerile

0

“Dacă ai o durere sufletească, roagă-te la părintele Arsenie Boca. Nu dispera! Nu există strigăt pe care să nu-l audă”.

Aceasta a fost îndemnul duhovnicului meu, când am căutat ajutor, într-un moment de cumpănă. Și așa am aflat, abia în urmă cu cinci ani, de existența Sfântului Părinte. De atunci, neîncetat am căutat informații despre el și astfel am dat peste mii de mărturii ale românilor cărora le-a alinat durerea și le-a vindecat bolile. Deși nu a fost canonizat, Părintele Arsenie Boca este supranumit Sfântul Ardealului și pe bună-dreptate. Harul său dumnezeiesc, care îl ajuta să intre în sufletele și gândurile oamenilor, a atras ca un magnet milioane de credincioși, aflați în căutarea unui ajutor.

Drumul Părintelui Arsenia Boca

Părintele s-a născut pe 29 septembrie 1910, în localitatea Vața de Sus, fiind singurul copil la părinți. Încă din timpul liceului s-a remarcat printr-o profunzime a gândirii, ceea ce îi facilitează intrarea la seminarul teologic din Sibiu. Mai mult, datorită înzestrării sale artistice deosebite este îndrumat la Școala de Belle Arte din București. Timp de trei ani urmează și facultatea de medicină, însă, va fi trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la Sfântul Munte Athos.

Experiența acumulată în acel loc sfânt și-a pus amprenta asupra părintelui, acesta povestind cum a reușit să postească 40 de zile, fiind binecuvântat și cu o experiență de iluminare. La revenirea în țară, în 1939, devine starețul mănăstirii Sâmbăta de Sus. Deși locul fusese distrus de armata austriacă, în numai câțiva ani, părintele transformă mănăstirea în cel mai vizitat loc din țară. Inevitabil, faima de care se bucura l-a făcut pe Arsenie Boca să se afle în permanență în vizorul Securității, fiind suspectat de conspirații cu legionarii. În ciuda acestei situații, părintele și-a continuat netulburat misiunea de îndrumător spiritual. În semn de recunoștință, după 1989, în fața mănăstirii de la Sâmbăta de Sus a fost pusă o cruce cu toți cei care au luptat în rezistența anticomunistă din Făgăraș, iar numele părintelui este primul pe cruce.

Picturile bisericii din satul Drăgănescu

pictura biserica Drăgănescu

Părintele Arsenie Boca se deosebea de restul duhovnicilor prin harul care îl ajuta să scoată la lumină tot ceea ce era mai bun și mai curat în oameni. De altfel, tocmai înzestrarea sa dumnezeiască i-a făcut pe securiști să se teamă de el. Pe ultima sută de metri a odiosului regim, Arsenie Boca a fost izolat în satul Drăgănescu, de lângă București. Cine era prins că venea să-l vadă pe părinte, era pus la muncă forțată.

Se spune că cel care dorește să-l cunoască mai bine pe Arsenie Boca ar trebui să meargă în satul Drăgăneasca. „Părintele Arsenie a pictat biserica din satul Drăgănescu, județul Giurgiu, comuna Mihăilești. Vizitați acea biserică și ea vă va vorbi cel mai mult și cel mai bine despre părintele. Picturile au o frumusețe și o transparență nemaiîntâlnită. În frumusețea de acolo veți descoperi ceva din duhul părintelui”.

Cum era părintele Arsenie Boca?

“Nu era voinic, ci subțire și înalt. Dar, deși era destul de fragil, părea extrem de puternic. Avea o atitudine foarte dârză, mândră și reușea să se impună fără niciun efort. Puterea lui era mai ales în privire. Când te privea, te hipnotiza”.

Maica Arsenia: “Vocația părintelui a fost cea de constructor. Toată viața a ridicat ziduri și, mai ales, suflete. Era puternic, de neclintit. Din prima clipa, îi simteai forța. Nimeni nu-l putea minți pe Arsenie Boca. Nici nu te lăsa. Adeseori, ți-o lua el înainte, spunându-ți cele mai grele păcate. Părea aspru, dar, de fapt, era drept. “Ce vrei?”, întreba el, cu o voce tunătoare. „Întâi, împaca-te cu vecinul cu care te-ai certat ieri și apoi vino la spovedanie”. În preajma părintelui simțeai nevoia să plângi, să-ți ușurezi sufletul.

Părintele Arsenie Boca s-a stins din viață la 28 noiembrie 1989. Multe voci au susținut la acea vreme că, de fapt, moartea i s-ar fi tras de la torturile la care a fost supus de Securitate, deoarece îi prezisese lui Ceaușescu sfârșitul.

Miracolele înfăptuite după moarte

Și-a prevestit însă moartea, mărturie fiind spusele unui vecin de-al său. Omul povestește că părintele l-a rugat să-i facă o cruce, pe care să treacă inclusiv anul morții. Chiar dacă știa că va trece la cele sfinte, părintele era conștient că îi va ajuta pe cei care îi vor cere ajutorul și după moarte. „Eu mă duc, dar de acolo, de unde oi fi, am să vă ajut mai mult ca până acum”,a zis.

Așa cum a promis, Sfântul Ardealului îi ajută pe cei care îi cer ajutorul și după moarte. Mii de spovedanii stau mărturii în ceea ce privește minunile care se petrec la mormântul său de la Prislop. Mai mult, oamenii care merg frecvent la mormânt spun că florile și iarba nu se ofilesc niciodată.

cruce de argint

“În vara anului 2004, fiica, ginerele și soțul meu, s-au hotărât să meargă la Prislop, la mormântul Părintelui Arsenie. Eu nu voiam să merg, deoarece aveam o crăpătura în talpă, la piciorul drept, care mă durea îngrozitor, nu puteam nici să ating cu el pământul. Dar copiii au insistat să vin cu ei. Am mers cu mașina până la biserica mănăstirii și de acolo m-au luat aproape pe sus, până la mormântul părintelui. M-au așezat pe un scăunel lângă cruce. Mi-am întins piciorul bolnav și l-am atins de Sf. Cruce și am început să plâng și să-i spun părintelui Arsenie: „Parinte, acum 50 de ani mi-ai întărit picioarele de am putut să merg și, în toți acești ani, m-ai scos din multe necazuri. Te rog, vindecă-mi și acum piciorul. Ajută-mă părinte și nu mă lăsa”. Părintele s-a îndurat de mine și m-a vindecat, încât de la mormânt am plecat pe picioarele mele”, rememorează una dintre miile de românce care au simțit puterea părintelui de dincolo de mormânt.

(citește aici partea a II-a)

Licenţa Creative Commons
„Arsenie Boca, Sfântul Ardealului care vindecă toate patimile și durerile” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
coperta articol
4 condiții necesare pentru a crește puterea gândului

  „Omul este produsul gândurilor sale; ce gândeşte aceea devine” (Mahatma Gandhi) Dezvoltarea potențialului mental (a gândurilor) presupune în primul...

Închide