Ramana Maharshi: Cine sunt eu?

1

Adept al caii de interogare a sinelui, Advaita Vedanta, Ramana Maharshi este un maestru spiritual ce simplifica totul la tine insuti. Totul e deja in tine. Nu ai nevoie de nimic si de nimeni altcineva. Acesta este motivul pentru care sfaturile sale se limiteaza la doar 3 cuvinte: „Cine sunt eu?” Aceasta intrebare este singura la care trebuie sa iti raspunzi inainte de a intreprinde orice alta activitate, orice alta alegere, orice alta invatatura fiind de prisos.

Nascut in 1879 intr-o familie din casta brahmanilor (casta preotilor care detineau puterea sacra in India, fiind sustinuti de stat in pastrarea traditiei si a invataturii vedice), Ramana Maharshi a experimentat la varsta de 16 ani ceea ce mai tarziu va realiza ca fiind eliberarea sau „moksha”. Atunci si-a parasit casa pentru muntele sfant al hindusilor, Arunachala, unde a ramas pana la sfarsitul vietii, in 1950, cand a parasit planul fizic, din ashramul ce ii poarta numele.

Calea sa este o cale simpla si straveche, a non-dualitatii. Atman (sinele divin) este singur cel ce exista – doar sinele divin, totul fiind o manifestare a acestuia. La moartea sa, acesta le spunea simplu ucenicilor sai: „Nu plec nicaieri. Unde as putea pleca? Voi sta aici pe vecie.” Ramana Maharshi a dus o viata simpla si pioasa, fiind foarte riguros in practica sa si ajutandu-i cald si binevoitor pe toti ce ii solicitau ajutorul, orientandu-i de fiecare data catre auto-investigarea sinelui. Cine esti tu? Afla cine esti, si apoi vei putea face ce vei dori, daca vei mai dori ceva.

Cîtă vreme gîndeşti că eşti separat sau că eşti trupul cu mădularele lui, este necesar şi un maestru exterior şi va apărea ca avînd un corp. Cînd va înceta greşita identificare cu corpul, se va vedea că maestrul nu este altcineva decît Sinele.

Nu exista carti scrise de el, singurele carti referitoare la acesta fiind cele scrise din invataturile verbale date catre discipolii si predecesorii sai. Exista insa imnul in 108 versuri scris in tamila (limba sa natala) la insistentele discipolilor sai , in cinstea lui Shiva Cel fara de forma, manifestat in muntele Arunachala, numit  Sri Arunachala Aksharanamalai (ghirlanda nuptiala din litere).

Mai multe detalii despre acest mare spirit puteti gasi pe site-ul in limba romana dedicat lui: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt. Clipa de clipa. Doar ca mai uit, insa, cateodata... Ca si tine:) Si, pe calea catre reamintire, inteleg ca totul este déjà in mine. Ca totul este infinit mai frumos, complet, armonios si perfect decat imi pot imagina, de la un tomberon de gunoi pana la un rasarit fabulos. Aici si acum sunt un mic semafor pentru particulele de lumina de care ma ciocnesc, amintindu-mi, odata cu ele, ca nu e nimic de modificat. Doar de observat. Doar de savurat.

Un comentariu

  1. De curand Editura Mix a publicat volumul Învăţăturile lui Ramana Maharshi de Arthur Osborne.
    http://www.edituramix.ro/?53t4l&v7f2k=2332

    Acest volum a aparut in colectia „Alternative spirituale” si reprezinta o expunere generala a invataturilor lui Ramana Maharshi. Conversatiile sale cu cei care i-au cautat indrumarea acopera intreg domeniul religios si spiritual, de la teoriile de baza despre Dumnezeu si natura fiintei umane, la sfaturi despre comportamentul in viata noastra de zi cu zi. Intrebarile si raspunsurile lui Bhagavan sunt exprimate intr-un limbaj simplu, de conversatie.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Craig Pruess

Recunoscut international pentru seria de cantece sacre (Sacred Chants), Craig Pruess este unul dintre cei care te pot acompania in...

Închide