Rudolf Steiner

1

Alături de Helena Petrovna Blavatsky pentru care e necesar un post separat, Rudolf  Steiner e unul dintre personajele cheie care au modificat câmpul gândirii încă din secolul 19. Îmi e greu să îl încadrez, pentru că „munca” lui atinge atâtea domenii şi în fiecare aducând profunzimi nebăbuite încât poate o trecere în revistă nici măcar nu e suficientă. Dar sunt câteva elemente ale căror semnătură poartă numele Rudolf Steiner despre care trebuie menţionat pentru că sunt şi în ziua de azi elemente cheie în cadrul societăţii în care trăim.  Mişcările pe care cei doi le-au pornit, respectiv mişcarea Teosofică a Helenei Blavatsky şi mişcarea Antroposofică a lui Rudolf Steiner sunt fără doar şi poate scânteile care au condus natural, în cadrul societăţilor occidentale a naşterii mişcării New Age. Cunoştinţele şi înţelepciunea prezentă în multe din religiile şi tradiţiile orale orientale sunt regăsite în operele celor doi.

Steiner a fost fără doar şi poate primul personaj public occidental care a demonstrat puterea spiritualităţii, adevărata putere ce se traduce atât ca informaţie sub forma înţelepciunii dar şi a puterii de pătrundere, de dezvăluire. Sisteme ca învăţământul waldorf, agricultura biodinamică, euritmia sau gimnastica Bothmer sunt doar câteva din elementele definitorii care rămân amprente ale celui care a fost Rudolf Steiner. Să lăsăm numele în urmă, deşi poartă în ele cuvântul stelelor din care ne tragem ascendenţa astrală şi ne sunt ghizi sonori pentru vibraţia pe care o manifestăm în existenţa de zi cu zi

http://www.rudolfsteinervideos.com/images/Goetheanum.jpg

 

Despre pedagogia Waldorf s-au spus multe şi încă se vor mai dezbate până vom dezvolta un sistem natural de „educaţie” care să nu constrângă ci chiar să dezvolte. În acest context, sistemul mai sus amintit este printre putinele care abordează subiectul dezvoltării copilului în etape naturale, ţinând cont de etapele de dezvoltare fizică, psihică şi spirituală ale acestora. Ceea ce e foarte interesant e că este în aşa fel construit încât pedagogii cu greu pot deriva de la linia pe care Steiner a introdus-o ca şi direcţie de dezvoltare, chiar şi atunci când nu sunt cele mai potrivite persoane pentru postul respectiv. Desigur nu trebuie să minimizăm niciodată factorul uman pentru că din această interacţiune minunată se nasc cele mai frumoase momente până în momentul în care devii tu centrul de echilibru şi devii cumva ofertant mai mult decât receptor.

http://1.bp.blogspot.com/_fdBIwQiGYNw/TDJo0xdBE2I/AAAAAAAAAIk/TzMFxHru1js/s1600/RS+colour+diagram.jpg

Despre Gotheanum, sediu pentru mişcarea Antroposofică, se poate spune că e prima clădire care abordează un stil cu adevărat organic şi prezintă elemente de originalitate nemaiîntâlnite în cadrul altor opere arhitecturale, cumva similar lui Antonio Gaudi, desigur păstrând scara valorilor. Este totuşi fascinant să vezi cum radiaţia spirituală împinge creaţia materială, în acest caz arhitectura, către naturalism, împingând limitele construcţiei către noi teritorii. În total Steiner a conceput împreună cu diverşi arhitecţi un număr de 17 clădiri mai mult sau mai puţin valoroase din punct de vedere struct arhitectural, însă tendinţele decelabile din rezultate sunt cel puţin interesante. Pentru că toate aceste clădiri poartă cumva amprenta unor cunoaşteri dincolo de raţionamentul imediat şi în acelaşi timp prezintă unele caracteristici care la nivel energetic sunt încadrabile în catoria beneficitate puternică.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Marie_Steiner.jpg

Colecţia de conferinţe pe care Steiner le-a ţinut de-a lungul vieţii au fost strânse şi puse cap la cap sub formă de cărţi de către soţia acestuia Marie Steiner von Sivers, ce şi-a adus contribuţia personală în dezvoltarea euritmiei printre altele. Colecţia lucrărilor şi tematica abordată sunt baze pentru mişcarea Antroposofică din toată lumea. Dacă reuşeşti să treci peste reiteraţiile inerente unui discurs liber în faţa unui public atunci poţi descoperi în lucrările austriacului o multitudine de elemente care dacă nu îţi vor deschide conştiinţa, te vor aduce mai aproape de linia adevăratei istorii a omenirii, a conexiunii cu stelele sau de structura energetică a omului şi noţiuni filosofico-ezoterice, împletite într-un mod genial. De altfel chiar Steiner declara că Antroposofia e religia noului secol ce va veni pentru că occidentalul prin definiţie în căutarea unui răspun raţional şi cât mai complet asupra divinităţii, vieţii şi spiritualităţii în general, nu mai vede în misterul textelor religioase răspunsul de care are nevoie. De aceea a dezvoltat, atâta cât viziunea i-a permis-o, un sistem ezoteric în care poţi găsi răspunsuri la întrebări fundamentale ale umanităţii.

Dacă e ceva care te atrage către viziunea pe care Steiner a alăturat-o realităţii societăţii occidentale poţi găsi în antroposofie un răspuns la căutările tale, găseşti aproape de tine un centru în care Steiner e centrul gravitaţional pentru ceea ce se întâmplă acolo: . Poţi încerca una dintre multele cărţi semnate Rudolf Steiner (ca recomandare, nu ştiu dacă există şi fără dar e o atenţionare bună, să conţină prefaţa semnată Petre Papacostea ca garanţie pentru traducerea corectă şi pentru materialele adunate din conferinţe) traduse în româneşte şi care au ca prefaţă cuvintele domnului profesor Petre Papacostea, pe care am să îl las să prezinte cam ce înseamnă complexul antropsofic şi unde poate radia ca incidenţă a cunoaşterilor dezvoltate prin intermediul acestui tip de cunoaştere.

„Antroposofia” – Interviu cu Petre Papacostea from dincotro vii on Vimeo.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Visul Tanimei – prima poarta

PĂMÂNTUL Prima poartă. Cea mai grosieră, locul primei împărtăşanii, sentimentul brut, necizelat, naşterea însăşi, durerea facerii, dar ne-conştientizată. E fundaţia...

Închide