Viața și moștenirea lui P. D. Ouspensky

0

Octobembrie 2, 1997, marchează moartea lui P. D. Ouspensky, la vârsta de 69 de ani. Un om de o integritate rar întâlnită, binecuvântat cu un intelect penetrant, o memorie fenomenală și o sete uriașă pentru adevăr și eliberare, Ouspensky a fostpână la sfârșitul vieții lui un căutător în adevăratul sens al cuvântului. Și-a dat ultima răsuflare în brațele studentului său Rodney Collin, care crede că acesta a trecut printr-o moarte conștientă. Nu avem niciun motiv să credem altceva, datorită practicii sale îndelungate și plină de credință, a învățăturii în forma în care aceasta i-a fost înmânată de singurul său învățător George Ivanovitch Gurdjieff. Testamentul său strălucește într-adevăr în calitatea textelor pe care le-a scris, o calitate de o asemenea scară și profunzime încât ele inspiră și în ziua de astăzi. Cea mai cunoscută lucrare a sa, In Search of the Miraculous, începută la Constantinopole în 1921 și apoi rescrisă de-a lungul anilor, nu a fost publicată decât după moartea sa în 1950. Ea a avut atunci, așa cum se întâmplă și astăzi, o influență specială asupra minții și inimii și este responsabilă pentru angajamentul multor oameni din multe părți ale lumii în încercarea sacră și antică a trezirii sinelui.

Pe cât de pline de inspirație sunt căutările și scrierile sale, pe atât de multe întrebări de răspuns ridică ele și tot în aceiași măsură sunt și proporțiile confuziilor pe care urmașii săi le-au creat. Este un adevăr, faptul că l-a părăsit pe Gurdjieff pentru că a și declarat la un moment dat, ”Am încetat să îl înțeleg”. Înțelegerea, așa cum Gurdjieff i-a spus lui Ouspensky, este compusă din cunoaștere și ființare și de aceea, nu poate fi dată ci câștigată. Înțelegerea învățătorului, prin definiție, este mai înaltă decât cea a studentului și de aceea studentul nu va înțelege întotdeauna acțiunile învățătorului. Cu toate acestea, el trebuie să îl urmeze. Ouspensky a refuzat și atunci a spart octava învățăturii. Mai mult decât atât, limitat în înțelegere, a început să predea, inițiind câteva persoane într-o nouă linie, numită ”linia Ouspensky”. Linia aceasta a continuat prin Rodney Collin în Mexic și Dr. Francis Roles în Anglia. Există rămășițe ale învățăturii lui Collin și astăzi în Mexic și America de Sud.

Roles a continuat munca lui Ouspensky, fără interferențe din alte învățături. Totuși, în ultimii ani de viață, el a acceptat să introducă și noțiuni din Vedanta. Apoi s-a amestecat și cu Școala de științe economice din Londra a lui Leon McLaren, dar și cu satelitul său Școala de filosofie practică. Ca efect, linia Ouspensky s-a diluat într-o asemenea măsură încât nu mai este o învățătură a Celei de-a patra căi.

Faptul irefutabil este că singura linie legitimă a Celei de-a patra căi este linia Gurdjieff. Ideea că ar putea exista o linie Ouspensky, Bennet sau Nicoll, nu sunt acceptabile. Niciunul dintre aceștia nu s-a ridicat la nivelul lui Gursjieff. Niciunul nu a adus o învățătră nouă. Toți au fost elevii lui Gurdjieff. Ei nu mai pot fi întâlniți astăzi decât prin scrierile lor. Cărțile lui Ouspensky au stat în picioare de-a lungul anilor, cu toate acestea, cea mai bună carte a sa este cu mult sub calitatea cărții lui Gurdjieff All and Everything.

Ca un mare căutător și suflet ce a fost, P. D. Ouspensky a greșit mult în legătură cu propriul lui învățător. Această confuzie și diluția sau mixajele rezultate din aceasta, este o parte mai puțin fericită a testamentului acestui mare om. Cade în responsabilitatea celor care îl urmează să clarifice acest lucru. Altfel, învățătura Celei de-a patra căi a lui Gurdjieff, adusă în vest cu atât de mult sacrificiu este în pericol să își piardă puternica identitate, o identitate pe care Gurdjieff însuși a numit-o: complet auto-susținătoare și independentă de alte linii și complet necunoscută până în momentul prezent.

Notă: părerile subiective care apar în acest articol sunt părerile proprii ale autorului și nu reflectă adevărul mai profund al învățăturilor spirituale în general, chiar dacă unele dintre concluziile din el sunt adevăruri. Cred că este nevoie de aceste fapte pentru a ne forma capacitatea de discernământ, fără a folosi în mod neapărat sau absolut comparația calitativă, ci, mai degrabă, să privim către rezonanța și efectele pe care acestea le au în mod practic asupra vieții noastre.

sursa: http://www.gurdjiefflegacy.org/40articles/ouspenskylifelegacy.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să rămâi lucid când experimentezi anxietate cu mindfulness

Anxietatea are o conotație negativă copleșitoare și este lesne de înțeles de ce. Atunci când are loc un ”atac”, atunci...

Închide